StoryEditor
Obalavelika tuga

Poginuli vatrogasac među prvima je krenuo na požarište, ponio je i voki-toki, ali veza se prekinula. Potreseni kolega otkrio koju su zadnju poruku od njega primili

Piše DV
1. kolovoza 2022. - 16:12

Dan poslije požara u kojemu je iznad Orašca smrtno stradao 42-godišnji vatrogasac, pripadnik DVD-a Orašac, Goran Komlenac, na prilazima Ljupču i Gornjim selima usput smo nailazili na vatrogasce koji su cijelu noć dežurali. Svi su pod snažnim dojmom tragične vijesti da su ostali bez kolege.

Na požarištu u ponedjeljak ujutro nije bilo otvorenog plamena, no zgarište je veliko, vatra je došla do zapadnog oboda naselja Ljubač. Podsjetimo, u nedjelju ujutro nedaleko od Orašca buknuo je požar koji se nošen jakim maestralom brzo proširio gustom šumom. U gašenju je sudjelovao 101 vatrogasac i 26 vatrogasnih vozila iz IVP-a Dubrovnik, JVP-a Dubrovački vatrogasci i JVP-a Dubrovačko primorje, te DVD-ova Zaton, Osojnik, Rijeka dubrovačka, Gornja sela, Mravinjac i Orašac. Osim zemaljskih snaga, u gašenju požara sudjelovala su čak četiri kanadera.

Policija se oglasila o smrti vatrogasca koji je stradao tijekom gašenja požara. Kolege na društvenim mrežama opraštaju se od njega dirljivim riječima

Iza poginulog vatrogasca Gorana Komlenca ostali su supruga i dvoje male djece: ‘Izgubili smo kolegu, ali živjet će u srcima onih koje je spasio‘

Preopasan posao

U prostorijama DVD-a Orašac, postrojbe čiji je pripadnik bio Goran Komlenac, na novinarska pitanja odgovarali su ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović te županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. U Orašcu su, među ostalima, bili i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, zapovjednik JVP-a Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

image

Ministar Božinović i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković u Orašcu

Božo Radić Cropix/

- Pogodila nas je strašna tragedija, za obitelj, za vatrogasce i sve nas. Poginuo je Goran, jedan od najsposobnijih i najobučenijih vatrogasaca JVP-a Dubrovački vatrogasci i na najteži nas način podsjetio o kakvom se teškom i opasnom poslu radi. Poslu koji je posvećen spašavanju života i imovine.

Kažu da vatrogasac kada odlazi na intervenciju, nikada ne može biti siguran hoće li se vratiti. Nažalost, dogodi se i ovo zbog čega smo danas ovdje. Poginuo je kao heroj. Otežavajuća činjenica zbog koje smo svi potreseni je da su iza Gorana ostali supruga i dvoje male djece. Cjelokupni sustav, od lokalne razine do Vlade RH, učiniti će sve da im pomogne i da vodi brigu o njima - istaknuo je ministar Božinović, dodajući kako je ovo ljeto borba s vatrom svakodnevna, no kako je, na sreću, naš vatrogasni sustav prepoznat kao jedan od najefikasnijih. Ipak, istaknuo je, nužno ga je stalno prilagođavati, te je podsjetio na velike požare koji haraju Mediteranom.

Remont kanadera

Novinare je zanimalo što se događa s remontom kanadera...

image

Požar su gasila četiri kanadera

Tonći Plazibat/Cropix

- Koliko mi je poznato, u ovom trenutku raspolažemo s četiri kanadera i četiri air tractora. Jedan je trebao biti preuzet s remonta jučer, no iz određenih razloga to se nije dogodilo. No kanaderi odrađuju posao, pa i jučer kada su sva četiri bila angažirana na ovom požaru koji je u jednom trenutku zaprijetio Ljubaču i prijetio proširiti se dalje.

Kada govorimo o ovom požaru, treba istaknuti vatrogasce javnih vatrogasnih postrojbi i DVD-ova koji su u vrlo kratkom vremenu okružili požar, a linija je bila dugačka oko pet kilometara! Odradili su sjajan posao. Kada govorimo o kvaliteti naših vatrogasaca, ne govorimo to napamet, oni su se dokazali i dokazuju se i danas.

Jutros je ugašen požar u Gornjim Igranima, kod Karlobaga, a sada imamo informaciju da gori kod Primoštena. To je ogroman pritisak na sustav i zbog toga tim ljudima moramo biti zahvalni. Razgovarao sam s ministrom obrane Banožićem i on ima već sutra novi sastanak s voditeljima Zrakoplovno-tehničkog centra kako bi još jedan kanader i air tractror stavili u funkciju u idućih nekoliko dana. Također će razgovarati o tome zašto se to nije do sada napravilo.

