StoryEditorOCM
ObalaADIO, KONTE!

Preminuo popularni dalmatinski glumac, legendarne uloge ostvario je u ‘Našem Malom mistu‘ i ‘Novom dobu‘, ali i na zagrebačkim kazališnim daskama

Piše Dalmacija SD
17. veljače 2022. - 14:41

U Zagrebu je u 93. godini preminuo dalmatinski glumac Ivo Kadić, dugogodišnji istaknuti član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Posljednji ispraćaj popularnog Kontea, kako su ga svi zvali u teatarskim krugovima, bit će u petak, 18. veljače, na groblju Sustipan u Jesenicama kod Omiša.

Rodio se u Dugom Ratu 1929. godine, a glumom se počeo baviti u mladosti kao član studentskih družina. Prvotno je bio angažiranu u zadarskom kazalištu, nakon toga odlazi u zagrebačku Komedija, gdje dobiva stalni angažman, da bi 1963. prešao u HNK iz kojeg je tri desetljeća kasnije otišao u mirovinu, ali ne i s dasaka koje život znače.

- Od početka karijere pokazivao je izuzetan dar za komiku, pojačanu njegovom  staturom (bio je visok više od dva metra) uz markantne crte lica, no bio je i odličan karakteran glumac u mnogim klasičnim i modernim dramskim tekstovima. Surađivao je sa svim najboljim domaćim redateljima, kao i s gostima iz inozemstva.

Kosta Spaić, Georgij Paro, Joško Juvančić, Božidar Violić, Mladen Škiljan i Ivica Kunčević, neki su od brojnih umjetnika u čijim režijama je uspješno nastupao. Istaknute uloge je ostvario u predstavama "Mjera za mjeru" Williama Shakespearea, "Veliki smiješni rat" Carla Goldonija, držićevu "Dundu Maroju", Krležinu "Vučjaku", "Šteta što je kurva" Johna Forda, Marinkovićevu "Kiklopu", "Gorski divovi" Luigija Pirandella, "Potopljena zvona" i "Nihilist iz Vele Mlake" Ive Brešana..., dok mu je posljednja uloga bila u predstavi "Dantonova smrt", autora Georgea Büchnera, koja je premijerno izvedena 2009. godine - naveli su iz nacionalne kazališne kuće povodom Kadićevog odlaska sa životne scene.

Široj publici popularni Konte ostao je u pamćenju i po ulogama u Babajinim filmovima "Carevo novo ruho" iz 1961. i "Pravda" iz 1962. godine, te u "Timonu" Tomislava Radića iz 1973. godine. Kadić je zapaženu ulogu ostvario u Grlićevu "Čarugi" iz 1991. godine, te u televizijskim serijama "Novo doba", "Nepokoreni grad".

Bio je i neizostavan u posljednjoj epizodi Smojina i Marušićeva "Našeg Malog mista", kao jedan od carinika koji su "pregledavali" Bepinu i Luigija tijekom povratka iz šopinga u Trstu.

- Ivo Kadić ili Konte bio je osoba i umjetnik od posebnoga kova. Nikada nametljiv, uvijek spreman na posao, znatiželjan, dobrodušan i iskren. Nije postavljao puno pitanja.

Došao bi u direkciju Drame, uzeo tekst, pogledao koju ulogu igra i zapisao vrijeme i datume prvih pokusa. Svi su ga voljeli jer je bio pouzdan i temeljit, jedan od one stare garde glumaca koja je uvijek stavljala kazalište ispred sebe, kome se davala bez ostatka.

Zbog svega što je stvorio na pozornici naše kuće, zbog svih prijateljstava i ugodnih trenutaka provedenih zajedno, zbog humanosti i srčanosti, zbog njegove urođene pristojnosti i poštovanja prema svima koji su radili ili još rade u HNK-u u Zagrebu, njegovo kazalište ga s tugom ispraća na posljednje putovanje. 

Hvala ti, dragi naš Konte, i zbogom - oprostili su se od dalmatinskoga glumca iz njegove matične teatarske kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 01:02