StoryEditorOCM
Obala‘ZVONIMIRU‘ U POHODE

Prvi smo prije službenog otvorenja obišli kultni solinski kulturni prostor, posjetitelje na jesen očekuje iznenađenje

Piše Mia Sesartić
22. svibnja 2024. - 21:03

Nakon opsežnih radova u zgradi Doma kulture Zvonimir Solin, ova ustanova otvara u ova četvrtak vrata publici dočekujući je potpuno novim ambijentom, u koji smo zavirili prije samih posjetitelja.

Najviše zahvata je napravljeno upravo u dvorani koja je sada opremljena novom razglasnom i rasvjetnom tehnikom koja će omogućiti projekciju po najsuvremenijim standardima.

image

Kino dvorana i prostor za predstave

 

Božidar Vukičević/Cropix

- Ovim projektom smo dobili pravu kazališno-koncertnu dvoranu u Solinu - veli nam na početku obilaska Tonći Ćićerić, ravnatelj Javne ustanove u kulturi "Zvonimir", te nas provodi kroz najvažnije dijelove i upoznaje sa novim sadržajima.

Garderoba za publiku

- Možemo zaista biti zadovoljni realizacijom ovog projekta jer smo sada dobili zaista optimalne uvjete za rad. Što se tiče samog komfora publike, naše gledalište ima gotovo jednak broj mjesta, 167, dakle šest više nego prije, međutim između sjedala je sada dosta prostranije, što možete i vidjeti.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

Također, novost je i što sada publika ima i garderobu, a izgrađeni su i novi sanitarni čvorovi za gledatelje u prizemlju. Izvođači će također sada imati širi prostor za izlazak na pozornicu i neće morati na scenu ulaziti kroz samu dvoranu kao što je to bilo do sada - ističe ravnatelj, dodajući kako su uređeni i prostori uprave Doma kulture u potkrovlju zgrade, te hodnici i sanitarni čvorovi na prvom katu.

image

Jedna od garderobi za izvođače
 

Božidar Vukičević/Cropix

Ovim projektom, kako dalje navodi, nisu obuhvaćeni jedino prostori Galerije "Zvonimir" i Biblioteke "Rendić-Miočević" s obzirom da su prije nekoliko godina preuređeni.

Prilagođena osobama s invaliditetom

- Važno je istaknuti da je naša dvorana ovom prilikom prilagođena osobama s invaliditetom, postoji sada pristupna rampa za ulaz u dvoranu, a prilagođeno je i kretanje kroz dvoranu do sanitarnog čvora koji je izgrađen za osobe sa invaliditetom.

Osim prilagođavanjem rampi za ulaz, označene su u atriju i staze za osobe koje imaju probleme sa vidom.

image

Oznake na podu za slijepe i slabovidne osobe


 

Božidar Vukičević/Cropix

Drago mi je da smo u tom pravcu napravili jedan značajan iskorak jer je do sada bilo dosta nepristupačno po tom pitanju - ističe Ćićerić.

U zgradi je zamijenjena kompletna infrastruktura poput vodovodno-kanalizacijskih i električnih instalacija, provedena je i nova internetska mreža, a cijela zgrada je opremljena klimatizacijsko-ventilacijskim sustavom.

image

Zgrada Doma Zvonimir i most preko rijeke Jadro
 

Božidar Vukičević/Cropix

Planira se i druga faza uređenja Doma u kojoj bi se uredio i vanjski izgled, odnosno fasada, a u skladu s novim standardima energetske učinkovitosti koju sada planiraju prijaviti za sljedeće projektno razdoblje.

Na prizemnoj i drugoj etaži zamijenili su kompletnu vanjsku stolariju, a u drugoj fazi će to napraviti i na srednjoj etaži kada se bude uređivala fasada.

Kino projekcije

Novost je i nabavka kino projektora.

- Pored toga što je dvorana opremljena najsuvremenijim razglasom i rasvjetnom tehnikom, nabavljeno je kino platno i kino projektor velike razlučivosti. Nakon više od 20 godina tijekom kojih nismo imali uvjete za prikazivanje filmova, od jeseni nas tako očekuje i predstavljanje filmskog programa s obzirom na to da su i u tom smislu postignuti svi potrebni uvjeti.

Ne možemo se natjecati s velikim kinima, ali ćemo djelovati kao kinoteka i tako razvijati naš filmski program, naravno uz razvoj dramskog i glazbenog programa, budući da smo s crnom kazališnom pozornicom i svom potrebnom scenskom opremom i u tom pogledu stvorili optimalne uvjete - naglašava ravnatelj.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Provoditelj ovog projekta je Grad Solin, investicija je vrijedna 830 tisuća eura, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Isto kao i Ljetna pozornica Gradina, tako je i Dom kulture obnovljen sredstvima iz europskih fondova kroz projekt "Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split" i na taj način smo u proteklom četverogodišnjem razdoblju obnovili svu postojeću kulturnu infrastrukturu koju koristi JUK "Zvonimir", ljetnu pozornicu Gradinu i Dom kulture.

