StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKA PEŠKERA

Projekt težak 100 milijuna kuna ide dalje, a Grad nema milosti prema korisnicima prostora: Uklonite svoje kioske sami ili ćete platiti i dizanje i kazne do 10.000 kuna!

8. studenog 2022. - 19:03

Prije mjesec dana oko 100 vlasnika kioska s Peškere od Grada Makarske je dobilo drugu ‘’čestitku’’ u bijeloj kuverti, odnosno obavijest da svi moraju svoje kioske, uređaje i opremu ukloniti do 1. studenoga o svom trošku. Podsjetimo, riječ je o viziji novog izgleda makarske Peškere ‘’Lete ribe na Peškeru”, za čiju realizaciju Grad planira utrošiti 100 milijuna kuna, dok je za nagrade arhitektima izdvojeno 313 tisuća kuna. Tako s novim projektom nadobudne gradske vlasti lete i štandovi, kiosci i ugostiteljski objekti Makarana koji su ljeti svojim radom prehranjivali sebe i svoje obitelji punih 25 godina.

Obavijest o uklanjanju kioska korisnici su dobili i u travnju, a kada smo prije mjesec dana obišli Peškeru na kojoj je radilo samo pet štandova, korisnici javnih površina kazali su nam da svoje kioske neće uklanjati jer nemaju gdje s njima, a osim toga na ovaj način zbog projekta koji se sigurno neće realizirati otima se kruh iz usta za više od 100 obitelji i 400 ljudi jer u svakom objektu ljeti rade najmanje četiri zaposlenika.

image

Obavijest o uklanjanju koju su dobili korisnici prostora

Ivo Ravlić/Cropix
image

Razmontiranje jednog od kioska na Peškeri

Bez ikakve alternative

Kako nam je tada kazao vlasnik štanda iz Makarske, svi korisnici su angažirali odvjetnika, a svakog ljeta za najam javne površine Gradu plaća u prosjeku 40 tisuća kuna, a od ovog posla žive i on i njegova obitelj i djelatnici i sada im ni to ne daju, a nisu im ponudili nekakvu alternativu za rad.

Međutim, kako ‘’ribe’’ namjeravaju ‘’sletjeti’’ na Peškeru, tako su počeli ‘’letjeti’’ i kiosci pa su vlasnici dvaju kioska dobrovoljno uklonili svoje objekte jer su ih prodali, a za uklanjanje su angažirali kamion s dizalicom.

Dan nakon što je dvoje korisnika dobrovoljno uklonilo svoje kioske, ostalih 90 i više vlasnika štandova ponovno je od Grada dobilo ‘’čestitku’’, a ovog puta je riječ o rješenju o uklanjanju kioska, u kojem je navedeno da im se za dobrovoljno uklanjanje ostavlja rok od 15 dana.

Ako ne ispoštuju ovaj rok, tada im Grad dostavlja zapisnik i rješenje o izvršenju i uklanja im kioske o njihovu trošku, a ‘’poklanja’’ im i kaznu od 5 do 10 tisuća kuna, ovisno o tome je li riječ o obrtu ili tvrtki. Međutim, to nije sve jer ako sugrađani sami ne uklone svoje kioske, već to posredstvom treće osobe učini Grad, tada im nije zagarantirano da im kiosci neće biti oštećeni, a Grad ih planira deponirati na tri do četiri lokacije, s time da se za taj čin plaća i ležarina.

Stižu rješenja

Cijeli ovaj proces uklanjanja kioska s Peškere odvija se jako brzo jer Grad u veljači na mjestu kioska planira zasaditi stabla, i to na onim mjestima na kojima projektom nije planirana gradnja, a kako doznajemo, za stabla su osigurali 1,5 milijuna kuna.

Dobrovoljno uklanjanje dvaju kioska s Peškere odmah je pozdravio makarski gradonačelnik Zoran Paunović koji se oglasio na Facebooku pa je u svom statusu napisao da kiosci s Peškere polako nestaju, ugostitelji i obrtnici počeli su samostalno uklanjanje.

- Svi koji još uvijek nisu počeli demontirati i uklanjati kioske za nekoliko dana će dobiti rješenja kojima će se naložiti uklanjanje u ostavljenom roku, a ako ni u tom roku ne uklone svoje kioske, po zakonskoj proceduri ide prisilno uklanjanje o trošku vlasnika. Kao što smo već naglasili, predviđeni rokovi su nužni kako bismo što prije raščistili područje na kojem će se saditi i obnoviti godinama uništavano zelenilo - napisao je Paunović, od kojeg u Makarskoj, kako sada izgleda, nema sretnijeg čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 17:27