StoryEditorOCM
ObalaKUS NJEGA

Omiljeni splitski svećenik predstavlja se u potpuno novom licu: ‘Detektivsko oko je njegova ključna odlika, evo zašto‘

Piše D. Šarac
2. veljače 2024. - 09:26

Omiljeni splitski svećenik don Ante Žderić predstavit će u galeriji "Kus njega" Damira Tomića Madune u Tučepi - poznatom okupljalištu hrvatske književne i umjetničke scene - treću zbirku duhovne poezije u izdanju Matice hrvatske pod naslovom "Trag", u petak 2. veljače u 20 sati.

O knjizi će govoriti prof. Ankica Ravlić i knjižničar Marino Srzić, dok će u glazbenom dijelu nastupiti Ivica Šoda Cotić.

- Zbirka pjesama "Trag", zbilja je trag pjesničke svježine, erudicije i duboko intimne suvremene lirike. Iako je zbirka nazvana duhovnom, vrijedi istaknuti da je njezina slojevitost višestruka – opus od više od sto pjesama dao bi se podijeliti u različite tematske cikluse, primjerice misaoni, religiozni, duhovno-poučni, pa i onaj koji nesumnjivo pjeva o različitim vrstama ljubavi prema bližnjemu, napose roditeljskoj i prijateljskoj ljubavi.

image

Knjiga ‘Trag‘, autora don Ante Žderića

Privatni album

Detektivsko oko za fantazmagorije koje se zovu vjerom jedna je od ključnih odlika Žderićeve poezije. Stalna mu je preokupacija i odnos društva prema pojedincu, gdje je kolektiv najčešće učmao, zloban i podrugljiv, a pojedinac moralno ispravan, pošten, ali neshvaćen. Zato vrijedi istaknuti da mnoge pjesme, iako se mogu čitati u religijskom ključu, primarno sadrže misaoni efekt i snažne životne pouke - ističe prof. Magdalena Mrčela o don Antinoj knjizi poezije, dodajući kako u stihovima osjeća autorova erudicija, načitanost i sklonost nekim književnim uzorima.

- Ova je zbirka pjesama, slojevita i na strukturnoj i na tematskoj razini, ipak ujedinjena u crvenoj niti da je trag koji treba ostaviti u vremenu sažet u liku Krista, neznatnoga siromaha koji je svojom žrtvom i bezgraničnom ljubavlju otkupio grijehe cijeloga svijeta. Pjevati o bezgraničnoj snazi naočigled malenih, i to tako autentičnim, hrabrim, beskompromisnim i zvonkim glasom zaista je poseban trag u beskraju - zaljučuje prof. Mrčela.

Don Ante Žderić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, rođen je u Metkoviću, odrastao u Rogotinu, diplomirao arheologiju i povijest 2000. godine u Zadru, potom filozofsko-teološki studij u Splitu 2007. godine, te je 2009. zaređen za svećenika, a pastoralno je služio u Splitu i Makarskoj.

Kongregacija za Istočne crkve Svete Stolice dodijelila mu je trajno pravo služenja u Crkvi i po bizantskom obredu. Uz druge interese, poput arhelogije, sporta, slikarstva, ikonopisa i stripa, don Ante se aktivno bavi i pisanjem; objavljene su mu dvije knjige promišljanja na postaje križnog puta, zbirke propovijedi, te zbirke poezije.

Također objavljuje kolumne i članke na internetskim portalima i društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:54