StoryEditor
Obalašto će reći sud?

Profesionalni vozač iz Splita optužuje poslodavca: ‘Dao mi je otkaz dok sam bio na Hitnoj!‘. Vlasnik odgovara: ‘On je neradnik i nestabilna osoba!‘

15. listopada 2020. - 07:18
'Bio sam na Hitnom kirurškom prijemu splitske bolnice, kada me nazvao poslodavac i dao mi otkaz', kaže nam Ivica BikićNikola Vilić/Ilustracija/Cropix

Bio je ponedjeljak, 14. rujna ove godine kada mu je oko 16.40 sati zazvonio mobitel. Poziv ga je zatekao na Hitnom kirurškom prijemu splitske bolnice, gdje je za 20 minuta trebao leći na operacijski stol. S druge strane čuo je glas svog poslodavca. Umjesto da ga pita za zdravlje, on mu je uručio – otkaz.

To je priča 48-godišnjeg Splićanina i profesionalnog vozača Ivice Bikića, a tvrtka o kojoj je riječ je solinski "Gotošped", vlasnika Ivana Gotovca.

– Tri dana prije, u petak uoči vikenda – kaže nam Bikić – vratio sam se s puta. Išao sam se tuširati i u međunožju sam napipao jednu kvržicu veličine zrna riže. Iduće jutro, kada sam opet išao provjeriti, bila je kao zrna graška, a u nedjelju već kao treći testis. Iduće jutro sam otišao svojoj liječnici i ona me odmah uputila na Hitni kirurški na Firulama.

Istog jutra obavijestio je i svog poslodavca, kod kojeg je kao vozač u međunarodnom špediciji radio protekle dvije godine.

– Čim sam dobio uputnicu, naravno da sam zabrinut za svoje zdravlje uradio ono što mi je rekla liječnica. Tada me u čekaonici nazvao Gotovac i uzrujanim tonom počeo govoriti da ja više ne mogu tako, da on ne želi bolesnika i da mi Bog da svako zdravlje, ali da prekidamo. U svoj toj mojoj muci i neizvjesnosti pitao sam ga mogu li, ako sve iziđe na dobro, ostati kod njega dok se ne snađem.

– Nemaš ti u mene šta radit! Od idućeg tjedan računaj da više nisi u firmi! – rekao mi je prije nego što je završio razgovor – navodi Bikić i dodaje da ima snimku tog razgovora.

'Umjesto zahvale – otkaz'

​Nakon što su ga "otvorili" na Firulama i vidjeli o čemu se radi, Bikića su dežurni liječnici poslali specijalistima na Hitni urološki prijem na Križinama. Tamo je uspostavljena i dijagnoza, te je kvržica koja mu je smetala odstranjena i propisani su mu lijekovi. Ali se ispostavilo da sve nije očišćeno do kraja, pa će opet morati pod nož...

Zahvat je zakazan za studeni, ali će po svemu sudeći u bolnicu biti primljen kao formalno nezaposleni zdravstveni osiguranik.

– Kada sam prošli petak išao odnijeti doznake za bolovanje, nije bilo direktora, već samo disponent. On mi je uručio odluku o redovitom otkazu o radu uvjetovanog, kako piše, skrivljenim ponašanjem zaposlenika. U obrazloženju su naveli da zbog čestog izostanka s posla nisam izvršavao obveze iz radnog odnosa. To je notorna laž jer sam za ove dvije godine samo jednom bio na bolovanju, i to kada su me uhvatila leđa i nisam se mogao popeti na kamion. Kako smo najviše vozili za Italiju, na početku epidemije koronavirusa našao sam se u žarištu, na šest kilometara epicentra u gradiću Codogno kod Milana. Meni je među prvima, još dok nije bilo samoizolacije, izrečena mjera da se odmah treba javiti epidemiolozima. Umjesto zahvale, na tom istom dokumentu su napisali da sam iskoristio godišnji odmor, što nisam, da mi je isplaćena akontacija, što ja nigdje ne vidim na računu, i da nemam pravo na otpremninu. Čisto neljudski – ističe vozač šlepera iz Splita.

image
Faksimil otkaza ugovora o radu koji je uručen Ivici Bikiću

A što kaže druga strana? Došli smo do direktora i vlasnika "Gotošpeda", Ivana Gotovca, koji je drvljem i kamenjem osuo po svom bivšem – sadašnjem zaposleniku (zavisno iz čijeg kuta gledate).

