StoryEditor
ObalaPanika u hotelu

Pacijenti ‘Biokovke‘ za Uskrs doživjeli šok, nitko nije znao da stižu štićenici Doma iz Splita: Ja se upravo odjavljujem, ovo uopće nije bilo u planu!

12. travnja 2020. - 14:32
Matko Begović

U nedjelju u popodnevnim satima trebala bi početi evakuacija Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. Neće, prema jučerašnjem planu, iči u karantenu na Duilovo zbog sumnje na zarazu koronavirusom, već će biti prebačeni u "Biokovku".

Zašto su u Makarskoj bolji uvjeti za ljude njihova stanja objasnila nam je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- U vozila hitne će ulaziti onako kako su bili smješteni u sobama. Ako ih je u sobi bilo dvoje ili troje, njima se ništa ne mijenja i oni idu zajedno za Makarsku. S obzirom da je 10 vozila na raspolaganju uspjet će se napraviti i dezinfekcija svakog vozila. Malo duži put, ali puno bolje rješenje, dapače, izvrsno rješenje jer će korisnici imati pravi bolnički smještaj i uvjete. Biokovka je puno bolje rješenje za korisnike koji su stariji i bolesni - rekla nam je.

Ranije nam je ravnatelj "Biokovke" potvrdio:

- Mi smo spremni, dva kata hotela su izolirana, na svakom katu je 27 soba tako da će 54 korisnika biti raspoređena u zasebne sobe. Predviđene su i sobe za njegovateljice koje će biti smještene ispred tog zatvorenog dijela hotela. Prema mojim informacijama, svi korisnici koji nam dolaze su bez simptoma i epidemiološki nisu opterećeni. S obzirom na to trebali bi biti negativni na Covid-19, ali sve će se znati sutra kada dođu rezultati testiranja koji se upravo provode - rekao nam je Marko Ožić Bebek u telefonskom razgovoru.

Od pacijenta iz Biokovke doznajemo pak da je 20ak ljudi koji su smješteni u hotel lječilište na Makarskoj rivijeri u šoku jer nisu do danas znali za scenarij prema kojemu bi im se trebali pridružiti korsnici splitskog Doma.

- Ja se upravo odjavljujem iz Biokovke jer ne želim riskirati da se zarazim. Ovo uopće nije bilo u planu. Na liječenju u Biokovci nas je sad za Uskrs ostalo 20ak, a nas dvojica koji imamo prijevoz ćemo otići, kao i korisnica koja se danas po planu odjavljuje, dok ostali ostaju u panici - rekao nam je pacijent. 

- Moram priznati kako je osoblje za vrijeme čitavog mog boravka poštivalo sve mjere, bili su jako ljubazni. Pazilo se na odvajanje stolova tijekom obroka, izvođenje vježbi u dvorani, da nas nije više od propisanoga, bili smo sami u sobama i sve je bilo u skladu s mjerama koje nadležni savjetuju. Ali u ovom trenutku, budući da imam opciju, ne želim riskirati..., zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. rujan 2020 12:05