StoryEditorOCM
ObalaSKANDAL NA POLUOTOKU

Otkrivena pozadina Plenkovićeva sastanka s nadbiskupom: umjesto građana ili turista, u dojučerašnju županijsku palaču na atraktivnoj dalmatinskoj lokaciji uselit će se - Crkva

16. veljače 2022. - 11:01
'U zgradi bismo zbrinuli arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu Metropolitanu, kao i dio administracije', potvrdili su iz NadbiskupijeLuka Gerlanc/Cropix

U nekadašnji Dom JNA na vrhu zadarskog Poluotoka, odakle će se uskoro iseliti županijski uredi, neće se useliti ni hotel ni drugi sličan sadržaj, kako se već godinama najavljuje.

Taj rezidencijalni objekt iznad globalno poznatog Pozdrava Suncu, sada je već sigurno, prelazi u vlasništvo Zadarske nadbiskupije kao odšteta za oduzetu crkvenu imovinu u Zadru! Tu vijest, koja je jučer poput bombe odjeknula gradom, potvrdili su nam iz same Nadbiskupije.

– Pregovori s Vladom kao i s nadležnim Ministarstvom su u tijeku i vode se u vidu obeštećenja za oduzetu imovinu Crkvi u Zadru. Država je ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine kao kompenzaciju za oduzetu crkvenu imovinu. Kad se dogovor postigne, javnost će biti obaviještena – navodi se u odgovoru iz crkvene institucije koja bi, ako se dogovor postigne, u taj prostor zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu Metropolitanu:

image
'U zgradi bismo zbrinuli arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu Metropolitanu, kao i dio administracije', potvrdili su iz Nadbiskupije
Luka Gerlanc/Cropix

– Spomenuta dva fonda nalaze se u neadekvatnim uvjetima i nisu prezentirani javnosti. Prostor sadašnjeg Doma Županije jamčio bi adekvatnije zbrinjavanje i prezentaciju spomenute građe, a to bi bilo znanstveno prikladnije. Dio zgrade mogao bi uz to služiti i za druge administrativne poslove Nadbiskupije.

Kao što je poznato, Crkvi je na zadarskom području vraćeno najviše nekretnina od završetka Domovinskog rata, a prema Vatikanskim ugovorima između države i Crkve moguća je izravna zamjena nekretnina ili kompenzacija putem nekretnina bez obveze raspisivanja javnog poziva ili natječaja.

Župan Božidar Longin (HDZ), koji o ovom slučaju nije htio ništa govoriti, nedavno je najavio da će se službe iseliti iz Doma Županije do kraja godine i preseliti se na lokaciju kod Zavoda za hitnu medicinu, te da će o budućoj funkciji toga prostora odlučiti država.

Je li ovo konačna odluka Vlade, vidjet ćemo vrlo brzo, ali duboko je zabrinjavajuća činjenica da odluke o takvim "strateškim" nekretninama država donosi bez znanja i konzultacija s čelnim ljudima lokalne zajednice, od kojih građani očekuju programe i mjere za oživljavanje grada, odnosno povijesne jezgre.

Od gradonačelnika Branka Dukića (HDZ) zatražili smo komentar situacije:

– Informacija iz medija je jedina koju imam, a o Domu Županije odlučivat će vlasnik, dakle država. U svakom slučaju, moj stav je uvijek isti, a to je da taj prostor bude u funkciji građana Zadra i otvoren javnosti.

Ovakvim odlukama odozgo, gradskoj se izvršnoj vlasti vezuju ruke i poluge za planiranje razvoja te nameću rješenja prema uskim interesima jedne nevladine organizacije poznate po tome da je dobar dio vraćenih nekretnina na zadarskom području, inače stečenih za vrijeme feudalizma, ili prodala kojekakvim investitorima u bescjenje ili dala u dugoročan najam, ne vodeći pretjerano brigu o tzv. javnom interesu.

U tom kontekstu nije nevažna ni činjenica da odluka o prepuštanju objekta na atraktivnoj lokaciji Nadbiskupiji dolazi pred najavljeni odlazak nadbiskupa Želimira Puljića u zasluženu mirovinu. Prošlog je kolovoza, naime, premijer Andrej Plenković (HDZ) bio u posjetu Zadru, a prije odlaska posjetio je nadbiskupa Puljića.

image
Plenković sa suradnicima posjetio je nadbiskupa Puljića prošlog kolovoza u Zadru, bio je tu i Frka-Petešić
Twitter

Iza zatvorenih vrata razgovarali su "o aktualnim društvenim temama, uspješnoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj, važnosti cijepljenja protiv COVID-a 19 te suradnji i dijalogu koji vode Vlada i Katolička crkva". Dijalogu o nekretninama?

Pročelnica: Bojim se da Grad više ne može ništa...

Plan upravljanja povijesnom jezgrom Zadra, čija je izrada pokrenuta prije nekoliko mjeseci, neće moći utjecati na odluku o namjeni zgrade sada već bivšeg Doma Županije.
– Upravo smo završili s postupkom analize stanja. U toj analizi konstatirat ćemo i činjenicu o novoj namjeni zgrade Doma. Na pravo vlasnika nije moguće utjecati i da je Plan upravljanja završen. Plan je važan dokument koji nastaje participativno u suradnji s građanima, no u ovom slučaju bojim se da se ništa više ne može napraviti – kazala je Dina Bušić, pročelnica gradskog Odjela za kulturu i sport.

'Podrumi se i Frki i Crkvi daju za - knjige'

– Država koja potroši gotovo pola milijuna kuna na uređenje podruma za knjige Frke-Petešića sada želi Nadbiskupiji pokloniti zgradu koju je koristila Županija. Za knjige, naravno. Fetiš je fetiš. Ipak smo mi narod knjige – objavio je Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća, na svojem profilu na Facebooku, te je dodao:
– No, postoje i knjige u kojima piše ponešto o korupciji, nekretninskom lobiju, krimogenoj vezi politike i Crkve, izigravanju javnog dobra... Takve knjige nećete pronaći u skupo renoviranim podrumima i poklonjenim nekretninama. U takvim knjigama se opisuje mehanizam uređivanja podruma i poklanjanja nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 05:55