Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Obalagusto grupirani

Razriješen dalmatinski ‘NLO misterij‘! Iznad Biokova su proletjeli sateliti milijardera Elona Muska, kretali su se brzinom od 28.000 kilometara na sat

Piše Vinko Vuković
25. siječnja 2020. - 21:22
Ilustracija/Shutterstock

Dogodilo se očekivano. Naš članak o čitateljima koji su na večernjem nebu iznad Biokova primijetili nepoznate leteće objekte te o policajcima koji po izlasku na teren nisu primijetili ništa očekivano je izazvao veliko zanimanje. I reakcije.

A od znalaca smo dobili i pojašnjenje o čemu se radi: o satelitima koje u orbitu lansira milijarder Elon Musk, odnosno njegova tvrtka SpaceX.

Ono što su naši čitatelji opazili i što ih je, kako kažu, zaprepastilo do te mjere da su alarmirali i policiju, bila je grupa od 60 Starlink satelita koja je lansirana još 7. siječnja ove godine.

Sateliti su bili gusto grupirani te su se tako penjali do orbite odnosno do konačne visine od 550 kilometara visine, a kretali su se brzinom od oko 28.000 kilometara na sat.

SpaceX namjerava u sljedećih nekoliko godina lansirati ukupno 12.000 satelita, a to saznanje ozbiljno je zabrinulo Međunarodnu astronomsku uniju (IAU) čiji su čelnici pozvali na regulaciju lansiranja konstelacija ovog tipa. Naime, prema pisanju National Geographica, na nebu bi se uskoro mogli pojaviti i sateliti kompanija OneWeb i Amazon.

Nakon što se pozicioniraju, sateliti više neće biti toliko uočljivi te će se ravnomjerno rasporediti oko cijelog opsega planeta Zemlje. Ipak, čak ako sateliti i neće biti vidljivi golim okom, smatra IAU, sigurno će otežati rad teleskopima koji vrše precizna astronomska promatranja.

Uz sve to, zbog njihove svjetlosti, mogli bismo u budućnosti izgubiti noćno nebo. Muskov je pak cilj da na ovaj način cijelom svijetu osigura brži i jeftiniji internet. Tako barem on veli.

Nakon prigovora iz astronomske zajednice, Musk je kazao kako njegov tim razmišlja o načinima smanjenja albeda, odnosno broja koji pokazuje koliko se svjetlosti reflektira s površine nekoga tijela.

#NLO BIOKOVO

Izdvojeno