StoryEditorOCM
Obalaveliko priznanje

Ova dalmatinska liječnica opet je među najdoktorima u Hrvatskoj. Dr. Irena Marinović otkriva nam što joj je uljepšalo proteklu godinu, ali i što je jako zabrinjava

Piše Ante Šunjić
27. prosinca 2021. - 19:35

Zahvaljujem svima na potpori, podršci i povjerenju i moram istaknuti kako dodijeljeno mi priznanje shvaćam kao priznanje svim liječnicima koji rade pod okriljem Doma zdravlja Ploče, jer radimo veliki posao u zaista zahtjevnim i izazovnim uvjetima.

Tim je riječima svoje prve dojmove opisala ginekologinja dr. Irena Marinović, koja se i ove godine našla na popisu najboljih liječnika i stomatologa u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata. Popis je objavio internetski portal Najdoktor, a pločanska medicinarka je jedina iz doline Neretve koja se našla na njemu.

Kriteriji po kojima su se birale najbolje doktorice i doktori su ukupan broj komentara pacijenata, odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

– Raduju nas pozitivni komentari i poticaj su nam za daljnji rad, a kritike shvaćamo dobronamjerno. No, ipak bih željela reći kako naši pacijenti ne mogu biti objektivni glede ocjene stručnog rada liječnika – ustvrdila je naša sugovornica, osvrćući se na kriterije po kojima se komentiraju razina pomoći, ljubaznost, zakonitost i etičnost, vrijeme čekanja i osoblje.

image
Ante Šunjić

Samozatajna liječnica kaže kako bi ovakav uspjeh teško postigla bez sestre Nikoline Kaštelančić, koja je nakon 47 godina radnog staža i više od dva desetljeća rada u ginekološkoj ordinaciji otišla u zasluženu mirovinu. Pacijentice, a njih je više od 6300, mogu i dalje očekivati kvalitetnu uslugu u ginekološkoj ordinaciji u Pločama, a jamstvo za to je i sestra Manuela Popović, koja je počela s radom u svibnju.

Dr. Marinović je kao ginekologinja počela s radom u studenom 1999. godine. Skrbi o zdravlju svojih pacijentica, a najzahtjevniji dio posla je vođenje trudnoća.

– Nove trudnoće nas najviše vesele. Sa zadovoljstvom mogu naglasiti kako je u zadnjih godinu dana narastao broj trudnoća. Istovremeno, žalosti nas kad trudnica oboli od COVID-19, jer mogu uslijediti brojne komplikacije.

image
Doktorica Irena Marinović jedina je iz doline Neretve koja se našla na ovogodišnjem popisu Najdoktora u Hrvatskoj
Ante Šunjić

Od početka godine imali smo nekoliko trudnica s težim oblikom COVID infekcije, što je rezultiralo brojnim komplikacijama. Zbog toga trudnicama savjetujem cijepljenje, trudnoća nije kontraindikacija za cijepljenje – naglasila je naša sugovornica.

Posao ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti vrlo je zahtjevan, smatra dr. Marinović.

– Radno vrijeme ne prestaje izlaskom iz ordinacije. Izvan radnog vremena odgovaramo na desetke poziva i održavamo brojne kontakte putem društvenih mreža, stalno smo na raspolaganju pacijenticama, posebno trudnicama.

Dr. Marinović apelira na odgovorne institucije da pravovremeno šalju mlade liječnike na specijalizaciju. Naime, ona stječe uvjete za mirovinu za sedam godina, pa bi bilo uputno već za dvije godine raspisati natječaj za novoga ginekologa u Pločama.

Na zdravstvenim je vlastima odgovornost za pronalaženje načina kako privući mlade liječnike u manje sredine poput Ploča koje su udaljene sto kilometara od najbližih bolnica u Splitu i Dubrovniku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 00:09