StoryEditorOCM
Obalauz Dan Kaštela

Prvi put je jedna žena najbolji vatrogasac: Kaštelanka Ivana nadmašila muške kolege

Piše Jakov Žarko
2. ožujka 2023. - 10:16

Rodit se i živjeti u Kaštelima, a ne postati vatrogasac ravno je onoj legendarnoj izreci sportskog komenatora Mladena Delića: “Ma je li to moguće”!? Nije, vjerujte, ali je moguće da prvi put u povijesti kaštelanskog vatrogastva među najboljima bude i jedna žena.

Ona je Ivana Borozan iz sućuračkog DVD-a “Mladost”, a uz nju ovo humano, požrtvovno i hvalevrijedno priznanje dobili su i Antonio Markovina iz DVD-a Kaštel Gomilica, kao i Petar Plejić iz DVD-a Kaštela.

Naime, oni su najbolji vatrogasci u 2022. godini, u kojoj su ostvarili najveći broj radnih sati, odnosno aktivnosti i intervencija na terenu.

Tradicionalno u povodu Dana Grada Kaštela organiziran je prijem i svečana dodjela nagrada najboljim vatrogascima Grada. Ovogodišnjim dobitnicima, koji su ponijeli titulu najboljih, a pritom dobili statue svetog Florijana, nagrade su uručili gradonačelnik Denis Ivanović, dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, pročelnica za društvene djelatnosti Antonija Kljaić, a na svečanosti su sudjelovali i predstavnici sva tri kaštelanska vatrogasna društva.

- Vatrogasci su jako bitan čimbenik u ovom gradu. Oni su desna ruka Gradske uprave. Oni su tu ne samo u intervencijama požara, nego i u drugim brojnim intervencijama, jer su aktivni i u kulturnim i društvenim porama grada. Ono što posebno veseli je da ove godine prvi put imamo ženu koja je najuspješniji vatrogasac za prethodnu godinu – kazao je gradonačelnik Ivanović prilikom dodjele statue svetog Florijana najboljim vatrogascima, navodeći da je suradnja Grada i vatrogasaca na visokom nivou.

image

Nagrađeni iz sva tri kaštelanska vatrogasna društva s najboljom, Ivanom Borozan, u sredini

Marija Vuković

Važno je napomenuti da je Vatrogasna zajednica grada Kaštela u protekloj godini imala 587 intervencija, gdje je ukupno sudjelovalo 2336 vatrogasaca sa 785 vatrogasnih vozila.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Kaštela Darko Maretić naglasio je da je grad Kaštela jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se može pohvaliti da ga drže dobrovoljni vatrogasci u ovako velikom broju.

- Njihov angažman, požrtvovnost, nesebičnost i dobrovoljni rad su ih doveli do ove nagrade. S druge strane, današnji dan će biti upisan zlatnim slovima u povijest kaštelanskog vatrogastva, jer je naša Ivana prva žena koja je dobila ovu nagradu. Nadam se da će njezin primjer slijediti i druge žene te da će se još aktivnije angažirati u svojim društvima, rame uz rame sa svojim muškim kolegama – dodao je predsjednik Vatrogasne zajednice Kaštela Tomislav Vidić.

Djelujući kroz vatrogasna društva, nagrađeni vatrogasci Ivana Borozan, Antonio Markovina i Petar Plejić u svojim matičnim društvima su pojedinačno imali najviše intervencija u 2022. godini.

- Ivana Borozan iz DVD-sa “Mladost”, Kaštel Sućurac bila je najbolja u kategoriji muških i ženskih vatrogasaca i zato je na tronu - kazao je Ljubo Musinov, predsjednik DVD-a “Mladost” iz Kaštel Sućurca.

Zahvalu svim nagrađenim vatrogascima uputila je i dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, kao i pročelnica Antonija Kljaić, ističući ugodnu suradnju Upravnog odjela za društvene djelatnosti i vatrogasnih društava s područja Grada. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. ožujak 2023 10:16