StoryEditor
Obalalokalna vlast na čekanju

Postizborni sindrom u Dalmaciji: Jedva su čekali doći u poziciju da odlučuju o nečemu, pokazati ‘nesposobnima‘ kako se to radi, ali im se odjednom - baš nešto i ne žuri!

Piše Hrvoje Prnjak
31. srpnja 2021. - 12:37

Iako je drugi krug lokalnih izbora održan prije dva mjeseca, gradski, a pogotovo županijski parlament, još uvijek nisu u potpunosti profunkcionirali i bacili se na posao.

Gradsko se vijeće, istina, napokon konstituiralo, županijska Skuština nije. Sve je još uvijek u predviđenim rokovima, makar pat pozicija u županijskoj skupštini, gdje su i dosadašnja vlast i oporba fatalno "kratki" za dvije ruke do većine, lako može završiti i doslovno vrlo skupo – ponovnim izborima.

U četvrtak je održana prva radna sjednica Gradskog vijeća, ali zbog povuci-potegni pregovaranja oko formiranja većine do jučer oporbenih stranaka koje su voljne podržati novoizabranog gradonačelnika Ivicu Puljka, niti dva mjeseca od izbora, činjenica je, nismo dočekali da se vijećnici pozabave o (u kampanji papagajski spominjanim) garažama i početku procesa izmjene GUP-a. A to ih je, među ostalim, uz silne najave odlučnijih i "transparentnijih" politika, i dovelo na vlast...

Već kroz sve predradnje, formalne i kuloarske, koje su prethodile konstituiranju Gradskog vijeća i dojučerašnji oporbenjaci i aktivisti mogli su proći ubrzani tečaj obnašanja izvršne vlasti, odnosno, shvatiti kako neke procedure nekad zaista mogu kočiti realizaciju i najboljih želja.

A ako je javni interes zaista važniji od strančarenja, u što se svi kunu, onda to treba pokazati u svakoj situaciji. Iako, moglo bi se reći da je itekako simptomatično da je stvaranje nove većine bilo zapelo već na prvom koraku, s Mostovim "hoću-neću", da bi na kraju ipak shvatili da je ipak sve bolje - od ponavljanja izbora.

To što su na koncu definitivno odustali od sudjelovanja u rotaciji čelnog mjesta Vijeća, njihova je stvar, a tek će se vidjeti je li to samo nagovještaj "dizanja ručne" i distanciranja od ostalih stranaka sadašnje većine u nekim budućim situacijama. Netko će reći da je takvo Mostovo držanje zapravo tempirana bomba stabilnosti Gradskog vijeća...

Dodamo li svemu i populističko inzistiranje da se novoformirano savezništvo u vijeću ne naziva očito omraženim pojmom koalicije (iako koalicija nije ništa drugo nego savez određenih organizacija ili stranaka u svrhu postizanja određenog cilja, najčešće neformalne naravi i na određen rok!), eto razloga za logično pitanje – jesu li baš svi sudionici nove lokalne vlasti dorasli izazovu u kojem ne bi trebalo biti mjesta za politiziranje i populističke manevre koji su sami sebi svrha?

Ipak, zdrav razum ili, ako ništa, gola pragmatika, na kraju su prevagnuli pa je izbjegnut ulazak formiranja Gradskog vijeća u "crveno". Na koncu, posla je i previše, život ne može čekati, gorući problemi drugog po veličini grada u državi također, a evo i prigode da se biračima dokaže kako obećanja i velike riječi iz kampanje zaista nisu bili samo PR-ovski trikovi za "lov na birače".

Istodobno, oči medija nešto su manje intenzivno uprte u Skupštinu, iako je njezino konstituiranje opasno zapelo. Nakon druge konstituirajuće sjednice, županijska Skupština i dalje nema predsjednika/predsjednicu. HDZ ima župana, ali sa svojim partnerima, HGS-om i HSP-om, ima nedovoljna 22 glasa za većinu (od ukupnih 47)

Prevaga je, dakle, u tri vijećnika Domovinskog pokreta (koliko ima i Most u Gradskom vijeću) iz kojega su jasno poručili kako neće podržati niti koaliciju u kojoj je Kerumova stranka, a niti eventualnu drugu, u kojoj je njima također neprihvatljivi SDP.

Istina, u međuvremenu im se stranka malo raspala, dosadašnji lider Miroslav Škoro naprasno je poručio "Ima izać!", ali to njihovu daljnju reakciju ne čini ništa predvidljivijom.

Glas već spomenutog zdravog razuma kaže da bi ponovljeni izbori donijeli slabiji odaziv birača – sva dosadašnja slična iskustva to potvrđuju! - pri čemu bi najveće stranke, s najviše članstva i najuhodanijom logistikom, a tu HDZ prednjači, mogle očekivati i bolji rezultat u postocima nego na "regularnim" izborima. "Male" stranke bi u takvim okolnostima lako mogle ostati i bez sadašnjih mandata, što vrijedi i za Domovinski pokret koji je zbog raskola, svađa i Škorinog naprasnog odlaska itekako uzdrman, pa je za očekivati "prelijevanje" glasova u neke druge opcije. A to bi prije mogli biti HSP i HDZ, nego recimo SDP.

Da ne spominjemo i preko milijun kuna, koliko bi - ne bude li izabran predsjednik Skupštine niti tamo negdje oko Velike Gospe - stajala organizacija novih izbora negdje na jesen te višegodišnju blokadu svih planiranih projekata, što bi stanovnici županije itekako osjetili...

Kao što je bilo logično da kolebljivi Most na kraju ipak podrži Puljka u Gradskom vijeću, iz istog se razloga čini nekako jednako logično da se Domovinski pokret na kraju prikloni - županu Blaženku Bobanu. Ne mora se to zvati koalicijom, ako ih je već toliko strah etikete političkih trgovaca ili "onih koji su iznevjerili birače". Uostalom, već je u sličnim situacijama nakon lokalnih izbora skovana nova prihvatljiva sintagma – "projektne suradnje", a ona nije niti bezuvetna niti vremenski obvezujuća.

Bit će to ujedno i test vjerodostojnosti svih zvučnih parola iz kampanje. Znate one priče o tome da su "građani i njihovi životni problemi najvažniji"...

Ili to vrijedi samo dok se, negdje nakon druge runde u lokalnom kafiću, pokrenu "velike teme", pa se s asfaltiranja zaseoka i kanalizacije prijeđe na filozofiranje o radu suda u Haagu, odnose sa Srbijom i Slovenijom, vraćanje vojnog roka, migrante, gradnju nacionalnog stadiona i druge teme koje tobože ne zanimaju lokalne političare?!

item - id = 1116783
related id = 0 -> 1137044
related id = 1 -> 1137055
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 11:14