StoryEditorOCM
ObalaREVIJA NEKRETNINA

U najskuplji penthouse u Dalmaciji ulažu ukrajinski ‘kraljevi šećera i kvasca‘, donosimo projekt od 5,5 milijuna eura

Piše Ana Petrić
20. siječnja 2023. - 14:42

Tvrtka ‘‘Expo Šibenik‘‘, osnovana u travnju prošle godine, na temelju kupoprodajnog ugovora s dotadašnjim privatnim vlasnicima sredinom prosinca 2022. uknjižila se kao vlasnik derutne i nekoć upravne zgrade najpoznatije šibenske tekstilne tvornice ‘‘Revija‘‘.

Riječ je o objektu površine 430 četvornih metara, smještenom između Stare pošte i nekadašnjeg hotela "Krka" koji je 2012. godine u stečaju ‘‘Revije‘‘ prodan za (samo) 3,3 milijuna kuna, dok mu je nakon sedam i pol godina vrijednost porasla na 9,5 milijuna kuna. U prizemlju zgrade godinama je poslovao i salon namještaja poznate riječke tvrtke "Exportdrvo" od čijeg je naziva na pročelju ostalo samo - "Expo" - što očito vodi do poveznice s aktualnom investitorskom firmom.

Filip Višić, Hrvat s ukrajinskom adresom i korijenima u šibenskom zaleđu, koji je ujedno i vlasnik tvrtke "Adriatic Innovations" koju je osnovao 2018. godine sa svojom suprugom Olenom Vovk i njezinim bratom Rostislavom, a koja se bavi nautičkim turizmom sa sjedištem u Istri, vraća se u Šibenik i u travnju prošle godine osniva firmu simbolična naziva ‘‘Expo Šibenik‘‘ namijenjenu gradnji stambenih i nestambenih zgrada.

Na čelu te tvrtke kupuje spomenutu bivšu upravnu zgradu "Revije", te je planira obnoviti u procijenjenom iznosu od 5,5 milijuna eura. Kao što smo već pisali, nakon dvogodišnjih radova objekt će postati dvonamjenska zgrada sa stambenim i poslovnim prostorima, podzemnom garažom te penthouse stanom s otvorenom terasom na vrhu.

image

Dugogodišnja upravna zgrada ‘Revije‘ nalazi se uz križanje Ulice Vladimira Nazora i Splitskog puta

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Osim Višića, suvlasnici tvrtke "Expo Šibenik" su njegova supruga Olena, Ukrajinka koja se u domovini bavi proizvodnjom i izvozom pekarskog kvasca, te kompanija "Albacon Ventures Limited" registrirana u Cipru, čiji je direktor također Ukrajinac - Viktor Ivančik koji se pak bavi proizvodnjom i izvozom šećera.

U projektu rekonstrukcije nekadašnje "Revije" sudjeluje i Bashar Egemen, nekadašnji predstavnik turske "Dogus grupe", a sada vlasnik svoje tvrtke za upravljanje, a članica Uprave hrvatsko-ukrajinsko-ciparske tvrtke je i Ivana Juran Magdić, vlasnica murterske tvrtke "Levanat‘", specijalizirane za brodogradnju.

Iznošenjem ovih činjenica i podataka dolazimo do vrlo jednostavnog zaključka, a to je da u posljednjih nekoliko godina, u zapuštene i propadajuće objekte na frekventnim mjestima u Šibeniku, te lokalnom stanovništvu povijesno značajnim lokacijama, sve više ulažu strani investitori, a sve manje "naši".

Zgrada smještena nedaleko od rive godinama zjapi prazna, kao i susjedni hotel "Krka", jedan od pionira turizma u ovom dijelu Dalmacije, o čijoj se obnovi također puno govori, a ništa ne poduzima. Podsjetimo, i hotel je 2019. godine "pao u ruke" ni više ni manje nego poljskog vlasnika, no na tu ćemo obnovu, izgleda, ipak pričekati još neko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 12:24