StoryEditorOCM
ObalaSLIJEDE SANKCIJE

Opća bolnica Dubrovnik priznala krivnju zbog sramotnog tretiranja pokojnika, ravnatelj prozvao dežurnu liječnicu. ‘Bacanje stvari je splet okolnosti‘

16. siječnja 2021. - 17:42
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, dr. Marijo Bekić: Liječnica se, baš kao i ja osobno, duboko ispričavamo obiteljiBožo Radić/Cropix

Djelatnici Opće bolnice Dubrovnik učinili su propuste jer nisu obavijestili obitelj pokojnog pacijenta o njegovoj smrti, kao i zbog činjenice što je prilikom izvršavanja uobičajenih radnji oko pokojnika, bez dopuštenja obitelji, bačen dio njegovih osobnih stvari.

Iako je bacanje stvari pokojnika rezultat objektivnih okolnosti ovog slučaja, ne umanjujući time ozbiljnost propusta, najdublje izražavamo žaljenje zbog ovog događaja – zaključak je to nakon što se u subotu, 16. siječnja, u dubrovačkoj Općoj bolnici sastalo Povjerenstvo za unutarnji nadzor zbog slučaja neobavještavanja obitelji preminulog o njegovoj smrti.

Zbog propusta osoblja bolnice, obitelj je za smrt doznala tek četiri dana kasnije.

Iz Opće bolnice Dubrovnik također je navedeno da će bolnica poduzeti sve mjere sukladno internim aktima, te će o svemu izvijestiti Ministarstvo zdravstva i nadležne komore.

Iskrena sućut obitelji

– Zbog navedenog neželjenog događaja Opća bolnica Dubrovnik iskazuje svoje žaljenje i iskrenu sućut obitelji – napisali su iz OB Dubrovnik.

Priču o ovom nemilom događaju u dubrovačkoj Općoj bolnici medijima je ispričala snaha preminulog muškarca.

– Moj je svekar zbog moždanog udara primljen u bolnicu 2. siječnja ove godine. Zbog situacije s koronom posjeti nisu dopušteni, znate kako je...

image
Opća bolnica Dubrovnik
 
Tonći Plazibat/Cropix


Moja je svekrva više puta zvala bolnicu, ali joj je rečeno da će je, ako bude nešto novo, netko nazvati.

Čula se s liječnikom tog 11. siječnja tijekom dana. Kad je nazvala 14. i pitala kakvo je stanje njezina supruga, liječnik ju je pitao: "Kako vi ne znate?" Ona je na to upitala: "A što ne znam?"

'Zbog ljudskog dostojanstva'

Rekao joj je da joj je suprug umro 11. siječnja – ispričala je medijima snaha preminulog. Među ostalim, kazala je i kako su, nakon što su doznali o smrti, idućeg dana došli po osobne stvari pokojnika i tada im je rečeno da ih je glavna sestra bacila.

– Nema nikakve ljudskosti. Ovo ne radim ni iz jednog drugog razloga nego zbog jednostavnog ljudskog dostojanstva. Ovo nije fer, nije ljudski i nije normalno – rekla je snaha.

Nakon svega obratila se na više adresa, a pisala je i ministru Viliju Berošu, koji je najavio da će, uz unutarnji nadzor, u dubrovačku bolnicu biti upućena i inspekcija Ministarstva zdravstva. Također, ministar je nazvao obitelj i ispričao se.

Prije nego što se sastalo Povjerenstvo, ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić izjavio je kako se radi o previdu dežurne liječnice, koja se, kao i on, ispričala obitelji.

Kakva je procedura

Mnogi se pitaju kako je moglo doći do ovakvog propusta. Evo što bolnička procedura predviđa u ovakvim slučajevima: nakon što umre pacijent na nekom od odjela, dežurni liječnik dužan je obavijestiti obitelj o smrti.

Dakle, liječnik koji je taj dan bio dežuran, a ne liječnik koji inače vodi pacijenta.

Obavijesti o stanju pacijenata

Zbog korona-krize, protokoli u hrvatskim bolnicama, pa i Općoj bolnici Dubrovnik ne dopuštaju posjete pacijentima.

Na dubrovačkom Odjelu neurologije obavijesti o pacijentima mogu se dobiti svaki dan od 14 do 15 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 17:06