StoryEditorOCM
ObalaZA MUZEJ ILI BIZNIS?

Potez ‘šibenskih gusara‘ šokirao Dalmatince: ‘Ne mogu vjerovati što su odnijeli s popularne plaže, baš smo najgori‘

Piše Dora Lozica
28. lipnja 2023. - 19:08
Trgovački brod ‘Boka‘ nasukao se nakon nevere 1981. na obalu u uvali Trstenica kod Orebića i od tada polako nestajeAnte Čizmić/Cropix

Nevjerojatno, ali istinito, jutros je s potonulog broda "Boka", koji nakon nasukavanja više od 40 godina leži na plitkom dnu pelješkog zaljeva Trstenica, ukraden pogonski vijeak težak između tri i četiri tone.

Stupili smo u kontakt s vlasnikom tvrtke koja je uzela "propelu", tvrdi da je napravio sve po zakonu.

Stara dalmatinska pjesma "Oj, vapore, pukla ti propela" na Pelješcu od danas ima novo značenje. U ranim jutarnjim satima, kako su nam dojavili stanovnici Orebića i okolice, primijetili su brod za podvodne radove s velikom dizalicom na pramcu kako duže vrijeme stoji tik uz olupinu potopljenog broda "Boka".

Budući da ih je prizor zainteresirao, primijetili su da je dizalicom s dna podignut veliki vijak s kojim je otplovio prema Hvaru. Odmah su obavijestili nadležne službe, policiju i Lučku kapetaniju Dubrovnik.

Na broj Kapetanije nitko nam se nije odazvao, a iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske su tražili pisano pitanje, te ćemo odgovor objaviti naknadno. Neslužbeno doznajemo da su policajci nakon dojave isplovili svojim brodom iz Vele Luke u smjeru Hvara ne bi li pronašli sporno plovilo koje je u vlasništvu šibenske tvrtke "Jadranski ronilački servis".

Nazvali smo Ivicu Gulina, člana Uprave te kompanije, koji je potvrdio da je policija stupila u kontakt s posadom njegova broda, da ga je pretražila brod, pronašla vijak i pustila ih da nastave plovidbu "nakon njegova objašnjenja".

image

Brod šibenske tvrtke ‘Jadranski ronilački servis‘ podignuo je tri do četiri tone težak vijak s podrtine

Snimio čitatelj

- Radi se o olupini broda koja nije pod zaštitom Ministarstva kulture, potonuli brod je izrezan do vodene mjere, a ostaci koji su pod morem se smatraju podrtinom koju bismo morali u potpunosti odstraniti iz mora.

Budući da brod nije zaštićeno dobro, a mi u Šibeniku radimo mali pomorski muzej, dao sam nalog da se propela pokupi. Propela je od gize, nema nikakvu materijalnu vrijednost - uvjeren je Gulin.

Mještani Orebića, ali i lokalci koji se bave otkupljivanjem metala, vrlo dobro znaju o kojem se dijelu "Boke" radi i tvrde da nema nikakve šanse da je napravljena od tzv. gize, odnosno od legure lijevanog željeza i ugljika. Propele se, kako kažu, nisu nikad radile od gize pa ni 1958. godine kada je brod izgrađen u riječkom "3. maju" za "Jugooceaniju" iz crnogorskog Kotora.

Tvrde da je vijak izrađen od mesinga, materijala koji u otkupnim stanicama u ovom trenutku vrijedi 3,10 eura po kilogramu, a ako se odjednom preda veća količina metala, cijena doseže do četiri eura po kilogramu. Ako uzmemo u obzir da je vijak težak između tri i četiri tone, jednostavno je izračunati kako bi se njegovom prodajom moglo zaraditi i do 12 tisuća eura.

image

Vrijedan teret na putu prema Hvaru, a možda i dalje

Snimio čitatelj

Nije u novcu stvar, smatraju Orebićani. Oni su, naime, uskoro trebali propelu izvaditi iz dna, očistiti je i staviti na središte Trga Mimbelli, povijesnu jezgru mjesta. Pitali smo Ivicu Gulina zašto nije pitao Općinu Orebić ili Lučku kapetaniju može li tek tako uzetio dio nasukanog broda i staviti ga, kako ističe, u još uvijek nepostojeći mali pomorski muzej u Šibeniku.

- Koga ću pitati? Nemam koga pitati, propela nije ničija, nitko nije nadležan za nju. Ako je netko hoće natrag, vratit ćemo je. Na jugu Dalmacije nema broda s dovoljno velikom dizalicom koja bi tu propelu izvadila iz mora, ona je trenutno deponirana na brodu koji će sljedeća dva dana biti na Hvaru. Ako je netko hoće natrag, neka me kontaktira, dođe s kamionom i pokupi je - poručuje šibenski poduzetnik.

Trgovački brod "Boka", odnosno njegova podrtina, desetljećima je postao dio identiteta Orebićana, odnosno turistička, a pogotovo ronilačka atrakcija. Brod se 1981. godine nasukao na pelješki plićak nakon olujnog nevremena.

Da propela nedostaje primijetio je Dalibor Ćosović, iskusni instruktor ronjenja, vlasnik Ronilačkog centra "Lumbarda Blue" koji gotovo svakodnevno roni oko "Boke".

- Detaljno znam svaki dio broda, ronio sam oko olupine na tisuće puta. Glavna je propela spojena na osovinu, nju je nemoguće odnijeti, a druga, veća, je sa strane.

Pretpostavljam da je taj vijak bio dio tereta koji je "Boka" prevozila iz Rijeke kao rezervu nekom drugom brodu. Jutros sam oko osam sati odmah primijetio da propele nema, imao sam masku, ali da nisam, protrljao bih oči jer sam mislio da ne vidim dobro.

Promislio sam, ma nije netko valjda ukrao propelu, stvarno smo najgori -, zaključio je Ćosović.

"Boka" je izgleda ostala bez jedne propele, a kako je krenulo, možda uskoro ostane i bez drugih preostalih dijelova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 00:40