StoryEditorOCM
Obalateška mehanizacija

‘Pucajte, ne bojim se metka!‘: bageri i policija ušli u vinograde stonskog vinara Rozića, sve će mu porušiti zbog pristupne ceste za Pelješki most

12. listopada 2020. - 10:52

Stonski vinar, Miho Rozić nije uspio spasiti svoje vinograde i maslinike koji su se našli na trasi pristupne ceste Pelješkom mostu, točnije stonske obilaznice. Teška mehanizacija grčke tvrtke Avax koja izvodi radove ušla je u ponedjeljak oko 9 sati u vinograd na lokalitetu Mili neposredno iznad skretanja za trajektno pristanište Prapratno. Situacija je bila napeta. Miho je pokušao zaustaviti bager. U jednom trenutku se bio popeo na bager ali su ga interventni policajci spustili dole. Uzvikivao je da je on hrvatski branitelj, da ga nije strah poginuti.

Pucajte, ne bojim se metka, vikao je.

image
Denis Jerković/Cropix

No to mu nista nije pomoglo. Bager je najprije porušio ogradni suhozid a zatim i neobrane masline te trsove loze.

Ističući da rješenje o prisilnom uvođenju u posao grčke tvrtke Avax na lokalitetu Mili nije pravomoćno te da postupak zbog toga treba odgodit, odvjetnice Miha Rozića su naglašavale da plodovi masline i grožđe još nisu obrani.

Zbog toga treba odgoditi izvršenje. Osim toga pregovori još nisu završeni. Treba ubrati plodove, isticale su Rozićeve pravne zastupnice ali su djelatnice ureda državne uprave i predstavnik Hrvatskih cesta ostali neumoljivi i bager je ušao u vinograd.

Miho Rozić je više puta uzvikivao da trasa pristupne ceste ide preko njegova posjeda, vinograda i maslina da bi se izbjegla betonara, koju je na obližnjem državnom zemljištu izgradio brat načelnika općine Ston, Vedrana Antunice. Još je dodao da spomenuta betonara isporučuje beton Avaxu.

Inače, Rozić traži o Hrvatskih cesta da mu za ukupno oduzeto zemljište na više lokacija, isplate 3,2 milijuna kuna za izgubljene plodove loze i maslina, 481 tisuća kuna za jedno zemljište koje mu je plaćeno kao šumsko premda je građevinsko po cijeni od pet eura za kvadrat umjesto pedeset eura, koliko je plaćeno susjedima, te da mu se ustupi 34 tisuće kvadrata državnog zamjenskog zemljišta.

image
Denis Jerković/Cropix

No, Hrvatske ceste nisu pristale na ovakvu ponuđenu nagodbu te su Mihu Roziću isplatili nešto više od milijun kuna, što je za njih neprihvatljivo.

- Što ću ja sada. Ne daju nam da živimo. Ovo je naše zemljište nije državno. Dok sam živ borit ću se za njega, kazao je Andrija Rozić sin Miha Rozića.

Na lokalitetu Mili okupilo se dvadesetak Stonjana koji su dali potporu obitelji Rozić. Na kraju je policija odvela Miha Rozića uz obrazloženje da ide u postaju dati izjavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 03:06