StoryEditorOCM
ObalaIZJAVA SVJEDOKA

Očevidac koji je spašavao turiste s broda u plamenu: To su bili Francuzi, sve im je izgorjelo - putovnice, odjeća...

Piše Lenka Gospodnetić
4. lipnja 2023. - 18:49

Imamo informacije iz prve ruke u vezi (sad već potonulog) broda koji se zapalio kod Krknjaša. Tijek havarije nam je ispričao vlasnik broda koji se zatekao u blizini katamarana Grey Goos2, koji je bio u čarteru.

Na Greyu je, sa skiperom i hostesom, plovila obitelj Francuza. Prvi od sedam dana plova snašla ih je havarija.

- Vidili smo da dimi, ja sam bio s mojom familijom na kupanju s drugim brodom. Došao sam s protupožarnim aparatima u pomoć, skiper je već uzaludno obuzdavao plamen. Vidio sam da nema pomoći, previše je dimilo, pa sam predložio da s dva gumenjaka ljude evakuiramo s broda.

Francuzi su bili u šoku, uopće nisu mogli razabrati što se desilo. No, reagirali su prisebno, uspjeli su pokupiti i nešto stvari po sobama. Već su prespavali jednu noć tu, ovo im je bio prvi dan čartera plovilom tipa Lagoon 45. Na žalost, nisu spasili putovnice, izgorjele su - prepričava očevidac koji je pritekao u pomoć. Zamolio nas je da mu ne objavljujemo ime.

Gumenjacima su ljude i nešto njihovih "bagaja" odvezli do obližnjeg beach bara u vlasništvu Pavkovića, a čim su se udaljili dovoljno od broda, plamen je zahvatio salon.

- Dobro se reagiralo, svi su zdravi, a nadam se da će večeras već biti na drugom brodu - veli spašavatelj sa susjednog broda.

Nazvao je i službu za traganje i spašavanje na moru iz Rijeke, te po propisu i Lučku kapetaniju Split, koja je odmah reagirala po dojavi.

Spašavatelj je potom hitao udaljiti svoj brod. Katamaran u plamenu je uskoro potopljen.

Naknadni poblem je golema, masna mrlja brodskog goriva u moru, koja je došla do samog kraja (obale), što je bacilo u očaj obližnje ugostitelje.

- Molim Zelene ili već nekoga nadležnog da učini nešto, ili nas naputi što možemo uraditi - zavapila je Dragica Špika iz konobe Krknjaši, kolokvijalno poznate kao Kod Komunista.

Više na ovim linkovima: 

Nove fotografije i videa drame kod Trogira: skakali su u more s katamarana u plamenu, jedva su izvukli živu glavu

Nedaleko od Trogira u potpunosti izgorio katamaran, pogledajte dramatične fotografije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 15:42