StoryEditorOCM
ObalaMOST PREKO JADRA

Početak izgradnje novog cestovnog ulaza u Split napokon je sve bliže, pogledajte kako izgleda kritična prometna točka

Piše Mia Sesartić
16. veljače 2023. - 07:24

U Solinu, gdje su još prije godinu dana trebali početi radovi na izgradnji cestovnog mosta preko rijeke Jadro i raskrižja Širina koje je druga prometna točka po frekvenciji prometa u cijeloj zemlji, osvanule su zaštitne ograde oko dijela gdje bi se, kako pretpostavljamo, gradili prvi upornjaci nadvožnjaka gledano iz smjera Kaštela prema Splitu.

Ljude je to razveselilo, nadaju se da bi to mogao biti barem kakav-takav znak da će "DiV grupa", u vlasništvu Tomislava Debeljaka, kao izabrani izvođač napokon započeti već dugo najavljivane radove. Naime, krajem prošle godine na naš upit kada će početi konkretni radovi na gradilištu, investitori iz "Hrvatskih cesta" (HC) su odgovorili, ukratko rečeno, kako se još uvijek radi o arheologiji.

- Zaštitna arheološka istraživanja su u tijeku. S obzirom na nepovoljne vremenske uvjete, očekuje se da bi radovi bili dovršeni najkasnije do kraja ožujka 2023. godine.

Početak radova na projektu ovisi o dovršetku istraživanja i statusu izvođača koji pratimo - navela je tada Tamara Pajić, iz HC-ova Ureda za odnose s javnošću.

Obišli smo ovih dana prostor oko nesuđenoga gradilišta, ne možemo reći kakvi se točno zaštitni radovi odvijaju, jer detalje nismo doznali, a kako bismo vam to mogli predočiti, možemo prepričati stanje na terenu. Vidi se velika kamena gromada, poput neke "prirodne skulpture" koja "izranja" iz zemlje na predjelu Jankovača, u blizini talijanskog bunkera iz Drugog svjetskog rata koji se nalazi između dva kolnika "brze ceste" na prilazu Širini iz smjera Kaštela.

Ispod materijala se, kako se čini, nazire više slojeva starijih prometnica i ogradnih zidova. Uz rub semaforiziranog raskrižja, nešto istočnije, hrpa je granitnih kocaka kojima je, vjerojatno za vrijeme talijanske okupacije Solina i Dalmacije, bio popločan put preko Jankovače put Šela, odnosno naftnih spremnika u Svetom Kaju.

Još malo istočnije od te točke, na terenu na kojem je postavljen i natpis "Solin" u zelenilu, vidi se i dio temelja, odnosno nekadašnjeg poda stare benzinske postaje koje se sjećamo sve do 70-ih godina prošlog stoljeća, od koje smo se oprostili koju godinu prije Mediteranskih igara u Splitu ili mjesta u neposrednoj blizini gdje se, kako pričaju stariji mještani, sredinom šezdesetih godina okretao i "Prometov" trolejbus na liniji Split - Solin - Split.

Svakako se nadamo da će, prema najavama, slike zemljanih hrpi i rupa, uskoro ipak zamijeniti slike pravoga gradilišta s bagerima, a tim prije i rješavanje čitave situacije na Širini.

U planu je, kako smo to u više navrata pisali, prostor premostiti mostom dugim 471 metar između postojećih razmaknutih kolnika kojim će se prelaziti Širina i rijeka Jadro, kako bi se izbjegla "zapinjanja" na postojećim semaforima i stvaranje kolona, kako iz smjera Kaštela, tako i iz smjera Splita i Klisa.

Novi most sa svojim spojevima na postojeću Jadransku magistralu sastojat će se od dva odvojena kolnika s po dva prometna traka, dok bi raskrižje na Širini zadržalo svoju funkcionalnost. U planu je i njegova rekonstrukcija, a predviđena je i obnova dvaju sadašnjih mostova preko Jadra koji se nalaze na Magistrali.

image

Stigla je zaštitna ograda

Mia Sesartić
image

Granitne kocke, Širina

Mia Sesartić
image
Mia Sesartić/
image
Mia Sesartić
image
Mia Sesartić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 12:30