StoryEditor
Obala‘Dok je šljake, nema fjake‘

Prosvjed u Dugom Ratu: ‘Tvornicu smo izgubili, a ništa nismo dobili, želimo se konačno riješiti ovog otpada. Imamo povećani broj oboljelih od tumora‘

26. rujna 2021. - 13:29

"Daaalmaciiija zastavuuuu razviiilaaa......."

Razglas vrišti, kamioni trube, transparenti visoko u zraku. Mame guraju kolica s djecom. Sređene. I bebe isto. Očevi uzbuđeni, svatko snima mobitelima.

Skupio se Dugi Rat u nedjelju točno u podne. Fali još samo Gary Cooper, šerif sa smislom za pravdu.

Svi dobre volje! Rekao bi čovjek, fešta, a ne prosvjed. Nema ljutitih lica, ali baš zato je bilo dobro. Nitko ne škripi zubima, nije gorak ili siv.

"Dugi Rat može biti Zlatni Rat!"

image
Josko Šupić/Cropix

A mogli bi biti. Puste godine su prošle, čekali su strpljivo i nisu dočekali. Nekadašnja "Dalmacija", tvornica ferolegura, još zlokobno lebdi nad mjestom. Tvorničkih zgrada više nema, ali nema ni zamišljene marine, hotela, kompleksa. Nema radnih mjesta, ulaganja i razvoja. Nema ulagača da zadovoljan i sa sretnim mještanima nedjeljom u podne popije kavu i da čuje što bi narod još htio.

Ostalo je samo brdo crne šljake. Investitori žive tko zna gdje, neki Englezi iz neke firme "Projekt uvala". Država Hrvatska živi u Zagrebu. Predaleko. Osim šljake, ostali su još samo mještani. Ali za ovu prosvjednu nedjelju odlučili su pokazati osmijeh. I još jednom reći da im je taj osmijeh ugrožen. Baš kao i zdravlje.

image
Josko Šupić/Cropix

Blokirali su magistralu desetak minuta. Nikomu na cesti nije smetalo. Trube i podržavaju. Podižu palčeve. Tranparenti poručuju:

"Dobro došli u kancerogeni Dugi Rat".

Sve je organizirala mjesna građanska inicijativa s porukom "Riješimo se šljake", a pridružio se i nezavisni načelnik Tonči Bauk:

- Ne možemo više čekati. Puno je godina prošlo i ništa se nije dogodilo. Zato tražimo svoje pravo. Dio zemljišta tvorničkog platoa uknjiženo je na Republiku Hrvatsku i mi tražimo da ga država prepusti Općini na upravljanje. Tako ćemo lakše do novca europskih fondova za sanaciju te šljake koju investitori nisu napravili, a morali su. Imali su rok od četiri godine, koji je prošao još 2019. godine, i ništa nisu napravili. Zato ćemo mi! Samo devastaciju vidimo, eksploataciju kroma, krom u stolicama novorođenčadi, povećani broj oboljelih od tumora - poručio je načelnik, istaknuvši da je u nedjelju mjesto doživjelo izljev emocija.

"Naj smo jači!"

image
Ivana Pločkinić, jedna od organizatorica prosvjeda.
 
Josko Šupić/Cropix

Aktivistica Sanje Vitaić promoklim glasom poziva okupljene da pruže potporu, da jače zatube, da pjevaju:

- Idemo, kamioni, trubaaaa! Riješimo se šljake, imamo rješenje, možemo do europskog novca, možemo sanirati šljaku, ne dajmo nagodbu investitorima, pa ni dosad ništa nisu napravili!

Mještani strahuju da će država postići nagodbu s investitorima i tako im omogućiti da se i dalje oglušuju na sanaciju i ulaganje, koje su davno obećali.

"Nećemo umuknuti, zaustavite nagodbu!"

-Tvornicu smo izgubili, a ništa nismo dobili. Hoćemo radna mjesta, želimo se konačno riješiti ovog otpada, poručuje načelnik Bauk.

"Dok je šljake, nema fjake!"

image
Josko Šupić/Cropix

Duje Perić poveo je cijelu obitelj na prosvjed. Tu su mu supruga i djeca. Rođen je i odrastao u Dugo Ratu:

- Oćete li napisat šta san reka ili ćete po svome?! Ovi takozvani ulagači nisu stavili kamen na kamen ima 15 godina i sad bi in još neko triba virovat. Samo pokazuju šarene slajdove izumišljenog turističkog kompleksa. A zamislite šta se sve za 15 godina napravilo uzduž jadranske obale. Samo u nas – ništa! Zato smo protiv nagodbe. Nije ovo Divlji zapad, niko in neće oduzet njihovo, ali in država ne smi dalje prodavat. Jer su se pokazali ko špekulanti. Sanaciju su morali napravit ima dvi godine, a nisu. Samo su eksploatirali šta in se isplati i nama ostavili opasne metale i čestice. E, pa onda neka država da mistu priliku da se uključi, da se ovo konačno sanira i nešto kvalitetno napravi – govori Duje kao da tuče rafalom.

"Mi bi radili, a ne bi bolovali!"

image
Josko Šupić/Cropix

Ivana Pločkinić iz GI "Za Dugi Rat" nedavno je predstavnicima investitora u posluženu vodu, tijekom predstavljanja još jedne, sada najnovije izmjene plana nedosanjanog turističkog kompleksa, zamutila po žličicu dugoratske šljake u prahu. Neka popiju ako nije otrovna. Nitko ni gutljaja....

"Otrovna voda i vama, ne samo nama!"

- Nećemo odustati, radi se o našrm zdravlju, o zdravlju naše djece. Nadam se da će nas hrvatske institucije čuti ovaj put i konačno nešto poduzeti da se ova devastacija, nebriga i špekulacija zaustavi. Tražimo da nas zaštite od straha, mi predugo živimo u strahu. Zaustavite nagodbu! - kaže Ivana Pločkinić.

Ponovno promukli glas Sanje Vitaić:

- Ajmo svi na kapiju, gori transparenteeee!

"Čist zrak – duga ljubav!"

Ajmo, ručak će...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2022 16:37