StoryEditor
Obalagosti ulaze dogodine

U doba talijanske okupacije ovaj se hotel na rivi zvao ‘Roma‘, a onda ‘Beograd‘. Sada se preuređuje, svi čekaju koje će ime dobiti... Pogledajte kako će izgledati sobe nakon obnove

Piše Matea Magaš
15. veljače 2022. - 14:03
U doba talijanske okupacije zvao se 'Roma', pa 'Beograd', bit će zanimljivo vidjeti kakvo će ime ponijeti nakon preuređenjaArhiva SD, Hoteli Zadar

Početkom 2020. godine počeli su radovi na unutrašnjem uređenju objekta na Liburnskoj obali, mnogim Zadranima poznatog kao bivši hotel "Beograd".

Ambicije vlasnika, tvrtke "Hoteli Zadar", bile su velike: na atraktivnoj lokaciji predviđen je luksuzni hotel s četiri zvjezdice, kapaciteta 60 smještajnih jedinica i s pratećim restoranom. Izvođač obnove je tvrtka "Blok projekt", poznatoga zadarskog arhitekta Željka Predovana, a projekt preuređenja unutrašnjosti izvodi "Studio 92" iz Pazina.

No kako je uređenje naglo počelo, tako je i stalo. Uslijedila je pandemija pa su građevinari morali prekinuti rad, a opskrba materijalom tekla je vrlo sporo.

– Nažalost, kad je nastupila pandemija, stali smo s radovima i to je potrajalo do danas. No ovo vrijeme pauze iskoristili smo kako bismo još bolje i podrobnije napravili plan za novi hotel – rekao je Leo Pavić, tehnički direktor "Hotela Zadar".

Površina zgrade, podignute još 1937. godine kao hotel "Roma", iznosi 536 četvornih metara, dok je vrijednost investicije procijenjena na oko tri milijuna eura.

– Sada nam je kasno išta započinjati, vjerojatno ćemo se baviti manjim unutrašnjim radovima, no nakon ovoljetne sezone, dakle na jesen, krećemo s ozbiljnim radovima kako bismo hotel otvorili za sezonu 2023. godine – potvrdio je Pavić.

Naš sugovornik istaknuo je kako se fasada zgrade ne smije mijenjati, baš kao i velike stube koje se nalaze u sredini objekta, i koje, po nalogu konzervatora, ostaju. Podsjetimo, dugi je niz godina taj objekt bio prostor u kojem nisu boravili gosti, nego su se u njemu nalazili uredi brojnih institucija, udruga i privatnih tvrtki.

– Stanje u kojem smo zatekli zgradu nije bilo baš najbolje, a da vam ne govorim kako je po katu bila samo jedna kupaonica. Sve to treba redizajnirati, a opet tako da dobijemo kvadraturu soba potrebnu za kategorizaciju od četiri zvjezdice. Pomnim planiranjem došli smo do brojke od 60 soba koje će biti luksuznije, više će to biti za četiri plus zvjezdice – zaključio je predstavnik "Hotela Zadar".

image
Primjer izgleda budućih soba 'Hoteli Zadar'
Hoteli Zadar

Tek jedan hotel s pet zvjezdica nalazi se na administrativnom području grada, i to u Petrčanama ("Iadera"), a i broj kreveta u niže rangiranim objektima zaostaje za brojem postelja u privatnom smještaju. Puno je više posljednjih godina otvoreno hostela nego hotela u Zadru, da se o apartmanima ni ne govori.

I dok gradske i turističke vlasti na sva zvona proklamiraju "prohotelsku" turističku politiku i neprestano ponavljaju potrebu otvaranja novih hotela, događa se upravo suprotno – hoteli se ne otvaraju, projekti zapinju, a oni koji su se trebali dogoditi, nikako da krenu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2022 12:23