StoryEditorOCM
ObalaMOŽE LI LUĐE?

Ogorčena prodavačica o turistima u Dalmaciji koji ne poštuju mjere: ‘Poljak je skinuo gaće, pokazao spolovilo i pljunuo me jer sam mu rekla da stavi masku!‘

25. kolovoza 2021. - 18:15

“Poljak je skinuo gaće, pokazao spolovilo i pljunuo me!”, vjerovali ili ne to je doživjela prodavačica u trgovini u Podstrani kada je upozorila kupca da mora staviti masku. Još uvijek zgrožena besramnim činom koji je doživjela na radnom mjestu, mlada djevojka nam kaže kako od tada dobro pazi koga će od turista upozoravati.

Naše propitivanje nošenja maski u dućanima poznatih trgovačkih lanaca u Podstrani potakao je niz pritužbi mještana. Kažu kako u trgovinama prehrambene robe jedino domaći i prodavačice nose maske. Strancima izgleda mjere ne važe

- Evo jutros, jedna u tangama s mrežom preko polugole stražnjice, čujem govori francuski, bez maske. Lako bi ja prešla preko gole pozadine, na to smo navikli preko ljeta, ali zašto usta i nos ne pokrije, to mene muči.

Još uđu u dućan bez problema. A mi smo ove zime morali čekati red da netko izađe kako bi ušli i normalno kupovali. Zašto se njima ne zabrani ulazak, nego ih se propušta? - pita nas mještanka.

Nakon takvih pritužbi izlazimo na teren, ulazimo u prvi dućan.Tri djevojke, ranih 20-tih, govore njemački, sve bez maske. Prođem iza police, tamo žena srednjih godina, nosi u naručju dvije boce vina, isto bez maske, isto turistkinja.

Putem do blagajne srećem sredovječnog gospodina, ima kapu, nema masku, stranac također. Domaća gospođa kraj mene negoduje prodavačici na frižideru da ih mora upozoriti, ova je ignorira. Ja odlazim do blagajne i pitam djelatnicu zašto turisti nemaju masku.

- Neće da ih nose! - kratko odgovara.

Idem do druge trgovine, već na ulazu vidim dvije gospođe i jednog muškarca, čujem govore engleski, upravo plaćaju račun za puna kolica prehrambenih i higijenskih potrepština. Ni jedno od njih nema masku.

Kad su otišli, pitam djevojku na blagajni zašto stranci ne nose maske. Objašnjava mi kako jedan dio njih nosi, ali većina ih ne koristi.

- Evo baš nam je danas bila Civilna zaštita zbog toga. Obilaze stalno, ali što ću ja kad oni neki jednostavno neće da nose maske - kaže nam.

Prilazi nam njena kolegica, jedva 20 godina i 50 kilograma mase i opisuje situaciju s Poljakom kojeg je upozorila.

- Ja pokrivena njegovom pljuvačkom preko pola ruke, a on spustio gaće i golog međunožja viče na mene zbog maske. Imao je oko 50 godina, dolazio je i prije, pa smo znali da je Poljak.

Od tada se bojim išta kazati ako mislim da je netko agresivan. Procijenimo i upozorimo kad mislimo da nećemo doživjet nešto slično od “antimaskera” - uspjeva se našaliti unatoč prisjećanja na neugodni događaj.

Pitamo Stožer Civilne zaštite Podstrane za navedene situacije i koje mjere provode.

U pogledu obaveznog korištenja zaštitnih maski u trgovinama, možemo vas izvijestiti da članovi stožera redovito, dvaput dnevno (ujutro i navečer) obilaze trgovine i upozoravaju djelatnike odnosno voditelje trgovina o eventualno uočenim propustima.

Također, Stožer je u stalnoj komunikaciji s odgovornim osobama trgovačkih lanaca koji posluju na području općine Podstrana te se konstantno ukazuje na obvezu pridržavanja epidemioloških mjera - informirao nas je  jedan od članova Stožera CZ Općine Podstrana.

Kako je krenulo izgleda da će u Podstrani trgovački lanci trebati angažirati zaštitarske službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 04:53