StoryEditorOCM
Obalakrenule prijave

Ovaj dalmatinski grad uskrsnice neće dijeliti samo umirovljenicima, evo tko sve ima pravo na 40 eura

18. ožujka 2023. - 22:36

Grad Makarska objavio je javni poziv za isplatu uskrsnica građanima s prebivalištem u Makarskoj u šest kategorija – umirovljenici koji nisu podnijeli zahtjev za božićnicu, umirovljenici čija mjesečna primanja ne prelaze 465 eura, hrvatski branitelji stariji od 50 godina koji su korisnici prava na naknadu za nezaposlene, nezaposleni stariji od 50 godina, korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe i roditelji njegovatelji.

Uskrsnica je 40 eura, a pravo na nju imaju umirovljenici čiji ukupni mjesečni iznos svih mirovina (tuzemne i inozemne) ne prelazi 465 eura/3503,54 kune i koji se nisu prijavili za priznavanje prava na božićnicu 2022. Oni uz zahtjev za uskrsnicu, koji je potreban za sve kategorije, moraju dostaviti obostranu kopiju osobne iskaznice, odrezak od mirovine ili potvrdu banke ili HZMO-a o isplati mirovine za prethodni mjesec (ako ima i inozemnu mirovinu, treba priložiti dokaz o visini, a ukupan zbroj mirovina ne smije prelaziti cenzus od 465 eura), odrezak o iznosu inozemne mirovine i kopiju dokumenta (vidljiv IBAN i OIB.)

Umirovljenici čiji ukupni mjesečni iznos svih mirovina ne prelazi 465 eura i koji su se prijavili za priznavanje prava na božićnicu 2022. moraju podnijeti zahtjev za priznavanje prava na uskrsnicu 2023., za što im je potreban odrezak od mirovine ili potvrda banke ili HZMO-a o isplati mirovine.

image
Tom Dubravec/Cropix

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata stariji od 50 godina koji su korisnici prava na naknadu za nezaposlene po posebnom propisu pri županijskom upravnom odjelu, moraju podnijeti zahtjev za priznavanje prava na uskrsnicu 2023., a uz to im je potrebna kopija osobne (obostrano), dokumenta (IBAN i OIB) i dokaza o statusu hrvatskog branitelja starijeg od 50 godina i priznatom pravu na naknadu za nezaposlene po posebnom propisu pri županijskom upravnom odjelu.

Osobe starije od 50 godina prijavljene u evidenciji HZZO-a, Područna služba Makarska, neprekidno više od 12 mjeseci, uz zahtjev trebaju priložiti kopiju osobne, uvjerenje u evidenciji nezaposlenih i kopiju dokumenta na kojem je vidljiv IBAN i OIB. Korisnici prava na nacionalnu naknadu za starije osobe pri HZMO-u uz zahtjev trebaju priložiti i kopiju osobne, rješenja o priznatoj nacionalnoj naknadi za starije osobe i dokumenta s IBAN-om i OIB-om.

Osobe koje ostvaruju pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja za njegu djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom po posebnom zakonu, uz zahtjev i kopiju osobne, trebaju priložiti kopiju rješenja o priznatom pravu na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja za njegu djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom po posebnom zakonu i dokumenta na kojem je vidljiv IBAN i OIB.

Zahtjevi se podnose do 24. ožujka Upravnom odjelu za javne potrebe i društvene djelatnosti na obrascu koji je moguće preuzeti u pisarnici gradske uprave i s web-stanice Grada Makarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2023 22:36