StoryEditorOCM
Obalanapao radnike

Protiv vlasnika ‘Prometa Makarska‘ policija podnijela optužni prijedlog, Jujnović poslije napada ‘rat‘ nastavio prijavama

21. listopada 2020. - 15:35

Nakon što je Mate Jujnović, 74-godišnji vlasnik tvrtke Promet Makarska, nedavno verbalno i fizički napao četvoricu djelatnika makarskog Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu.

Naime, Jujnović je verbalno i fizički napao djelatnike Pogona Grada Makarske za vrijeme obavljanja njihova posla, te su pukom srećom izbjegli teže ozljede.

Četvorica djelatnika radila su na rekonstrukciji urušenog krovišta postojećeg skladišta na zemljištu koje je u posjedu Makarskog komunalca d.o.o. od 1976. godine, a koje graniči sa zemljištem na kojem se nalaze garaže Prometa Makarska, u Jujnovićevu vlasništvu.

S očitim ciljem zaustavljanja radova, Jujnović je dvojicu djelatnika prvo verbalno napao, a nakon toga je prema njima bacio željezo težine od pet do šest kilograma i nastavio ih gađati kamenjem.

Samo zahvaljujući brzoj reakciji, djelatnici su uspjeli izbjeći teže ozljede, ali su dvojica zadobila udarac kamenom. Cijeli slučaj prijavljen je Policijskoj postaji Makarska, čiji su djelatnici odmah izišli na teren.

Bacao predmete

Kako su nam kazali službenici Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske, policijski službenici PP Makarska dovršili su kriminalističko istraživanje nad Jujnovićem, za kojeg je utvrđena sumnja da je tijekom jutra u blizini skladišta poduzeća u Makarskoj gdje su se obavljali radovi, remetio javni red i mir vikom i galamom, te bacanjem raznih predmeta prema djelatnicima Pogona koji su se tamo nalazili.

– Tom prilikom nitko nije ozlijeđen, a zbog sumnje da je počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, protiv 74-godišnjaka je podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu – kazali su nam iz PU splitsko-dalmatinske.

Ovaj čin Mate Jujnovića oštro je osudio makarski gradonačelnik Jure Brkan, koji kaže kako se nada da će policija nakon sankcioniranja napadača na taj način poslati jasnu poruku cjelokupnoj javnosti da fizičko nasilje nikako ne može i ne smije postati prihvatljiv način ponašanja.

– Ovim putem želim najoštrije osuditi ovaj vandalizam i izraziti potporu djelatnicima Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti koji su fizički napadnuti dok su obavljali svoje radne zadatke – kazao je Brkan.

O detaljima napada na djelatnike Pogona više smo doznali od Antonija Zeca, upravitelja Pogona, koji objašnjava da se bivše skladište Komunalca nalazi ispod zida koji razdvaja Jujnovićevu i parcelu Grada.

image
Poduzetnik Mate Jujnović napao je djelatnike Pogona
Ivo Ravlić/Cropix

Zec nam je rekao da se Pogon već dugi niz godina, otkad je on na njegovu čelu, koristi skladišnim prostorom Komunalca, a koji je dodijeljen Pogonu na korištenje.

Popravak krovova

– Do sada smo popravili krovove na 80 posto kućica skladišta, a sada smo htjeli osposobiti još jedno kako bismo imali gdje u adekvatnim uvjetima skladištiti imovinu Grada. Riječ je o radovima na gradnji potpornih stupova i izmjeni krovišta, da bi se Jujnović tome usprotivio i gađao naša četiri djelatnika kamenjem i metalnom šipkom. Vikao je da je to njegovo privatno vlasništvo, na što djelatnici Pogona nisu reagirali, ali nakon incidenta policajci dolaze svakog dana na naše skladište i legitimiraju iste djelatnike koji samo rade svoj posao, a fotografirali su i radove. Kad sam ih upitao zašto stalno dolaze legitimirati djelatnike Pogona, kazali su mi da je sve to na traženje Mate Jujnovića – govori Zec, dodavši da Pogon od Grada nije dobio ni pismeno ni usmeno upozorenje koje bi navodilo na zaključak da nemaju prava na korištenje skladišta.

Potom smo opet službenike PU splitsko-dalmatinske upitali zašto makarski policajci svakoga dana nakon incidenta obilaze bivše skladište Komunalca i legitimiraju uvijek iste djelatnike Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti. Kako su nam kazali iz PU splitsko-dalmatinske, policija je na navedenoj adresi tijekom listopada u više navrata postupala po svakoj zaprimljenoj dojavi, odnosno prijavi.

– Prijave su policiji podnijele dvije osobe, u jednom slučaju 44-godišnjak i u četiri slučaja 74-godišnjak, a sve vezano uz problematiku izvođenja građevinskih radova. U konkretnom slučaju nisu utvrđeni elementi prekršaja niti kaznenog djela po službenoj dužnosti – stoji u odgovoru PU splitsko-dalmatinske.

Najlakše je šutjeti

Vlasnika tvrtke Promet Makarska Matu Jujnovića kontaktirali smo kako bismo čuli njegovu verziju priče o napadu na djelatnike makarskog Pogona, policijskoj prijavi i njegovim kontraprijavama, međutim, samo nam je kratko odgovorio, nakon čega se dva dana, unatoč našim pozivima, nije htio javiti na mobitel.

- Sve je to laž - kazao nam je Jujnović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 08:55