StoryEditor
Obalanulti pacijent

Po Solinu kruže teorije da se virus širio na misi, rođendanu i izborima, ali Ninčević tvrdi: To su političke konstrukcije, pribili su nas na križ!

18. svibnja 2020. - 21:27
IlustracijaNikola Vilić/HANZA MEDIA

Hoće li jedno od političkih pitanja u predstojećoj izbornoj utrci biti i pitanje tko je nulti pacijent u Solinu? Gdje su se to brojni Solinjani zarazili infekcijom koronavirusa?

U crkvi, na misi u župi Solinskih mučenika, kako tvrdi saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić, na korona-partyju kod ugledne epidemiologinje, kako se navodi u anonimnim prijavama, ili u prostorijama lokalnog HDZ-a gdje su održani unutarstranački izbori, kako govore posljednje informacije koje se šire antičkim gradom?

Odgovore smo zatražili od struke, Hrvatskog nastavnog zavoda za javno zdravstvo, no oni su nas uputili na regionalni NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, ali s "Higijenskog" još nema odgovora.

Isto smo pitali i solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića, koji je uspješno prebolio infekciju COVID-19, te se nakon dvadesetak dana borbe sa virusom vratio na radno mjesto.

- Sve su vam to dijelovi iste političke konstrukcije i stigmatiziranja oboljelih. Toliko se daleko ide da su nas zaražene doslovno pribili na križ, kao da smo mi sami tražili virus! - ljutit, više ogorčen, zbori Ninčević, te sve potkrjepljuje podacima:

- Ne mogu vjerovati da se svi koriste lažima, pa i Ostojić, koji javno obznanjuje da je zaraza krenula s mise. Ja na misi nisam bio, kao ni na rođendanskoj zabavi, za koju se prvo govorilo da se održala u Dugopolju, a zatim kod dr. Jasne Ninčević doma. Ni na jednom mjestu nisam bio! A zaražen sam. I moram istaknuti, nitko od mojih najbližih suradnika nije pozitivan na virus.

Pitamo ga o navodima kako je sve krenulo već 15. ožujka, kada još sve mjere i nisu bile uvedene, kada su bili izbori u HDZ-u, a koji su organizirani u stranačkim prostorima u zgradi gradske uprave. Naime, Solinom kruže priče da je tada zarazu donio njihovo sumještanin koji radi u zagrebačkoj tvrtki, a 19. ožujka je već bio smješten u KBC-u Split s upalom pluća i pozitivnim testom na koronu.

Pola godine

- Gospodina nisam vidio ima pola godine, no ako ćemo i povjerovati u tu priču da se na izborima u HDZ-u proširila zaraza Solinom – zašto nitko od mojih stranačkih kolega nije zaražen? Samo ja! Kako onda ti izbori mogu biti žarište virusa, a mogu vam potvrditi da nije ni bilo gužve u samim prostorima tijekom glasanja – kaže gradonačelnik o "pričama" koje su po njemu sve u cilju izborne politike, budući da se tvrdi da je virus upravo iz Solina došao u Dom za starije i nemoćne Split, u jedinicu u Vukovarskoj ulici, gdje je žalosni rezime trenutno 18 mrtvih štićenika.

Kaže nam Ninčević da nitko od njegovih kontakata nije pozitivan, srećom, sada ni on, nakon dva uzastopna testiranja.

S negativnim nalazom sada se nakon puna 53 dana borbe s virusom može pohvaliti i dr. Jasna Ninčević, epidemiologinja s "Higijenskog", koja je - kao gradonačelnik i župnik don Ante Matešan - javno obznanila da je pozitivna, sve u cilju sprječavanja daljnje zaraze. Obavijestili su javnost i time upozorili sve svoje kontakte na mogućnost zaraze, no nisu računali na zlobu i širenje neprovjerenih priča o tome gdje su se zarazili.

- U nedjelju 22. ožujka na svom radnom mjestu posumnjala sam na simptome koronavirusa, što se i pokazalo točno. Odmah sam po svim epidemiološkim pravilima izolirala svoju obitelj, kontakte, ostala u izolaciji, da bi mi nekoliko dana kasnije došla krim-policija ispitivati me o anonimnoj prijavi u vezi s korona-partyjem koji sam navodno organizirala. Pod visokom temperaturom sam objašnjavala o obiteljskom ručku koji je redovit svaki vikend u našoj kući, a te subote, 21. ožujka, bio je i rođendan moje kćeri, gdje su bili samo članovi moje uže obitelji, suprug, dvije kćeri, sin, zet i dvije unučice. No, zli jezici su to pretvorili u "party", navodno je bio i gradonačelnik, i svećenik, i drugi uglednici... Pa su konstruirali kako su mi zet i kćer bili na skijanju, iako je ona bila u visokoj trudnoći. Zatim je slijedila priča da sam i ja bila na misi, što opet nije istina – govori nam dr. Jasna Ninčević, još ne vjerujući kakve su se dezinformacije širile njezinim gradom.

Zaraženi svećenik

Kaže nam da je članica solinskog Kriznog stožera, koji se sastao 16. ožujka u proširenom izdanju, da bi već sutradan 17. ožujka bili u smanjenom broju, poštujući i dalje sve propisane mjere. Znači, jedino je bila na sastancima Kriznog stožera i na radnom mjestu, a u javnosti su objavljene brojne laži koje nitko nije provjeravao, a svi su ih zdušno prozivali!

Istražujući tko je onda donio virus u Solin, saznajemo da je misa održana 19. ožujka na blagdan svetog Josipa, budući da je Hrvatska biskupska konferencija zabranila mise od 20. ožujka. Doznajemo da su desetak dana prije javnih objava gradonačelnika, epidemiologinje i svećenika da su zaraženi, članovi brojnih solinskih obitelji kašljucali, imali povišene temperature po dva-tri dana, upale grla,... Očito se virus širio a da ga odgovorni nisu detektirali, već se sve počelo propitkivati tek kada je proboj bio u splitskom Domu i kada se doznalo da je pozitivna domska djelatnica, preciznije njegovateljica koja živi u Solinu.

Hoće li se na kraju i otkriti tko je nulti pacijent - ne znamo, osim da bi trebalo provjeriti tko je početkom ožujka dobio rješenje o samoizolaciji na državnoj granici prije zatvaranja prijelaza. Možda je to jedini pravi trag koji bi trebalo istražiti, jer jedno je sigurno - virus nije sam došao do Solina.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 06:13