StoryEditor
ObalaLovci zakazali

Općina Kula Norinska i grad Opuzen uklanjaju podivljala goveda: Pohvatat će ih i zbrinuti na farmama

Piše Stanislav Soldo
4. veljače 2022. - 09:00

Iako je Ministarstvo poljoprivrede još u studenom naredilo lokalnim lovačkim društvima da neškodljivo ukloniti goveda, koja nekontroliranoj lutaju dolinom Neretve akcija na terenu nikada nije provedena. Takvoj odluci stručnih službi resornog Ministarstva usprotivili su se zaštitari životinja, pa su goveda i ovce nastavili lutati po okolnim brdima i poljima pričinjavajući milijunske štete ovdašnjim poljoprivrednicima.

image
HANZA MEDIA

Službeno se ne zna čija su goveda, neki ih nazivaju i podivljalim kravama čime se vodilo i Ministarstvo poljoprivrede kada je naredilo uklanjane krava iz lovišta prema Zakonu o lovstvu. Međutim, poljoprivrednici kojima goveda čine milijunske štete na administrativnom području grada Opuzena i općine Kula Norinska znaju čija su goveda samo ga ne žele javno imenovati jer će sa njim završiti na sudu. Točnije, taj vlasnik goveda je godinama primao poticaje i državne potpore sve do unatrag pet šest godina dok se nisu pooštrile kontrole. Nakon toga goveda su podivljala, tumaraju ogromnim područjem i nitko im ništa ne može jer službeno nemaju vlasnika. Mnogi su tog neodgovornog stočara tužili za naknadu štete, pa i oni koji su dobili presude u svoju korist novac nisu mogli od njega naplatiti jer je bankrotirao i za državne službe nema nikakve imovine.

Kada stoku nisu mogli ukloniti ovdašnji lovci po naredbi Ministarstva poljoprivrede u priču se uključila općina Kula Norinska i grad Opuzen koji su ovih dana objavili javni poziv svim vlasnicima stoke da je sakupe i ograde. Istina, nisu se obratili pojedincu ali svatko zna iz čijeg je obora stoka koja luta.

image
Štete u masliniku
HANZA MEDIA

- Javni poziv upućuje se posjednicima domaćih životinja, koje su bez nadzora i lutaju, da ih zbrinu u roku od 42 dana-objavila je općina Kula Norinska na svojim mrežnim stranicama.

Protekom navedenog roka smatrati će se da su životinje napuštene (ničije), te da se vlasnik napuštanjem odrekao svoga prava vlasništva (sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima), pojašnjavaju u općini, koja će po isteku roka od 42 dana iz prethodnog stavka raspisati javni natječaj za zbrinjavanje napuštenih životinja.

Podsjetimo, Zakon o lovstvu dopušta uklanjanje podivljalih životinja domaćih vrsta koja slobodno žive i razmnožavaju se u lovištu. Međutim, kako podivljale krave lutaju po širokom prostoru doline Neretve koje je administrativno podijeljeno među jedinicama lokalne uprave za njihovo uklanjanje bilo je nadležno nekoliko lovoovlaštenika u lovnim područjima. Međutim, goveda svakodnevno lutaju okolo prelazeći i po nekoliko kilometara pa ih je bilo nemoguće pohvatati.

image
Podivljala goveda
HANZA MEDIA

Lovcima je bilo dopušteno korištenje lovačkog oružja sa užlijebljenim cijevima uz poštivanje načina uporabe lovačkog oružja i naboja: za konje, magarce i goveda najmanja dopuštena kinetička energija zrna 2500 džula, najmanja težina zrna 8,20 grama te najveća dopuštena daljina strijeljanja 200 metara. Za ovce su nešto drugačiji parametri dopuštena težina zrna je upola manja a manji je i kinetička energija zrna, ali niti jedno zrno nije ispaljeno.

Kula Norinska skupa sa gradom Opuzenom a uz potporu Ministarstva poljoprivrede iznašli su drugačiji način zbrinjavanja podivljalih goveda koji ne uključuje Zakon o lovstvu i ubijanje.

image
Nacelnik opcine Kula Norinska Nikola Krstičević
 
HANZA MEDIA

- Nama je glavni cilj da goveda više ne pričinjavaju štetu lokalnim poljoprivrednicima a nismo zagovaratelji ni da ih se ubija, kazao je načelnik općine Kula Norinska, Nikola Krstičević. On očekuje da će se na raspisani javni poziv javiti zainteresirani farmeri iz čitave Hrvatske koji imaju uvjete za hvatanje podivljalih goveda i kasnije njihovo zbrinjavanje. Dakle farma koja prođe na javnom pozivu prikupiti će goveda, organizirati veterinarsku službu, zdravstveno ih pregledati i cijepiti te će ta goveda postati njihovo vlasništvo, rekao nam je Krstičević.

Tako će svi biti zadovoljni i lokalni poljoprivrednici koji će konačno moći obrađivati svoje parcele, zaštitari životinja jer nijedno govedo neće biti ubijeni a farmeri će na brz i jeftin način povećati brojnost svojih farmi.

image
Podivljale krave
HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 11:55