StoryEditorOCM
ObalaBAKE PRED ŠKOLOM

Pobuna u Podstrani, roditelji na nogama: ‘Moje dijete je žrtva teškog nasilja, ima strah od škole, sve su zataškali!‘

Piše Mia Sesartić
29. svibnja 2023. - 14:13

Pokraj Osnovne škole "Strožanac" u Podstrani o kojoj smo proteklih dana pisali zbog situacije oko problema vršnjačkog nasilja, a zbog koje roditelji velike većine učenika 5.a razreda puna tri dana nisu slali svoju djecu na nastavu, okupilo se stotinjak roditelja, djece, baka, djedova, susjeda...

- Želimo ovim okupljanjem svih dobronamjernih ljudi koji su uz istinu i koji će reći veliko "NE" nasilju u školama. Veliko "NE" zataškavanju nasilju – kazali su okupljeni roditelji koji su, kako su kazali, nezadovoljni radom stručnih službi u podstranskoj osmoljetki, odnosno psihologa, pedagoga i drugih suradnika, što je, kako su ponovnili, potvrdila i prosvjetna inspekcija koja je bila u školi.

Mještani su prosvjedovali uoči zakazane sjednice Školskog odbora s temom davanja prethodne suglasnosti ravnateljici škole Žani Prižmić za davanje otkaza jednoj od učiteljica, a druga je djelatnica, navodno, dobila opomenu. Obje su povezane s razredima u kojem se dogodilo vršnjačko nasilje od strane jednog djeteta.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Želimo zaštititi našu djecu, a ne vidimo da ravnateljica i stručne službe poduzimaju mjere kako bi se to riješilo.

Želimo da se ova situacija bolje istraži jer nije niti malo bezazlena - ustvrdili su okupljeni roditelji i njihovi podupiratelji, te su dodali da "kao roditelji trebaju biti složni i poduzeti sve što je potrebno kako bi pomogli tom djetetu i zaštitili svoju djecu".

Mirjana Jovanović, majka jednog od učenika:

- Moje je dijete bilo žrtva nasilja u ovoj školi, prije dva mjeseca. Sve se pokušalo zataškati, ublažiti, njemu kao žrtvi nasilja nije pružena nikakva pomoć, ignorirani smo i mi roditelji.

O konkretnim detaljima nasilja ne bih govorila jer se bojim za svoje dijete. Razrednica je poduzela što je bilo u njezinoj moći, prijavila je problem stručnoj službi, naknadno je obavijestila nas roditelje da dijete odvedemo liječniku što smo i napravili.

Privatno smo se organizirali i angažirali odvjetnika kada smo vidjeli što se događa, odnosno da nemamo neku podršku što se tiče škole. Da se točno dozna što je bilo i zašto se zataškava.

Dijete ima strah od škole, ali radimo na tome, ali ne možemo djetetu uskratiti školovanje.

Andrija Lipanović je otac jednog od strožanačkih osnovaca iz nižih razreda:

- Prozivam i čelne ljude Općine Podstrana, gdje je danas načelnik i njegovi koalicijski partneri, oni su tu trebali biti, gdje su oni danas. Most je iskoristio situaciju siguran sam u političke svrhe, jer 9. srpnja su mjesni izbori, i to je cijela pjesma.

Po priči svih ljudi, učiteljica je normalna i prijavila je nešto što se ne bi smjelo događati u školi, i zato su je išli maknuti, a opet je ravnateljica u redovima HDZ-a, prozivam ih svih.

Prije sjednice Školskog odbora konferenciju za tisak je sazvao i županijski vijećnik i prosvjetni radnik Ante Popović (Most):- Škola je inače mjesto nulte tolerancije na nasilje, međutim, zadnjih dana smo svjedoci kako to baš i nije tako. Ovih sam dana temeljito radio na saznavanju informacija, od osoba bliskih školi, unutar i izvan škole i zaprepastilo me da se zataškava vršnjačko nasilje u školi.

Želim skrenuti pozornost kako je nečuveno da osobi koja je prijavila vršnjačko nasilje, da se daje izvanredan otkaz, a osoba koja je o tome trebala cijelo vrijeme voditi računa, to jest ravnateljica i stručno pedagoške službe, nisu poduzele ništa.

Uputio sam e-mail i pročelniku Đonliću (Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Županije splitsko-dalmatinske, op.a.) da mi dostavi rješenje prosvjetne inspekcije, ali ga još uvijek do ovog trenutka nisam dobio, stoga izražavam sumnju u navode ravnateljice.

image
Vojko Bašić/Cropix

Saborski zastupnik Nikola Grmoja (Most) koji je, kako je naglasio, prije političke karijere također radio u obrazovnom sustavu, rekao je kako je "došao dati podršku svojem kolegi i prijatelju", ali je rekao da ne želi govoriti o konkretnom slučaju bez potpunih informacija.

- Moramo se više posvetiti našoj djeci i ulagati u djecu, da ocjene ne smiju jedini fokus u nastavi. Roditelji, kada dijete dođe iz škole, ne pitajte ga odmah kakvu je ocjenu dobilo, nego kako se družilo s prijateljima, kako se osjećalo u školi...Moramo vratiti dostojanstvo našim učiteljima, profesorima i nastavnicima, jer se u suprotnom naša djeca neće moći razvijati u pravom svjetlu! Pitanje o ovoj temi postavit ću ministru obrazovanja Radovanu Fucshu - istaknuo je Grmoja dodavši kako nam je potrebna potpuna promjena odnosa prema odgojno-obrazovnom procesu.

- Apeliram na Vladu Republike Hrvatske da to napravi, jer moramo naše škole učiniti sigurnim mjestom, mjesotm gdje se naša djeca osjećaju dobro, a isto tako i naši učitelji, profesori i nastavnici, i to je jedini put.

Također, još jedna stvar koju zagovaramo od samog početka, to je depolitizacija naših škola. Naši školski odbori nažalost funkcioniraju kao produljena ruka politike i to ne smije biti slučaj, to moramo mijenjati - naglasio je.

image

Saborski zastupnik i prosvjetar Nilkola Grmoja (Most) došao je dati podršku Anti Popoviću, županijskom vijećniku i kolegi po struci

Vojko Bašić/Cropix

- Zašto se profesori ne mogu posvetiti djetetu ako nešto nije dobro savladalo, nego moraju proći taj godišnji protokol - rekla je majka jednog od učenika strožanačke škole, dok je jedna baka rekla:

- Razočarana san... Gojila san svoju dicu, sad unuke, ali sve se prominilo, profesori moraju proć gradivo, za pokazivanje gradiva za one koji ga nisu savladali nemaju vrimena, a isto tako moran reć da dica moraju poštovat svoje profesore.

Uglavnom, roditelji i djeca su došli dati podršku svojim učiteljima koji se nalaze ptred otkazom, napisali su i transparente, a dio majki i očeva se zapitao zašto se u situaciju nisu uključili i čelnici Općine Podstrana koju, inače vodi HDZ, a ravnateljica Prižmić je ujedno i članica Općinskog odbora stranke.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:03