StoryEditorOCM
ObalaVELIKI IGRAČI

‘Obiteljsko‘ uhljebljivanje šokiralo Dalmatince: SDP-ovac u gradskoj tvrtki zaposlio suprugu, evo gdje joj je fotelja

Piše Dijana Turić
17. svibnja 2023. - 06:50

Bivši makarski gradonačelnik i aktualni gradski vijećnik HDZ-a te saborski zastupnik Jure Brkan prozvao je poteštata Zorana Paunovića (SDP) zbog zapošljavanja novih 25 osoba u lokalnoj upravi i javnim tvrtkama.

Nakon toga je Grad objavio natječaj za nova tri radna mjesta u ‘"Bijeloj kući"’, a u međuvremenu je "Makarski komunalac", kojemu je na čelu Antonia Glavina, dobio još jednu novu djelatnicu. I samo to ne bi bilo toliko zanimljivo u tvrtki u kojoj je druga novozaposlena djelatnica Ivana Kovačević brzo dala otkaz i na njezinu mjestu u računovodstvu zaposlena treća osoba.

Zanimljivo je što je ta nova djelatnica "Komunalca" Zvjezdana Lovreta, zaposlena kao referentica Odjela za groblje gradske tvrtke, ni manje ni više nego supruga šefa računovodstva u istoj tvrtki Jakova Lovrete koji je ujedno i SDP-ov vijećnik.

Prava ‘"Televisa presenta"’. Lovreta je voditelj računovodstva "Komunalca", a ujedno i vijećnik koji će dignuti ruke kada na dnevnom redu bude financijsko izvješće te gradske tvrtke. Kako nam je kazala direktorica Glavina, Lovretina supruga neće raditi s njim u kancelariji, već joj je ured na Gradskom groblju Svetog Križa.

- Po novoj sistematizaciji, "Komunalcu" je bio potreban referent na Gradskom groblju pa smo zaposlili Zvjezdanu Lovretu koja je već davno tvrtki poslala otvorenu molbu. Lovreta ima završenu srednju ekonomsku školu, koja je i bila potrebna za ovo radno mjesto - kazala je Glavina.

Kako nam je cijela ova situacija o kojoj bruji Makarska bila malo sumnjiva, kontaktirali smo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, čija nam je glasnogovornica Mia Jurinić kazala da u cijelom ovom slučaju - nema sukoba interesa.

- Sukladno članku 3. stavku 1. podstavku 40. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava u kojima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio te predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava koji su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima većinski udio ima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave smatraju se obveznicima Zakona.

Ako je osoba koja obavlja poslove šefa financija ujedno i predsjednik ili član uprave-direktor tog društva, Povjerenstvo bi protiv istoga moglo otvoriti predmet i potom, ako se utvrdi osnovanost i vjerodostojnost prijave, dalje voditi postupak te u slučaju utvrđivanja povrede izreći sankciju.

Međutim, ako se radi o zaposleniku tvrtke koji ne obavlja jednu od navedenih funkcija, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije nadležno postupati budući da navedena osoba ne bi bila obveznik Zakona. Gradski vijećnici također nisu obveznici Zakona o sprječavanju sukoba interesa te stoga Povjerenstvo nije nadležno ispitivati njegovo postupanje u tom kontekstu - rekla je Jurinić.

Slučaj zapošljavanja supruge šefa računovodstva gradske tvrtke prokomentirao nam je i gradonačelnik Paunović koji kazuje da su sve tvrtke u vlasništvu lokalne samouprave autonomna u svom djelovanju uključujući i zapošljavanje:

- Prema informacijama iz "Makarskog komunalca", zbog povećanja opsega poslova i ostalih potreba poslovanja, u svim odjelima je započelo s radom više radnika. Jedna od njih je i Zvjezdana Lovreta, koja je počela raditi 3. svibnja, i to na radnome mjestu referenta za groblja u Odjelu za groblje, održavanje i prijevoz.

Djelatnica Ivana Kovačević 14. travnja je predala redoviti otkaz ugovora o radu sklopljen radi obavljanja poslova u Financijsko-računovodstvenoj službi. Ujedno je i podnijela zahtjev za korištenje neiskorištenog dijela godišnjeg odmora za vrijeme otkaznog roka te je zatražila prestanak radnog odnosa zaključno s 2. svibnja da bi idućeg dana mogla početi s radom kod drugog poslodavca.

Zahtjevu Ivane Kovačević je udovoljeno i radnica je nakon 14. travnja sukladno zahtjevu započela s korištenjem godišnjeg odmora za vrijeme otkaznog roka, a 24. travnja u Financijsko-računovodstvenoj službi kojoj je rukovoditelj Jakov Lovreta s radom je počela nova radnica - kaže Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 13:56