StoryEditor
ObalaOhrabrio sugrađane

Poruka gradonačelnika nakon odlaska u samoizolaciju: Solin nastavlja živjeti bez zastoja, nisu ugroženi ni kapitalni projekti

Piše Mia Sesartić
31. ožujka 2020. - 15:23
Božidar Vukičević/Hanza media

S obzirom na to da je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević u subotu uvečer izvijestio javnost da je pozitivan na koronavirus, te se nalazi u kućnoj samoizolaciji, funkcioniranje Grada nije, kažu, ovim dovedeno u pitanje.

- Organizirali smo funkcioniranje naših službi po uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, dakle veći dio posla se obavlja elektroničkim putem, a u zgradi Gradske uprave su samo neophodne službe. Prije svega se to odnosi na redovito održavanje grada, nerazvrstanih cesta, zelenih površina, javne rasvjete i groblja. Ono što želimo poručiti javnosti je da Grad nastavlja živjeti i funkcionirati normalno i u ovim teškim i specifičnim uvjetima - kazali su nam solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević i njegov zamjenik Ivica Rakušić, koji je iz mjera predostrožnosti također u kućnoj samoizolaciji, iako ne pokazuje niti jedan simptom.

- Zbog cijele situacije sada nam je prioritet pomoći najugroženijim stanovnicima - ističe solinsko vodstvo.

Što se tiče gospodarskih mjera, gradonačelnik je odlukom odgodio naplatu komunalne naknade za ožujak, travanj i svibanj za pravne i fizičke osobe, bez plaćanja kamata na kašnjenje. Za isto razdoblje su i roditelji oslobođeni plaćanja naknade za sudjelovanje u cijeni usluga smještaja djece u Dječjem vrtiću “Cvrčak”.

Kapitalni projekti čija je realizacija već započela idu dalje, prije svega gradnja dječjeg vrtića i osnovne škole na području Mjesnog odbora Priko vode, kao i projekti koji se financiraju iz EU fondova, jer su za njihovu realizaciju osigurana sredstva. Grad priprema paket mjera kako pomoći ublažavanju negativnih posljedica na gospodarstvo, a u skladu s mjerama koje je već poduzela i poduzima Vlada RH - ističe gradonačelnik koji nam je u razgovoru rekao da se osjeća dobro, pa od kuće koordinira radom Gradske uprave.

 - Oporavak teče u redu, osjećam se dobro - kazao nam je Ninčević.

Zbog situacije s koronavirusom i sjednica solinskog Gradskog vijeća održat će se elektroničkim putem. Danas će se, zapravo, održati glasovanje po točkama dnevnog reda, a prema riječima Renata Prkića, predsjednika Gradskog vijeća, dogovoreno je bilo da vijećnici do nedjelje navečer postave e-mailom pitanja na koja će stručne službe, odnosno gradonačelnik, svak u svome resoru, dati odgovore, dok će se glasovanje po točkama održati isto tako e-mailom ili SMS-om, kako bi se moglo i dokumentirati.

Na dnevnom redu je šest točaka, među njima je i izvješće o radu solinskog gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine, te izvješća o provedbi plana gospodarenja otpadom Grada Solina za proteklu godinu.

Ono što će posebno zanimati građane, odnosno zakupce javnih površina na području grada ili zakupu poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, su dvije odluke. Riječ je zapravo o dopuni odluke o zakupu i davanju na privremeno kori štenje javnih površina na području Grada Solina, te prijedlog odluke o davanju u zakup poslovnog prostora. Povodom nastanka posebnih okolnosti, koje podrazumijevaju događaje ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje narušava gospodarske aktivnosti pojedinih subjekata i uzrokuje gospodarsku štetu, i to nastankom pandemije koronavirusa, došlo je do određenih gospodarskih šteta i na području grada Solina.

Prijedlogom ove odluke i nastankom posebnih okolnosti ovlastio bi se gradonačelnik Solina da u slučaju nastanka takve okolnosti, a sve s ciljem da se sadašnjim zakupcima omogući koliko-toliko normalno poslovanje, da ih se oslobodi ili im se odgodi plaćanje sadašnjeg zakupa dok traju posebne okolnosti, navodi se u prijedlogu odluka. Također, za novi mandat od četiri godine na čelu solinskih gradskih vrtića, Dječjeg vrtića “Cvrčak”, predložena je dosadašnja ravnateljica Anđela Biuk.

Gradska Uprava: Svi se dobro osjećaju’

Po uputi epidemiologa, sve osobe koje su bile u bližem kontaktu s gradonačelnikom, najmanje 10, 15 minuta u istoj prostoriji, a na maloj udaljenosti, u razdoblju od dva dana prije pojave simptoma, su u samoizolaciji. Svi se dobro osjećaju i bez simptoma su. Cijelo vrijeme su zaposlenici Gradske uprave koristili zaštitne maske, rukavice i držali socijalnu distancu koliko je to bilo moguće. Uredi, hodnici i sanitarni prostori su detaljno očišćeni i dezinficirani, navode nam iz Grada Solina.

Informacije na Viberu

Napravili smo i Viber grupu kako bi protočnost informacija o odlukama stručnih službi i stožera civilne zaštite bila što brža. U Viber grupi ćemo tako ažurno slati sve relevantne informacije s nacionalne, županijske i gradske razine - veli nam Ivica Rakušić.

Prošireni stožer, za svaki slučaj

Solinski Stožer civilne zaštite pokazao se jako operativnim i efikasnim u provođenju odluka Nacionalnog stožera. Cijelo vrijeme se koordinira rad zajedno s gradskim službama, Crvenim križem, Centrom za socijalnu skrb, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, poduzetnicima, i to funkcionira jako dobro. Stožer ima i svoj prošireni sastav i razrađen plan u slučaju da neki njegovi članovi budu zaraženi ili na bilo koji drugi način spriječeni obavljati svoje dužnosti. Ovim putem zahvaljujemo građanima na iskazanoj želji za volontiranjem i na disciplini koju su pokazali u protekla dva tjedna - poručuje Rakušić.

#SOLIN

Izdvojeno

03. lipanj 2020 10:40