StoryEditorOCM
ObalaSkupa s A1 Hrvatskom

Polažu se optički kabeli... Solin i Kaštela ubrzo će surfati na najbržem internetu na tržištu

Piše Vlado Ozretić/Sponzorirani sadržaj
22. rujna 2022. - 14:40
Jadranka Matok Bosančić, zamjenica gradonačelnika Kaštela i Vladimir Skender iz A1 s predstavnicima izvođača radova.  Jakov Prkić/Cropix

Sunce, more, priroda, dobri restorani… Sve to čini život ili boravak na obali ljepšim i lagodnim. No, gosti, ali i stanovnici žele više sadržaja, komfor i jednostavnost koju donose digitalne usluge. Tako i digitalni nomadi osim dobre lokalne spize, primarno traže i dobar internet. I ne samo oni. Brzi širokopojasni internet postao je kao struja i voda. Europska unija naime, nalaže da na njezinom području internet mora biti dostupan svima s minimalnom brzinom 100 Mbit/s do 2025. godine. 

Krenulo se stoga u realizaciju natječaja, koji su već u izgradnji. Projekti se provode na području dvije jedinice lokalne samouprave. Investicijom vrijednom oko 130 milijuna kuna A1 Hrvatska stanovnicima grada Solina, Kaštela i lokalnih općina dovodi najmoderniju telekomunikacijsku infrastrukturu.

Radi se, kako nam je na prezentaciji projekta rekao Vladimir Skender, direktor za razvoj i upravljanje optičkom i 5G mrežom u A1 Hrvatska o izgradnji širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA mreža) temeljene na optičkoj odnosno FTTH tehnologiji (eng. Fiber to the Home) i bežičnim tehnologijama koje će omogućiti brzine internetu do 1 Gbit/s.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

- U priču nisu uključeni samo stanovnici Kaštela i Solina, već i Čiova, Primorskog Dolca, općina Marina, Prgometa, Lećevice, Okruga, Segeta – kazao je Skender.

U područje Kaštela i okolnih općina ulaže se oko 113 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta u Solinu oko 16 milijuna kuna. A1 Hrvatska je investitor uz 45 postotno sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu Poziva ‘Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima‘.

- Na području Kaštela prvih nekoliko tisuća kućanstava planiramo spojiti do kraja godine. Ista je situacija i u Solinu. Zahvaljujući infrastrukturi koju sada gradimo, već od sljedeće godine možemo očekivati brzine i 10 gigabitne brzine - ispričao je Skender dodajući kako je dio domaćinstava pokriven mobilnom, a dio fiksnom mrežom.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Ulaganjem u najmoderniju mrežnu infrastrukturu stvaraju se preduvjeti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Bilo da su turistički OPG-ovi koji radi fiskalizacije moraju imati pristup internetu ili zbog privlačenja digitalnih nomada koji bi željeli živjeti na područjima gdje im je mirnije, ljepše, ali s kvalitetnim pristupom internetu. Za vrijeme COVID krize uvidjeli smo značaj koji imaju pouzdane i robusne mreže u smanjenju digitalnog jaza i održavanju rastuće potražnje za podacima. Želio bih zahvaliti i svim našim partnerima, gradovima, Kaštela i Solin kao i ostalim predstavnicima gradova i općina koji su nam dali podršku u izgradnji najmodernije telekomunikacijske infrastrukture i digitalizacije društva - naglasio je Skender te dodao:

image
Jakov Prkić/Cropix

S lokalnim jedinicama lokalnih samouprava imamo odličnu suradnju. Očekujemo najkasnije kako će u prosincu Solin biti prva jedinca lokalne samouprave izgrađena sredstvima iz EU fondova. Osim izgradnje uz sufinanciranje EU, A1 Hrvatska svake godine ulaže značajna sredstva kako bi donijeli kvalitetan internet u sve krajeve Hrvatske.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Realizacijom ovih projekata unaprijedit će se korisničko iskustvo te omogućiti nesmetano korištenje naprednih i inovativnih digitalnih proizvoda nužnih za funkcioniranje današnjeg društva, školovanja i rada. Osim povećanja konkurentnosti lokalnog gospodarstva, odlična kvaliteta digitalnih usluga, uz smještajnu i gastronomsku, utječe i na zadovoljstvo turista tijekom boravka na jadranskoj obali – zaključio je direktor za razvoj i upravljanje optičkom i 5G mrežom u A1 Hrvatska.

image
Jakov Prkić/Cropix

__________

Sadržaj članka isključiva je odgovornost tvrtke A1 Hrvatska d.o.o.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 14:20