StoryEditorOCM
Obalavrebao ih na ulici

‘Pao‘ serijski lopov iz Omiša, otkriveni zastrašujući detalji kako je špijunirao sugrađane i planirao koga će pokrasti

Piše Vladimir Urukalo
27. travnja 2023. - 12:00

Omiška policija kazneno je za više kaznenih djela teške krađe i krađe prijavila 29-godišnjaka iz tog grada koji je provaljivao u stanove svojih sugrađana i krao nakit, zlato i novac. U nešto više od dva mjeseca, od 20. veljače do 24. travnja ove godine na području grada Omiša, počinio je, kako je policija utrvdila kriminalističkim istraživanjem, ukupno devet kaznenih djela od kojih šest kaznenih djela teške krađe, dva kaznena djela teške krađe u pokušaju i jedno kazneno djelo krađe u kojima je došao do plijena ukupno vrijednog gotovoi 18 tisuća eura.

- Utvrđeno je kako je prethodno planirao počinjenje krađa nakita i novca iz stanova tako što je prikupljao podatke i informacije koje su ukazivale da su stanovi trenutno prazni i uglavnom je ciljao na stanove u kojima su živjele osobe starije životne dobi. Protiv spomenutog je podnijeto posebno izviješće kao nadopuna dosadašnjih kaznenih prijava - službeno je izvjesila policija.

Kako doznajemo, muškarac je po gradu u kojem, kako se to kaže, "svatko svakoga zna", gledao tko od prolaznika djeluje "bogatije", tko nosi nekakav nakit ili skuplju odjeću te bi preko dostupnih internetskih servisa doznavano njihove podatke, adrese te brojeve telefona. Potom bi zvao na telefon i provjeravao bi ima li nekoga kući, a kad bi bio siguran da je stan ili kuća prazna, pomoću provalničkog bi alata provaljivao kroz prozor ili vrata.

U jednoj je situaciji, primjerice, doznao da je stariji bračni par otišao na jedan sprovod te je iskoristio to što ih nije bilo par sati pa je provalio i ukrao nakita u vrijednosti par tisuća eura.

Nakon što je otkriven i uhićen, policija je pronašla dio provalničkog alata kojeg je koristio, no dosad nije pronađen niti jedan djelić ukradenog nakita ili novca. Nije priveden na ispitivanje pred ODO pa tako niti pred suca istrage zbog možebitnog određivanja istražnog zatvora već je kaznena prijava podnesena redovnim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:25