StoryEditor
ObalaUZ POTPORU HBOR-a

Počeo je uzgajati purane najviše radi želje da njegova djeca jedu zdravo, iz hobija je 2002. nastao Purex i proizvodi nadstandardne kvalitete

Piše Native SD
31. ožujka 2021. - 15:00
Vlasnik Milivoj DragosevićNikola Vilic/Cropix

Konzumirate li i vi proizvode Purexa? Ako spadate u krug onih koji na svojim stolovima imaju jela pripremljena od purećeg i pilećeg mesa, kao i drugih proizvoda ove hrvatske tvrtke, zasigurno će vas zanimati i kako se odvija taj proizvodni ciklus kojeg su u Purexu nazvali “od našeg polja do vašeg stola”.

Jer, u ovoj tvrtki, koja se bavi proizvodnjom, preradom i distribucijom pilećeg i purećeg mesa, ističu kako je iskren, ispravan i zdrav način proizvodnje mesa njihova najveća posebnost i konkurentska prednost. Purex, kako naglašavaju, svoje vrijednosti temelji na dobrobiti životinja, prirodnih procesa i hranidbi životinja koja isključuje otrovne dodatke uobičajene u industrijskoj proizvodnji mesa.

Sve to za potrošače znači da jedu zdravo, nekontaminirano meso. Purexov uzgoj jedinstven je primjer uzgoja ne samo u Hrvatskoj, već je i rijedak u Europi. Meso ovog proizvođača predstavlja nadstandard u kvaliteti za što je, reći će u Purexu, najbolja potvrda proizvodnja bez kokcidiostatika (antiparazitika), za zdravlje ljudi vrlo opasnih tvari, čija je primjena nažalost još uvijek dozvoljena do pred sam kraj tova. U ovoj tvrtki kažu kako je cilj poljoprivredne strategije EU izbaciti ove otrovne dodatke u sljedećih 10 godina, a Purex je to već odavno postigao.

Priča o Purexu traje od 2002. godine i otada se stalno razvija, širi u proizvodnom i prodajnom smislu. Tvrtku je osnovao Milivoj Dragošević, po zvanju diplomirani inženjer strojarstva. U ovaj posao se upustio najviše radi želje da njegova djeca i cijela obitelj jedu zdravo.

- Počeo sam proučavati deklaracije i vidio da su mesni proizvodi puni otrovnih komponenti, u malim dozama, doduše, no skupi se toga nakon dugotrajne konzumacije. Pitao sam se čime to hranimo djecu, kako biti siguran da meso koje kupujemo nije napunjeno različitim otrovima – kazao je jednom opisujući kako je krenuo u poduzetničke vode.

I tako je 2001. nabavio 20 purana i posvetio se njihovu uzgoju u selu Smolonje iznad Omiša odakle je rodom.

-U početku je to bilo za potrebe moje uže i šire obitelji, poslije i prijatelja, koji su bili više nego oduševljeni. Meso je bilo ukusno i, što je najvažnije, znali su odakle dolazi – kazao je Dragošević, a potom kad je vidio da zna i može, odlučio se na poslovni pothvat - kupio je 200 purica.

Kad je došlo vrijeme za konzumaciju tih purica, nije bilo druge nego otvoriti klaonicu i legalizirati djelatnost. Hobi je postao posao, nastao je "Purex" i počela obiteljska priča o proizvodnji koja se iz Smolonja proširila u Turjake, gdje je kupio farmu nekadašnjeg "Jadra peradarstva" u Turjacima kod Sinja.

image
Milivoj Dragošević, vlasnik i Mario Jakovina, izvršni direktor Purexa na farmi
foto: Purex

Tamo je obnovio dotrajale objekte i izgradio tvornicu stočne hrane. U međuvremenu je unajmio te obnovio farme u Muću, Ugljanima i Dugopolju. Osim purica, posao se proširio i na piliće kao i tradicionalne dalmatinske specijalitete od svinja.

-Imao sam veće šanse da propadnem nego da uspijem – izjavio je prije nekoliko godina govoreći o svojim počecima. Ali uspio je.

Purex danas ima peradarnike na širem sinjskom području te u Borovcima kod Metkovića, a u Hrvacama je pogon u kojemu se meso obrađuje i priprema za prodaju. Svoje proizvode Purex prodaje najvećim dijelom kroz vlastiti maloprodajni lanac koji pokriva šire zagrebačko područje, te područje Splita i okolice.

Na uspješnom poslovnom putu Milivoju Dragoševiću i njegovom Purexu je bila značajna podrška Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), kao i to što su se okrenuli financiranju iz EU fondova, pa su tako europskim novcem iz pretpristupnih fondova pokrili 2012. godine 40 posto investicije vezane uz gradnju pogona u Hrvacama.

Te 2012. godine krenula je i suradnja s HBOR-om koja je svih ovih godina važan partner u osiguranju financijskih sredstava za ovog hrvatskog poduzetnika.

- Hrvatska banka za obnovu i razvitak je 2012. tvrtki Purex d.o.o. odobrila investicijski kredit u iznosu od 33 milijuna kuna za izgradnju i opremanje objekta klaonice peradi i prerade mesa u Hrvacama pokraj Sinja. Taj investicijski kredit je odobren uz kamatu od 2 posto – kazuje nam Milivoj Dragošević, vlasnik Purexa govoreći o suradnji s HBOR-om.

Reći će i kako je krajem 2020. godine HBOR Purexu odobrio 1,5 milijuna kuna kredita za obrtna sredstva uz kamatu od svega 0,5 posto. Iskoristili su tako HBOR-ov program kreditiranja “Obrtna sredstva za ruralni razvoj”.

Inače, namjena tih kredita je financiranje obrtnih sredstava potrebnih za otklanjanje nestabilnosti u odvijanju proizvodnje i financiranje tekućeg poslovanja (priprema proizvodnje, sirovina i materijal, ostali proizvodni troškovi, troškovi radne snage, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih općih troškova tekućeg poslovanja; osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama i PDV-a.

To je i ovoj tvrtki s proizvodima hrvatskog sela, u vremenu kad je pandemija pogodila svijet, omogućilo lakše poslovanje u prehrambenoj proizvodnji u kojoj osluškuju potrebe kupaca. Misija Purexa je proizvodnja mesa s „domaćim“ okusom kakav pamtimo iz djetinjstva, koje čuva naše zdravlje i razvija imunološki sustav našeg organizma.

Što se tiče plasmana na tržištu, smatraju kako kroz prodaju u vlastitim trgovinama mogu bolje predstaviti vrijednosti i kvalitetu proizvoda jer Purexovi djelatnici savjetima i znanjem podižu iskustvo kupovine na višu razinu.

Na širem području Splita Purex ima ukupno 15 prodavaonica, a na širem području Zagreba ukupno 12 vlastitih prodavaonica.Sadržaj je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima Slobodne Dalmacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2021 15:27