StoryEditorOCM
Obalapoželjne naljepnice

Ove sezone sigurnost je najtraženija turistička ‘roba‘: doznajemo koliko iznajmljivača na području SDŽ nosi oznaku ‘Safe stay in Croatia‘ te što sve inspektori provjeravaju

Piše Mirela Goreta
18. lipnja 2021. - 08:01

Ususret nadolazećem, glavnom dijelu turističke godine, Ministarstvo turizma i sporta intenziviralo je provjere poštovanja protokola u sklopu projekta "Safe stay in Croatia".

Do sada je obavljeno stotinjak nadzora, a provjeravaju se svi segmenti propisanih protokola – od ispravnog nošenja maski do mjerenja temperature, ograničenja broja osoba u zatvorenim prostorima te redovite dezinfekcije zajedničkih prostorija i soba za smještaj u komercijalnim objektima.

Uspostavljene su tri razine nadzora pridržavanja protokola: kroz kontrole Ministarstva turizma i sporta, strukovnih udruženja te mogućnost svakog gosta da svoje dojmove pošalje preko web-stranice www.safestayincroatia.hr, koje će ministarstvo na terenu i provjeriti.

Bez naljepnica, ne i novca

– Naravno da se, ako se utvrde nepravilnosti, naljepnice oduzimaju – kaže Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Valja napomenuti i kako, osim oduzimanja oznaka, za prekršitelje nema novčane kazne.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji oznaku "Safe stay in Croatia" nosi 3141 objekt, a među njima je njih čak 2030 u privatnom smještaju. Spomenutom naljepnicom je u SD županiji označeno 170 hotela, a među ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, fast foodovi…) njih 194. Koriste je i vodiči i turističke agencije (255), ali i nautički sektor (151).

U prvom valu plasmana oznake "Safe stay in Croatia", prije mjesec dana, mnogi su je, veli Stella, pohrlili uzeti. U SD županiji tada ih je podijeljeno 2600, trenutačno ih je petstotinjak više.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Je li to puno ili malo, treba procijeniti... Ali, 2000 iznajmljivača s oznakom je lijepa brojka. Ljudi su shvatili da im je to itekako od koristi. Naravno, nastojimo da ih bude što više, da se koriste "safe stay" protokoli - nose maske, mjeri temperatura, ograniči broj osoba u zatvorenim prostorima, provodi redovita dezinfekcija... - ističe Stella.

Poanta je, prisnažuje, da se oni pogotovo sada poštuju, uoči srca turističke sezone, kako bismo svi zajedno ostvarili što bolje rezultate.

Nacionalna oznaka “safe stay” Ministarstva turizma, koja broji više od 16.000 korisnika, jamči gostima da se njihovi domaćini pridržavaju propisanih mjera zaštite od zaraze COVID-19, a preko QR koda na naljepnici i web-stranice www.safestayincroatia.hr. turistima se daje mogućnost provjere pridržava li se domaćin svega onoga što naljepnicom jamči.

Poziv ministrice

image
Ranko Šuvar/Cropix

– Pozivamo sve turističke dionike koji to još nisu učinili da se priključe projektu, provode protokole i poštuju mjere u svom poslovanju jer se tako brinu o svojoj sigurnosti, sigurnosti svojih bližnjih, gostiju i pridonose percepciji Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.

S važnih emitivnih tržišta dobili smo potvrde o vrijednosti ovog projekta za koji velik interes iskazuju i vlade i dionici u turističkom sektoru. Hrvatska je poduzela sve aktivnosti kako bi turistima uz visokokvalitetnu i bogatu turističku ponudu pružila i siguran odmor.

Uspostavljeno je više od 350 punktova za testiranje, ministarstvo je izdvojilo 20 milijuna kuna za nabavu brzih antigenskih testova, a među prvima u EU-u, još od 1. lipnja, primjenjujemo i EU digitalnu COVID potvrdu – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Informacije tražilo više od 700 tisuća posjetitelja


Stranicu www.safestayincroatia.hr posjetilo je više od 700 tisuća zainteresiranih, najviše iz Njemačke, Hrvatske, Poljske, Češke, Austrije i Italije.

Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno više od 60 posto djelatnika ne samo u turističkom sektoru, nego i u djelatnostima koje su dio lanca putovanja – od prijevoznika, djelatnika u zračnim lukama, marinama...

Cilj Vlade RH je do kraja lipnja cijepiti 50 posto ukupne populacije. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema riječima Željke Karin, ravnateljice županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, do sada je cijepljeno 60 posto turističkih djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 18:29