StoryEditorOCM
ObalaJEDVA MU UŠLI U TRAG

Prvi otkaz u dalmatinskim bolnicama zbog odbijanja cijepljenja, ali i testiranja, Zadranin se zbog toga nije pojavljivao na poslu punih mjesec dana

Piše Lada Burčul
2. prosinca 2021. - 08:04

U Općoj bolnici Zadar s jednim je djelatnikom sklopljen sporazumni otkaz, nakon što se, od dana kada je uvedeno obvezno testiranje na koronavirus, nije pojavljivao na poslu.

– Nitko ne može raditi ako dva puta tjedno ne napravi test, ili je cijepljen, no pojavio se manji broj djelatnika koji i testiranje odbijaju. Budući da takvi ne mogu raditi, mi možemo samo pokretati disciplinske postupke zbog nedolaska na posao.

U slučaju jednog sporazumnog otkaza radilo se o djelatniku iz tehničke službe koji nakon uvođenja obveze testiranja uopće nije dolazio na posao. Nije se ni javljao o svojem statusu, niti je dolazio. Nakon otprilike mjesec dana došao je i rekao da želi dati otkaz. To je učinjeno sporazumno – kazao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja krovne zadarske zdravstvene institucije.

Naš sugovornik dodao je da se uzimanje briseva radi testiranja na koronavirus može obaviti i drugdje, ne nužno u bolnici.

– Otkad je ta mjera uvedena, puno naših djelatnika odlučilo se cijepiti. Ima još nekoliko zaposlenika koji odbijaju testiranje, te je u tijeku procedura davanja opomena pred otkaz. Pridržavamo se svih pravila, a u međuvremenu mnogi od nas cijepili su se i treći put – istaknuo je dr. Karuc.

U sustavu Doma zdravlja Zadarske županije, kako nam je kazala ravnateljica Renata Bek, nema djelatnika koji se odbijaju testirati.

– Radimo to redovito, prema mjerama. Djelatnici su ili cijepljeni, ili se testiraju, nigdje nismo naišli na problem – ustvrdila je čelnica regionalne medicinske ustanove.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ivica Erlić ustvrdio je da on "ne provodi nikakvu represiju", ali da se propisanih mjera svi moraju pridržavati.

– Osobno sam ugodno iznenađen time da nitko od djelatnika koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli koronu nije odbio testiranje. Svi to uredno rade, prema naputku, a budući da želim da se mjere striktno poštuju, zadužio sam glavnog medicinskog tehničara da, sukladno uputama Ministarstva zdravstva, obavlja kvalitetnu kontrolu i da me u slučaju bilo kakvog odbijanja testiranja odmah obavijesti.

Mjere moramo poštovati, tu se nema što dodati. Zadovoljan sam što nema odbijanja običnih testiranja, pa time ni problema u našoj ustanovi – zaključio je Erlić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 05:28