StoryEditorOCM
ObalaVRHUNSKI PRIHODI

Popularni šoping centar pred vratima Splita mijenja vlasnika, doznajemo detalje velike operacije kojom će nacionalni trgovački lanac biti prodan za pola milijarde eura

Piše Dalmacija SD
23. prosinca 2022. - 09:57

Najveći dioničari prodajnog lanca "Pevex" pokrenuli su inicijativu za prodaju svojih udjela, piše Jutarnji list i navodi da je moguća cijena 500 milijuna eura.

Budući da je spomenuta trgovačka kuća već više od dva desetljeća prisutna u Dalmaciji, pri čemu je na splitskom području najprije poslovala u Dujmovači, u objektu u kojem danas djeluje "Eurospin", a zatim se preselio u Kaštel Sućurac, u prodstor koji je do tada koristio već zaboravljeni "Brico store", brojni kupci zainteresirani su za zbivanja oko kompanije.

Kako doznajemo, Pavao Vujnovac, vlasnik "Prvog plinarskog društva", "Luke Ploče" i još niza tvrtki, Jurica Lovrinčević i Mario Radić kao trojica vodećih "Pevexovih" dioničara spremni su prodati svoje udjele u kompaniji, koja je proteklih godina prošla put od stečaja do tržišnog lidera u segmentu "uradi sam".

Trenutno Pevex ima 2200 zaposlenih, 27 prodajnih centara, među kojima je pet u Zalmaciji (Zadar, Šibenik, Kaštel Sućurac, Makarska i Dubrovnik), te uz daljnji rast online prodaje ove godine očekuje prihode od oko 2.7 milijardi kuna. Samo u Kaštelima radi oko 60 zaposlenika.

- Više dioničara je pokrenulo inicijativu za prodaju svojih udjela u "Pevexu" i mogu potvrditi da sam i ja među njima. Hoće li na kraju procesa svi zainteresirani dioničari i prodati svoje udjele, ovisit će o ukupnom paketu ponude zainteresiranih ulagača - potvrdio je Vujnovac za Jutarnji, u svojstvu vlasnika "Energia naturalis grupe" koja je najveći "Pevexov" dioničar s udjelom od 37 posto.

Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva i bivši "Pevexov" čelnik, ukupno ima 23 posto dionica, osobno i preko svoje tvrtke "Dicentra". Zbog savjetničke pozicije u Ministarstvu gospodarstva nije htio komentirati potencijalnu prodaju Pevexa, ali neslužbeno se doznaje da je i on spreman prodati svoje udjele.

Dokazuju to i pregovori o nagodbi koji se vode s Upravom oko tužbe koju je Jurica Lovrinčević s Udrugom malih dioničara Pevexa podnio tražeći poništavanje svih odluka Glavne skupštine iz svibnja 2022., kao i onih o utvrđivanju godišnjih financijskih izvještaja, doznaje Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:58