– Ivica Bikić je otkaz trebao dobiti ima godina dana. On kaže da je dobar radnik?! Meni, evo recimo, kamion godišnje radi 100 tisuća eura prometa, a Bikić je za devet mjeseci napravio 40 tisuća. To vam sve može reći, tko je i kakav je, a isto tako možete se raspitati o tome kakva je Gotovčeva firma – bila je gazdina prva reakcija.

'Uvijek je bio problematičan'

Nije se zaustavio na tome i stao je iznositi još teže optužbe:

– On je najprije psihički bolesnik. Možete ući u njegovu povijest bolesti. Nestabilna osoba. Nestabilna u smislu da je rastavljen, ima svojih obiteljskih problema, ali u to neću ulaziti. Nama na tržištu, to znate i sami, teško je naći vozače. Neka vam donese povijest bolesti! Kažem, neuredan život, rastavljen, problematičan, bivši narkoman. Je li još, ja ne znam...

Na primjedbu da je riječ o vrlo delikatnim stvarima koje iznosi u javnost Gotovac odmah odgovara:

– Nisu teške, nego neka donese povijest bolesti... Ja njemu još nisam dao otkaz, ali čim završi bolovanje, taj čovjek više neće raditi za mene! Taj dan kada sam ga nazvao, nisam znao gdje je tko. Trebao je ići na put i tjedan prije, uzeo je novac, akontaciju prije polaska, ali nije mu se vozilo. Taj petak, dok je valjda bio u bolnici, jer ja ne znam gdje je tko ili da vi vidite gdje sam ja sada, nazvao sam ga i rekao: "Bikiću, meni je puna kupa" – Gotovčeva je verzija.

image
Izvješće o nesposobnosti za rad Ivice Bikića

Iznio je i slučaj tijekom ovog ljeta kada ga je slučajni prolaznik nazvao iz Kopilice i rekao da je cijelu noć kamion upaljen na jednom tamošnjem parkingu.

– Ja sam došao za po ure i našao kamion kako radi, a ispod njega lokva vode. Još prije sam ga nazvao, pitao što se zbiva, a on mi je nešto počeo muvati da je bilo vruće. Umjesto doma, on je spavao u kamionu, koji je cijelu noć radio. Zamislite to sad. Tog bolesnika, kojeg sam uzeo samo jer sam morao, zato što nemamo kadra – opet je verbalno po svom dojučerašnjem vozaču udario Gotovac, koji je cijelo vrijeme bio u čudu i zapitkivao zašto se mi kao medij interesiramo za ovaj slučaj.

Ova priča će svoj finale imati na sudu. ​Bikić je već angažirao odvjetnika, a i uvjeren je da su svi argumenti na njegovoj strani.

– On kaže da sam ja tjedan dana prije odbio putovati, a taj isti petak vratio sam se s puta. Ne zna što govori. Zato sada i panično traže moju elektroničku vozačku dozvolu. A ja ću njega, evo sada preko novina i sutra na sudu, samo pitati, ako sam toliko bio loš, zašto nisam ranije dobio otkaz?! Ako ja ne valjam, pa kako su to prošle zime četvorica od pet vozača kamiona u firmi dali ili dobili otkaz. Govori nebuloze o mom bolesničkom kartonu, ovisnosti, a ja ga pitam kako je mogao imati uvid u njega, ako se radi o zaštićenim podacima?! Mene čeka borba za moje zdravlje, to i obitelj su mi na prvome mjestu, ali ću pravdu do kraja istjerati. Dobit ću ono što mi pripada – poručuje Ivica Bikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 07:50