StoryEditorOCM
ObalaUNOSAN BIZNIS

Poznati solinski građevinari pokreću veliki stambeni projekt u Splitu, evo gdje će biti i koliko će koštati kvadrat

Piše Gordan Zubčić
18. siječnja 2023. - 07:31

Split i njegove "satelite" poput Solina, Kaštela i Podstrane, s jedne strane, već odavno muči prebukiranost prostora nebrojenim stambenim i poslovnim kvadratima, a s druge strane, potražnja je nikad veća, pa se i zadnja raspoloživa ledina pretvara u (potencijalno) gradilište.

Cijene četvornog metra stana lete u nebo kao da euri rastu na grani, bez obzira je li riječ o zgradi ili kući, kvartu bliže središtima spomenutih gradova ili na njihovoj ne tako davnoj periferiji. Dizalice, skele, kamioni i pumpe za beton, s pripadajućim radnicima, postali su dio svakodnevnice kako rubnih istočnih splitskih četvrti, tako i niza solinskih i kaštelanskih predjela, da Podstranu, Klis, Žrnovnicu, Mravince, Kučine, pa i Srednja Poljica čak ni ne spominjemo.

Kako mlade obitelji, tako i oni stariji redom kao ne žele bježati iz grad(ov)a, ali ritam je upravo takav. Jednako kao i ponuda koja potencijalnim kupcima stanova ili ulagačima u obiteljske kuće ne ostavlja prevelike mogućnosti, ni ikakav slobodan prostor nego da svoje novogradnje realiziraju na Mejašima, Dragovodama, Sirobuji ili Smokoviku.

Najnoviji takav projekt, kako doznajemo, u poodmakloj je fazi pripreme upravo na "vrhu" Dragovoda, točnije na sjecištu Puta Tršćenice i Ulice Stjepana Sulimanca, tek osamdesetak metara sjevernije od splitske obilaznice i Inine benzinske postaje nedaleko od Lovrinca.

Za zemljište površine gotovo 1400 kvadrata traži se građevinska dozvola za dvije zgrade s po četiri nadzemne etaže na kojima će biti ukupno 25 stanova. Objekti će biti povezani podzemnom garažom s 24 mjesta za vozila, a još dvije parkirališne pozicije bit će dostupne na vanjskom terenu.

Vlasnik parcele je solinska tvrtka "Romić inženjering", poznata po razgranatom stanograditeljskom biznisu u gradu uz Jadro, a posljednjih desetak godina i sve snažnijoj prisutnošću u Splitu, posebice upravo na području Dragovoda. Službeni investitor ovog projekta je povezana firma "Romić aufbau".

Prema aktualnom stanju tržišta, gdje se za stambeni kvadrat u postojećim zgradama i kućama traži znatno više od 3000 eura, nije teško zaključiti da će se oni u novogradnji prodavati najmanje za 3500 eura, što ne treba čuditi, jer i oni rijetki projekti koji se realiziraju znatno bliže središtu Splita bez puno muke pronalaze kupce za 4000 i više eura po četvornom metru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 16:28