Suvenirnica i galerija

U sklopu ovog projekta obnovljen je i gradski prostor u Šperčevoj lantani, nasuprot solinskog pazarića, u kojem je donedavno djelovala Turistička zajednica grada Solina i suvenirnica "Zvonimir", kojeg smo također obišli.

- Budući da je Turistička zajednica grada dobila novi prostor u podnožju Gospina otoka, onaj dosadašnji u Šperčevoj lantani je adaptiran.

U ulaznom dijelu i dalje će ostati mjesto za suvenirnicu "Zvonimir", budući da naša restauratorska radionica proizvodi suvenire, dok je u unutarnjem dijelu napravljena nova galerija.

image

Galerija i suvenirnica
 

Božidar Vukičević/Cropix
image

Galerija i suvenirnica

 

Božidar Vukičević/Cropix

Prostor za izlaganja smo izmjestili iz Doma kulture u ovaj prostor Šperčeve lantane, dok se u samom Domu kulture i dalje nalazi naš stalni postav antičkih odljeva "Salona Divina" i djela naših znamenitih slikara Vjekoslava i Dalibora Paraća.

U galeriji u Šperčevoj lantani sada smo dobili čak nešto više kvadrata, te ćemo u njoj priređivati razne likovne programe.

Prednost ovog izmještanja je i taj što će se postav u galeriji kada bude neka izložba, primjerice, moći razgledati svaki dan od 8 do 20 sati i subotom od 8 do 12 sati -  navodi naš sugovornik.

Od Sokolskog doma do Zvonimira

Mali spomen i na povijest same građevine od ravnatelja Tonća Ćićerića na samom kraju razgovora.

Ova zgrada je otvorena 1931. godine iako su pripreme za njezinu izgradnju, zapravo, započele i prije Prvog svjetskog rata. Međutim, ratno vrijeme je zaustavilo samu gradnju.

Krajem 20-ih godina prošlog stoljeća je organizirana i velika akcija prikupljanja sredstava za izgradnju Doma, nakon čega je počela gradnja objekta koji je 1931. otvoren kao Sokolski dom.

Sokolsko društvo Solin je kao organizacija uz pomoć građana i vlastitim sredstvima izgradila ovu zgradu i tako je funkcionirala do početka Drugog svjetskog rata.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

Nakon rata je djelovala kao Dom za tjelesni odgoj "Partizan", a kasnije samo Dom "Partizan". To društvo je zapravo preuzelo ulogu koju je imalo Sokolsko društvo prije Drugog svjetskog rata, gdje su postojale sekcije za tjelovježbu, kulturno-dramska sekcija, glazbena i slično.

Tako su od 1945. u Domu djelovale i sve sekcije Radničko kulturno-umjetničkog društva "Udarnik", čiji je sljednik Kulturno-umjetničko društvo "Salona", a iz "Udarnika" su kasnije proizašle i brojne druge sekcije poput "Vokalista Salone" ili Gradske glazbe "Zvonimir". U Domu su se, među ostalim, jedno vrijeme nalazili i prostori Streljačkog-društva "Dalmacijacement".

Sredinom 80-ih zgrada je bila u jako derutnom stanju i više nije bilo moguće u njoj raditi, pa su 1986. započeti radovi na njezinom preuređenju. Zgrada je tada značajno konstrukcijski ojačana, a radovi su završili pred sam početak Domovinskog rata.

Nakon toga je 1991. godine osnovan "Zvonimir", odnosno današnja Javna ustanova u kulturi "Zvonimir" Solin koja je od tada u svojstvu središnje ustanove u kulturi i upravlja ovim prostorom - saznajemo od ravnatelja koji poziva građane na bogat program idućih dana.

Besplatni programi u petak i subotu

Nakon službenog svečanog otvaranja u četvrtak u kojem će nastupiti Terezija Kusanović, mezzosopranistica, Zoran Velić za klavirom, Silvana Stanić, dramska umjetnica, Klapa "Delmati" Solin, "Vokalisti Salone", Ženska klapa KUD-a "Salona", Komorni ansambl Gradske glazbe "Zvonimir" i folklorni ansambl KUD-a "Salona", JUK "Zvonimir" svojoj publici poklanja dva besplatna promotivna programa.
U petak 24. svibnja na rasporedu je komedija "Zavodnici" u produkciji Kazališta "Ritam igre", u kojoj glume Ivana Giove Župa i Ivan Baranović, a u subotu, 25. svibnja koncert će održati Cambi Split.
Oba programa počinju u 20 sati. Gratis ulaznice mogu se preuzeti u Suvenirnici Zvonimir (PPC Solin, 1. kat), radnim danom od 8 do 20 sati i subotom od 8 do 12 sati.

Ukoliko ostane nepodijeljenih ulaznica, moći će se preuzeti i na ulazu u Dom kulture sat vremena prije početka programa. Jedna osoba može preuzeti najviše dvije ulaznice.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 15:25