StoryEditorOCM
Obalapomorsko dobro

Prerano smo se ponadali da neće biti ograđivanja plaža ni naplata pristupa do njih? Vladimira Mascarell tvrdi: Župan Boban nije uputio nikakav prijedlog

13. listopada 2022. - 11:19

Nakon što se Splitsko-dalmatinska županija, na upit Slobodne Dalmacije, pohvalila da je inicijativa upravo njezina župana, gospodina Blaženka Bobana, urodila plodom i da će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izmijeniti stavke novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koje se tiču mogućih privatizacija plaža, uslijedila je ljutita reakcija.

Javnosti se obratila Vladimira Mascarell, članica radne skupine za izradu novog prijedloga spomenutog zakona, odnosno predstavnica civilnog društva u toj radnoj skupini koju je imenovala Inicijativa "Javno Je Dobro", a preko Udruge "Otočni sabor".

"Kao članica radne skupine za izradu prijedloga Zakona o pomorskom dobru, jedina od strane civilnog društva, odgovorno tvrdim kako nikakav prijedlog nije došao od strane župana Bobana, ni formalno, ni neformalno, a nije ni spomenut od strane Ministarstva na zadnjem radnom sastanku održanom 14. rujna, sa zadnjim prijedlogom Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama od 9. rujna 2022. godine o kojem se raspravljalo i na koji su se davali primjedbe i prijedlozi tad, ali i nekoliko dana poslije", navodi, među ostalim, u svom priopćenju Vladimira Mascarell.

image

Vladimira Mascarell

Joško Šupić/Cropix

‘Nema nove verzije‘

Naglašava kako je župan Boban još nakon sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije 12. rujna dao izjavu o promjeni nacrta zakona, i koja se od tada "prenosi i vrti u medijima, čak i na nacionalnoj razini", a koju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture "još uvijek nije demantiralo", pa smatra potrebnim obavijestiti medije o činjenicama koje su joj kao članici radne skupine za izradu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama poznate.

"Prijedlog zakona je nakon posljednje održanog sastanka 14. rujna 2022. godine upućen na razmatranje i usuglašavanje ostalim resornim ministarstvima i Državnom odvjetništvu, nakon čega bi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture radnoj skupini trebalo dostaviti na razmatranje usuglašenu, odnosno izmijenjenu verziju", navodi Mascarell.

"Kada će resorna ministarstva dati mišljenja, ne zna se, no u svakom slučaju još nisu, pa se tako ne zna ni datum sljedećeg sastanka radne skupine. Da je u međuvremenu došao bilo kakav prijedlog ili izmjena verzije od 9. rujna 2022. godine, nadam se kako bi bio podijeljen i radnoj skupini, a posebno zato jer sam tu informaciju u međuvremenu tražila od Ministarstva, ali ne i dobila, dakle nema nove verzije", zaključuje.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Priča o ‘spasitelju‘

Što se nje tiče, "pitanje ograđivanja plaža" još uvijek je u istom obliku kao što je bilo 9. rujna, "što znači da postoji mogućnost ograđivanja bez obzira što nas je nekoliko tražilo i na zadnjem sastanku 14. rujna 2022., a i ranije, ukidanje takve mogućnosti", piše u svom dopisu Vladimira Mascarell.

Za članak u Slobodnoj Dalmaciji, u kojemu je Splitsko-dalmatinska županija najavila izmjene prijedloga zakona na način da budućim koncesionarima, ni pod kakvim uvjetima, neće biti dopušteno ograđivanje plaža, ni naplata pristupa do njih, kaže da je "čista laž i podmetanje", kako radnoj skupini za izradu zakona, tako i samom Ministarstvu, "a najviše javnosti koja bi trebala povjerovati da je Boban spasitelj".

Podsjetimo, iz Splitsko-dalmatinske županije za "Slobodnu" je prije nekoliko dana rečeno kako je "župan Blaženko Boban uputio konstruktivne prijedloge i komentare", koji su, prema njihovim saznanjima, "u većem dijelu uvaženi".

image

Primjer uzurpacije

Duje Klaric/Cropix/Cropix
"Posebno se to odnosi na do sada često spominjati članak 11., opća upotreba pomorskog dobra i njezino isključenje, na način da se primijeni pozitivan model upravljanja koji provodi Splitsko-dalmatinska županija, putem svog pravilnika, ali i kroz odluke i ugovore o davanju koncesija na pomorskom dobru u kojima je jasno navedeno da se pomorsko dobro ne smije ograditi niti naplaćivati pristup", stoji, među ostalim, u dopisu koji smo dobili iz Bobanova kabineta.

‘Evo što me čudi‘

Vladimira Mascarell prigovara i "Slobodnoj" zašto u Ministarstvu nije provjerila izjavu ‘‘spasitelja Bobana‘‘, a čudi je i kako je moguće da se ni jedan medij nije upitao "kako to jedan župan samo izjavom za medije odmah promijeni prijedlog zakona".

Smatra i kako bi napokon trebalo javno objaviti imena svih članova radne skupine, "posebno zato što su iz Ministarstva zvali sve članove radne skupine te tražili suglasnost za javnu objavu imenovanja članova, pa mi je nejasno zašto to nije odmah i učinjeno".

Iako o tome još uvijek nema službene potvrde, novi nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama pred javnošću bi se trebao pojaviti uskoro. Čudno bi tek bilo da radna skupina o njemu ništa ne zna. Kao što se može iščitati iz istupa Vladimire Mascarell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 23:57