StoryEditorOCM
Obalanesporazum

Preokret u slučaju jakne koja je ukradena pokojniku u Zadru: obitelj tražila istragu, u bolnici utvrdili da je sporni predmet uzeo sin

Piše Zadarski.hr
12. travnja 2022. - 16:44

Iz Ureda ravnatelja Opće bolnice Zadar stigao je odgovor na pitanje Zadarskog.hr vezane za optužbe iznesene na sjednici Županijske skupštine u utorak - vijećnik Marko Pupića Bakrač (Akcija mladih) je tvrdio da je u bolnici pokojniku ukradena skupocjena kožna jakna, te je njegov sin stoga podnio kaznenu prijavu PU zadarskoj, a iznio je i optužbe u odnosu na glavnu sestru bolnice da "namješta natječaje i specijalizacije", te da kontinuirano vrši mobing nad zaposlenicima.

Pokojnika pokralo u bolnici: doznajemo i što je mrtvom čovjeku oteo zasad nepoznati lopov. Oglasio se i župan: ‘Žao mi je zbog svega, razgovarat ću s ravnateljem‘

Dodatno, vijećnik Jure Zubčić (SDP) optužio je liječnike OB Zadar koji rade i u privatnim poliklinikama, da namještaju pacijentima preglede "preko reda" u OB Zadar samo ako su istodobno i njihovi pacijenti u nekoj od privatnih poliklinika.

Odgovor iz Ureda ravnatelja prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na Vaš upit a vezano za informacije iznesene na sjednici Županijske skupštine održane 05. travnja 2022. odgovaramo kako slijedi.

Vezano za navodno otuđenje jakne pacijenta, temeljem zahtjeva obitelji provedena je interna procedura te je zatraženo očitovanje djelatnika odjela. Uvidom u dokumentaciju popisa osobnih stvari utvrđeno je kako je među popisom osobnih stvari pacijenta i jakna koja se potražuje. Sukladno internom protokolu ustanove, osobne stvari pacijenta preuzima uža obitelj, a u konkretnom slučaju osobne stvari pacijenta je preuzeo sin pokojnika što je potvrdio svojim potpisom na popisu na kojem se nalazi i sporna jakna. Uobičajena praksa je da preuzete stvari uža obitelj i pregleda te provjeri, a što je sin pacijenta odbio učiniti. Temeljem prijave, nadležna Policijska uprava obavila je potrebne mjere te za daljni tijek predmeta molimo da se obratite istima.

Što se tiče navoda o mobingu te namještanju natječaja i specijalizacija, iste oštro opovrgavamo. Opetovano smo na istovjetna pitanja, a koja se odnose na zapošljavanje, ukazivali na zakonske i podzakonske akte koji se primjenjuju prilikom provođenja natječaja za sva radna mjesta uključujući i specijalizacije. U odnosu na kako se navodi mobing glavne sestre Bolnice, također smo kroz proteklo razdoblje u odgovorima medijima iste opovrgnuli.

U odnosu na dio pitanja o optužbama koji se iznose na račun liječnika zaposlenika Opće bolnice Zadar, a koji rade i u drugim privatnim ustanovama,  želimo istaknuti sljedeće. Liječnici/ce zaposlenici naše ustanove rade u dopunskom radu u drugim ustanovama temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca , te se sukladno navedenom izdaju odobrenja za takav rad. Obzirom da odredbe samog Pravilnika ne sadrže jasne kriterije o davanju odobrenja, a pridržavajući se prava na rad zbog kojih se u slučaju ispunjenja taksativno navedenih uvjeta odobrenja moraju izdati, uputili smo dopis Ministarstvu zdravstva s upitom na koji način regulirati postojeće stanje. O navodima  "namještanja" pacijenata preko reda kako bi isti bili primljeni u Opću bolnicu Zadar, nemamo saznanja. S tim da je bitno napomenuti kako se svi pacijenti upućuju  u Opću bolnicu Zadar temeljem uputnica koje su izdane od strane liječnika primarne zdravstvene zaštite", navodi se iz Ureda ravnatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 22:54