StoryEditor
ObalaMarijan Pipenbaher

Projektant reagirao na ideju bosanskog akademika o ‘rezanju‘ pelješkog mosta: ‘Takve tvrdnje su bedastoće, dovoljno je visok, svaki brod može proći!‘

16. studenog 2021. - 13:35

Bosanska akademska zajednica predložila je nedavno suludu ideju-izrezati pelješki most i od njega napraviti pokretni, koji će se podizati i spuštati kako bi veliki brodovi mogli uplovljavati u Neum a koji zbog ovakvog mosta to ne mogu.

Izgradnja Pelješkog mosta u Hrvatskoj, koji će biti pušten u upotrebu 2022. godine, onemogućava da kruzeri ili veći brodovi pristaju na teritoriji BiH i to je, kako navodi sarajevski akademik profesor doktor Suad Kurtćehajić i predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“.

- U izgradnju tog mosta je do sada uloženo tristo i nešto milijuna eura, plus je Hrvatima pomogla i EU da se taj most izgradi i nema tu nikakve riječi o rušenju ako smo dozvolili njegovu gradnju. Sad, ne znam da li to može da se nekako ’izreže‘ pa da se napravi pokretni, podižući most, kojim bi se omogućilo da uplove veći brodovi i kruzeri - kaže profesor Kurtćehajić.

Vidite, BiH je imala dva izlaza na more, Neum i Sutorinu. Po AVNOJ-u, BiH je imala oba mjesta. Točnije, 1945. godine Predsjedništvo AVNOJ-a je utvrđivalo granice tadašnje Jugoslavije, odnosno federalnih jedinica koje tada još nisu bile republike, što su kasnije postale. Za BiH je bila sljedeća formulacija: BiH će ući u granicama koje su utvrđene na Berlinskom kongresu, dakle i sa Sutorinom i s Neumom“, podsjetio je Kurtćehajić.

Međutim, projektant Pelješkog mosta, Slovenac, Marijan Pipenbaher ovakve tvrdnje iz Sarajeva naziva bedstoćama, koje se s vremena na vrijeme plasiraju u dnevno političke svrhe.

image
Projektant Pelješkog mosta, Marijan Pipenbaher
M. Pipenbaher

- Takve izjave nemaju nikakve veze sa strukom. Republika Hrvatska je maksimalno otvorila prolaz prema Neumu visine 55 metara i svaki brod može proći. Prolazi se kao u najvećim europskim lukama. Veliki brodovi i kruzeri tu nemaju što raditi jer je riječ o zaštićenom području kroz Naturu 2000. Veliki propeleri bi izrovali morsko dno-pojašnjava Pipenbaher.

Za ovaj most bi bilo sasvim dovoljno do 35 metara visine. Da mogu proći jedrilice sa 25 metara visokim jarbolom. Prostor je preosjetljiv i u Neumu je tako mala lučica da se veliki brod ne može ni okrenuti-ističe Pipenbaher, naglašavajući da imaju četiri prolaza ispod mosta širine 285 metara pa oni koji prolaze prema Neumu mogu birati kuda će proći.

- Pelješki most je lijep i uklapa se sa morskim okolišem i brdima na Pelješcu. I svi mu se dive. Ovakve izjave koje dolaze iz BIH su obično politikantstvo-zaključio je Pipenbaher.

image
HANZA MEDIA
item - id = 1143465
related id = 0 -> 1147801
related id = 1 -> 1147799
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2021 04:27