StoryEditor
Obalajubilarno izdanje

Ovogodišnja Sabatina jača je i od korone: od četiri najbolja otvorena i mlada vina, čak tri su iz Zadra!

7. studenog 2020. - 10:09
Stjepan Vučemilović (lijevo) i Valerio SkoblarZadarski.hr

Jača je Sabatina i od korone! Usprkos čudnim vremenima u kojima okupljanja nisu baš poželjna, a još manje uz čašu vina i srčano druženje, što je, bogme sad već desetljećima, svim sudionicima najdraža karakteristika Sabatine, ova najstarija manifestacija vinogradara i vinara u Hrvatskoj ipak je održana.

Na svoj 30. rođendan dogodila se i još se događa Sabatina kakve nikad nije bilo, posebna i na drukčiji način zanimljiva.

"Udovoljavajući zdravstvene sigurnosne standarde, izvršili smo ocjenjivanje dostavljenih proizvoda, a program Sabatine održava se putem kontinuiranih objava u medijima (televizije, radija i internetske platforme). Tako stalni sudionici Sabatinu mogu pratiti iz domova", veli Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, koji već tri desetljeća u vrijeme nakon jematve organizira ovu vinarima sigurno najdražu feštu i slavlje vina.

Otvaranjem Tjedna Sabatine u ponedjeljak, 2. studenoga, počelo je obilježavanje 30. obljetnice manifestacije, koje će kroz razna događanja i online objave potrajati do sljedeće Sabatine, a finalna proslava obilježavanja 30. obljetnice bit će, nadaju se u Zadružnom savezu Dalmacije, upriličena na Sabatini 2021. u Cavtatu.

U danima nakon svečanog otvaranja Tjedna Sabatine, održane su dvije vinarske radionice, emisije u povodu konferencije "Razvitak života ruralne Hrvatske" i panela "Znanstveno-stručni skup o vinogradarstvu i vinarstvu", te su objavljeni e-zbornici stručnih radova s konferencije i panela. Sve je objavljeno putem medijskih pokrovitelja, te web-stranice i društvenih mreža Zadružnog saveza Dalmacije.

Na ovogodišnju, jubilarnu, 30. Sabatinu, na natjecanje je stiglo 358 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića u raznim kategorijama. Jučer navečer proglašena su najbolja otvorena i mlada vina. I? Od četiri najbolja, tri su iz Zadra, što još jednom svjedoči o značajnom napretku, uzletu i ambiciji vinara iz zadarskoga kraja posljednjih godina. Koja su, dakle, najbolja otvorena vina ovogodišnje Sabatine i tko su im autori?

Najbolje otvoreno crno vino je Merlot 2019. vinara Stjepana Vučemilovića iz Zadra. Najbolje otvoreno bijelo vino je Pošip 2019. Frana Pešelja iz Smokvice na Korčuli.

A čije je mlado vino najbolje? Najbolje mlado crno vino, ocijenili su znalci, je Syrah Valerija Skoblara iz Privlake, a najbolje mlado bijelo vino je Pošip Stjepana Vučemilovića iz Zadra.

Stjepan Vučemilović je već dobivao brojna priznanja na Sabatini, a znalci vinskog svijeta posebno su ga upamtili po izvanrednom prošeku. Vučemilović, inače poznati zadarski projektant, zaljubljenik je u lozu i vino, veliki entuzijast i borac za europsku zaštitu našeg prošeka.

Na ovogodišnjoj Sabatini, prvog dana proglašenja najboljih, od četiri vrhunske nagrade dvije su njegove. Autor je najboljeg otvorenog crnog vina i najboljeg mladog bijelog vina. Uz stare vinograde u Diklu uz obiteljsku kuću, prije nekoliko godina posadio je i nove vinograde na, Zadrani tvrde, povijesno najboljem vinogradarskom položaju oko Zadra, Cerodolu, gdje su od davnina postojali najizvrsniji vinogradi. Njegov prvak mladih bijelih vina ovogodišnje Sabatine upravo je pošip posađen na Cerodolu.

Uoči sutrašnjeg proglašenja šampiona 30. Sabatine i najboljih u kategoriji buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića, Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, nam je istaknuo:

"Iza nas je vrlo zahtjevna vinogradarsko-vinarska godina. Pored tržišnih problema s plasmanom zbog epidemioloških mjera i izostanka turizma, bila je prisutna i pojačana borba s bolestima i štetnicima. Ponukani i time, nismo htjeli stati s organizacijom Sabatine. Evo, ipak se održava jedno drukčije, ali zanimljivo i korisno događanje. Iskreno hvala svim dugogodišnjim suradnicima koji su nas podržali u tome. Vinari su se također odazvali u zaista velikom broju. Raduje nas da uzorci predani na natjecanje potvrđuju kako imamo vina koja mogu stajati usporedno sa najboljim vinima svijeta."

Materijali o nagrađenim vinarima u kategoriji otvorenih i mladih vina www.zsd.hr  :

  1. Link na audio-video materijal s dodjele pehara najboljim proizvođačima
  2. Fotografije proizvođača koji su proizveli najbolja otvorena i mlada vina
  3. Popis proizvođača i proizvoda nagrađenih peharima i medaljama
  4. Program događanja i objava u okviru on line Sabatine
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 20:19