StoryEditor
Obala‘radni‘ odmor

Naši stari nisu mogli ni sanjati da će gosti za ovo iskustvo plaćati: u dolini Neretve cvjeta nova vrsta turizma, sve je u znaku prirode i zdravlja. E, to je doživljaj!

Piše Stanislav Soldo
14. listopada 2021. - 13:20

Vrijeme je berbe mandarina što je dovoljan razlog da žuto-zelene plantaže posjete brojni domaći i inozemni turisti željni dobre zabave i avanture. Ori se pjesma u plantažama jer svi koji dođu žele kušati mandarinu, ponajprije je ubrati svojom rukom i doživjeti taj neponovljivi osjećaj. Turisti se do plantaža voze u tradicionalnoj neretvanskoj lađi, kušaju domaće specijalitete, brudet od jegulja i žaba, kruh ispod sača, domaće rakije i likere.

Jedinstvena turistička zajednica delte Neretve

- Nakon prošle loše godine zbog pandemije Covda-19 turisti nam se vraćaju u Neretvu. Zahvaljujući programima berbe mandarina turistička sezona je produžena za šest tjedana. Svi koji dođu raduju se dolini Neretve, koja postaje renomirana turistička destinacija, ističe Pavo Jerković, istaknuti neretvanski turistički djelatnik.

Potrebno je promovirati turističku destinaciju „Neretva dolina života“, a da bi se uspjelo trebaju se ujediniti gradovi i općine te formirati jedinstvenu turističku zajednicu.

- Pogledajte, Imotska krajina je doživjela turistički procvat nakon što je formirana jedinstvena turistička zajednica Imotske krajine. Tako bi trebalo i u dolini Neretve. Bez jedinstvene turističke zajednice nema razvoja turizma čitave delte Neretve, koja ima itekako velike potencijale za turistički razvitak, smatra Jerković.

image
Pavo Jerković: Za turistički razvoj potrebna je jedinstvena turistička zajednica doline Neretve
 
HANZA MEDIA

Ruralni turizam budućnost turističke ponude 

Upravo je ruralni turizam novi oblik turističke ponude svojevrsni hit među inozemnim posjetiteljima u predsezoni i post sezoni. U predsezoni posjećuju plantaže mandarina kroz takozvane programe „cvjetanja“ mandarina, ljeti beru smokve, ujesen grožđe, masline i mandarine.

Kad su naši stari mukotrpnim radom na poljima ubirali ljetinu nisu mogli ni slutiti da će u 21 stoljeću dolaziti stranci da trgaju grožđe ili beru mandarine.

Oni će platiti da budu vinogradari ili maslinari na jedan dan. Da se odmore i opuste radeći „seljačke“ poslove. Upravo je to bit seoskog turizma gdje je u fokusu gost na radnom odmoru.

image
Neretvanske mandarine
 
Denis Jerkovic/Cropix

Još kad se tome doda ekološki i organski proizvedeno voće i povrće koje će inozemni posjetitelj ubrati i pripremiti svojom rukom, e to je doživljaj za koji su stranici spremni platiti.

Berba mandarina se pokazala kao pravi pogodak jer je sve više i više inozemnih turista koji svoj odmor žele aktivno iskoristiti.

U turističkoj ponudi su izleti s kojih se turisti vraćaju prepuni dojmova, ali i C vitamina, idealnog za jačanje imuniteta pred zimu.

item - id = 1134424
related id = 0 -> 1146558
related id = 1 -> 1146257
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 04:05