- Kada govorimo o kanaderima, kroz mehanizam EU-a za civilnu zaštitu inicirali smo zajedničku nabavu i mi ćemo biti među prvima koji će dobiti nove zrakoplove. Očito je da ćemo se jedino udruženim vatrogasnim snagama u Europi obraniti od požara. Slobodan sam reći da je situacija u nas relativno dobra jer smo dobro organizirani, a ovo ljeto, kad god se ukazala potreba, naši kanaderi letjeli su i izvan Hrvatske, u BiH te u nekoliko navrata u Sloveniji.

Jučer je ovdje bilo dovoljno resursa, a ovdje su i vrlo dobro opremljene vatrogasne postrojbe. No ništa od toga neće nam vratiti Gorana i zbog toga svi osjećamo duboku bol. Policija je napravila očevid koji je trajao do jedan sat. Utvrđuju kako je došlo do stradavanja Gorana, ali i kako je došlo do požara. Kada ODO dovrši istragu, znat ćemo o čemu je riječ - kazao je ministar Božinović, naglasivši kako je Hrvatska i u ovom pogledu sigurna, što dokazuje i velik broj turista koji kod nas ljetuju.

image

Vatra se brzo širila između Ljubača i Orašca

Tonći Plazibat/Cropix

Smjena na požarištu

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović kazao je kako su odmah, čim su utvrdili da je nestao, organizirali potragu za Goranom te ga pronašli za sat i pol na brdu.

- Nakon tragedije na požarištu zamijenili smo dio vatrogasaca novim ljudima. Požar je pod kontrolom, vatrogasci ga čuvaju i saniraju. Na terenu je sada 30 vatrogasaca, a potpora iz zraka trenutno nam ne treba. No, kako je opožareno oko 90 hektara, a i zbog guste šume, čuvat će se i dalje - poručio je u ponedjeljak Simović.

Posljednja poruka: 'Ja idem naprijed, pokušat ću ga prigasiti...'

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović izjavio je kako je situacija na požarištu u ponedjeljak bila solidna i pod kontrolom vatrogasaca.

- Znate, veći je problem od požara sada atmosfera u postrojbi, vlada neka letargija, ne znam kako ću podignuti ljudstvo - priznao je Krilanović i prisjetio se posljednjih riječi Gorana Komlenca s kojim su se kolege čuli zadnji put u nedjelju između 13.30 i 14 sati:

- Rekao je: "A idem naprijed, pokušat ću ga prigasiti..." - prisjetio se tronuti zapovjednik Krilanović.

Prve neslužbene procjene govore o 87 hektara opožarene površine u požaru iznad Orašca. Na vatrenoj fronti vatrogasci su razvili pet kilometara vatrogasnih cijevi, a požarište je u ponedjeljak čuvalo 30 gasitelja.

Iako je policijski očevid obavljen oko 1 sat, još uvijek nisu poznate okolnosti pogibije 42-godišnjeg vatrogasca Gorana Komlenca. Neslužbeno se može doznati samo to da je u nedjelju oko 12.20, čim je primijetio požar, taj profesionalni dubrovački vatrogasac i pripadnik DVD-a Orašac odmah krenuo na teren vidjeti što se može učiniti. Sa sobom je navodno ponio voki-toki, no u jednom trenutku je s njim prekinuta veza.

Otac mu poginuo u Domovinskom ratu

Goran Komlenac, dubrovački vatrogasac koji je izgubio život gaseći veliki požar kod Dubrovnika, bio je poznat i omiljen ne samo među kolegama vatrogascima, nego i među mještanima Orašca. Kao dijete majke iz Orašca i oca iz Slavonije, s obitelji se doselio u Orašac. Njegov otac poginuo je u Domovinskom ratu, a sada su iza Gorana ostali njegova supruga i dvoje male djece.

Sućut povodom ovog tragičnog događaja izrazio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković:

- U ovim teškim trenucima za hrvatsko vatrogastvo, u ime Hrvatske vatrogasne zajednice i svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut obitelji i kolegama prerano preminulog vatrogasaca. Vatrogasac vječno živi u srcima onih koje je spasio - poručio je Tucaković.

Od Komlenca se opraštaju i brojne vatrogasne postrojbe diljem zemlje, a to su napravili i dubrovački branitelji:

- Tužan je danas dan u Orašcu i okolici, na požarištu na Ljupču poginuo je vatrogasac, sin našeg branitelja pok. Dragana Komlenca. Nek ti je, Gorane, vječna slava i hvala, počivaju u miru Božjem.

- Vatrogasac, kolega i veliko srce od čovjeka. Počivaj u miru, Gorane. Obitelji, prijateljima i kolegama iskrena sućut. Ostanite jaki, trebamo vas - napisala je pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ana Miličić.

Spašavali i pčele

Dubrovački vatrogasci, osim kuća, u mjestu Ljubač branili su i pčele. Naime, u obrani košnica kojima se vatra u jednom trenutku bila približila na desetak metara uznemirene pčele izbole su jednoga gasitelja, kojemu je odmah pružena pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 14:24