StoryEditor
ObalaLABUDOVI I PATKE

Ptičja gripa stigla u Dalmaciju, prvi slučajevi opasne bolesti zabilježeni u okolici Makarske, ali lokalna vlast, kao ni lovci - nisu obaviješteni

Piše Mladen Nejašmić
2. prosinca 2021. - 14:31

Prema informacijama s internetske stranice Ministarstva poljoprivrede, u Zaostrogu kod Makarske potvrđen je prvi slučaj visoko patogene influence ptica podtipa H5N1.

Opasni soj ptičje gripe, potvrđen je kod ukupno devet divljih jedinki, crvenokljunih labudova i pataka kreketaljki koje su osim u podbiokovlju evidentirane i na lokacijama Park prirode Lonjsko Polje i Varaždinsko jezero.

Trenutna epidemiološka situacija na području cijele Europe upućuje na izrazito visok rizik od izbijanja ove bolesti budući da su brojne europske zemlje zabilježile izbijanja i slučajeve bolesti, koja nažalost nije zaobišlo ni našu zemlju.

S ciljem pravovremenog otkrivanja i sprječavanja i njenog daljnjeg širenja, relevantne službe u ovom slučaju veterinarski inspektori Državnog inspektorata dužni su zajedno sa lokalnim kriznim stožerima provoditi određene mjere koje se provode u zonama ograničenja odnosno nadziranja ugroženog područja. Tako barem nalaže struka.

Iako kod podtip H5N1 čija je uznapredovala cirkulacija potvrđena na području Hrvatske, te brojnih zemalja u okruženju, do danas nije potvrđena mogućnost prelaska bolesti s ptica i peradi na ljude, ali u Općini Gradac u čijem administrativnom okrilju je i mjesto Zaostrog, uopće nisu obavješteni o pojavi ove opasne bolesti.

item - id = 1147937
related id = 0 -> 1144068
related id = 1 -> 1143429
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 18:12