StoryEditorOCM
ObalaULTRA U ZRAKU

Partijaneri sa svih strana svijeta već okupiraju Resnik, ali taksisti im ‘deru kosti‘ na turama do Splita; pogledajte fotografije koje najbolje govore o gužvi koja vlada na prilazima Splitu

Piše Jakov Žarko
7. srpnja 2022. - 12:29
'Nakon festivala idemo u đir po otocima gdje nastavljamo odmor', poručuju mladi NizozemciVladimir Dugandžić/Cropix

Početak festivala "Ultra Europe" poklopio se s najprometnijim ljetnim tjednima, pa smo se zaputili do zračne luke na kaštelanskom Resniku i iz prve ruke se uvjerili kako funkcionira prihvat brojnih putnika koji su Split i okolicu odabrali kao destinaciju za svoj odmor.

Teško će se više u objektivu naših fotoreportera zabilježiti nenormalne gužve iz vremena kada je na aerodromu vladalo stanje "čovjek na čovjeku", jer, ruku na srce, novu terminalsku zgradu uistinu nije lako napuniti. Kako zbog prostornih kapaciteta koji su nemjerljivi s ranijima, ali i ekipiranosti i organizacije posla.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Zrakoplovi u Kaštela slijeću kao na traci, partijaneri pristižu sa svih strana svijeta, a među njima je i mlada ekipa iz Amsterdama koja će na našoj obali guštati dva tjedna.

– Bili smo ovdje prije tri godine i ostali smo oduševljeni kad smo ugledali novu zračnu luku. Prelijepi objekt. Idemo na "Ultru" i očekujemo nezaboravno partijanje, a posebno zbog pandemije koja nas je vezala za kuću tijekom zadnje dvije godine.

Nakon festivala idemo u đir po otocima gdje nastavljamo odmor. Hrvatska je super, volimo Hrvatsku. Hrvatskaaaaa – mašući su nam kazali Jenny, Mary, Tom i Andrej iz Nizozemske.

I dok gosti stižu i kroče prema Splitu, aerodromske brojke je sumirao Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke, u društvu kolega Mate Melvana i Ante Teklića. Godina već sada pokazuje odlične brojke, a do 31. prosinca očekuje se čak 2,5 milijuna putnika.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

– U srpnju s "Ultrom", ali i bez nje imamo najveći promet, a gosti koji idu na festival dolaze tjedan dana ranije i ostaju tjedan iza njega. Na aerodromu funkcioniramo bez ikakvih problema, tek poteškoće nastaju zbog izgubljene prtljage za što nismo krivi, ali gostima moramo riješiti problem, što i radimo.

Prošlog vikenda smo imali 50 tisuća putnika i 170 zrakoplova, a ovog vikenda očekujemo ih 200. Približavamo se našim maksimalnim kapacitetima, a to je oko 30 tisuća putnika dnevno.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Kao što vidite, putnici stižu leva-leva, jer u ovo doba godine nema vikenda, svaki dan je vikend – istaknuo je Bilas.

Na pitanje hoće li se osjetiti pad broja dolazaka zbog brojnih problema diljem europskih zračnih luka u kojima radnici posljednjih dana štrajkaju, a u nekima muke muče s nedostatkom zaposlenika, direktorov pomoćnik odgovara kako se radi o dva do tri zrakoplova manje u Kaštelima i dodaje kako se to neće odraziti na ukupan broj dolazaka.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

I na kraju vidljivo je da ruke trljaju svi, a posebno taksisti koji doslovno ne staju s vožnjama na relaciji Zračna luka – Split, a naplaćuju ih po "masnim" cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 19:38