StoryEditorOCM
ObalaZATVORENI KRUG

Obitelj Bartulović iz Brela šokirana iznosom koji moraju DVD-u dati za cisternu: Svakoga mjeseca samo trošak prijevoza vode platimo šest tisuća kuna

10. listopada 2020. - 16:52

Tijekom šest mjeseci obitelj Bartulović, koja kuću ima na breljanskom predjelu Krug koji nema vodovodnu mrežu, samo za trošak prijevoza vode, bez utrošene vode, plati 36 tisuća kuna jer DVD Brela dostavu vode u cisterni naplaćuje 400 kuna.

Kako nam kaže vlasnica kuće Nikolina Bartulović, njezina i suprugova kuća koju ljeti iznajmljuju i bave se seoskim turizmom od zgrade DVD-a Brela udaljena je samo tri kilometra i realna cijena prijevoza jedne cisterne vode bila bi 50 kuna.

– Općini Brela smo ponudili 100 kuna po cisterni i to za nešto što ne bismo ni trebali plaćati. Nikada ništa nismo tražili mukte, već da se za prijevoz stavi realna potrošnja, što je najviše 50 kuna. Međutim, mi samo trošak prijevoza cisterne plaćamo 400 kuna bez utroška vode, a mjesečno nam treba 15 cisterni jer se ljeti bavimo seoskim turizmom. Znači mjesečno na dostavu vode potrošimo više od 6000 kuna, a tijekom šest mjeseci 36 tisuća kuna, što je ogroman iznos. Ma da je riječ o siromašnoj općini koja nema cisterne, ja bih to razumjela, ali ne razumijem da tako bogata općina nema nimalo sluha za turizam. Nečuveno je da se u 21. stoljeću moramo boriti za pitku vodu, a Brela se na sve strane diče turizmom – govori nam Bartulović, koja je dopise osim Općini Brela, slala i Ministarstvu turizma i TZ-u županije iz koje joj je, kako tvrdi, rečeno da je takva cijena dostave vode nerealna, posebno u turističke svrhe, te da općinski načelnik Stipe Ursić ima zakonsku mogućnost da je smanji.

Napoleonovom cestom

U breljanskom zaseoku Krug je 10-ak kuća, a turizmom se bave Bartulovići i još jedna obitelj, dok su ostali vlasnici kuća njemački državljani koji tu stanuju samo ljeti. Obraćala se Nikolina Bartulović, kako tvrdi, samo ove godine barem 10-ak puta Općini Brela sa zamolbom sufinanciranja dostave pitke vode u kućanstvo i za poboljšanje komunalne infrastrukture u Brelima na predjelu Krug, do kojeg vodi makadamska Napoleonova cesta kojom je jako rizično voziti automobil.

– Seoskim turizmom ja i suprug bavimo se 10 godina koliko i plaćamo dostavu vode 400 kuna, s time da je Općina tek ove godine od kada nam je oduzela pravo na neograničeno korištenje pitke vode, kućanstvo ograničila s jednom besplatnom cisternom mjesečno. To znači da samo taj jedini put ne moramo platiti 400 kuna prijevoza, već potrošnju vode plaćamo kao i svi Hrvati. Nakon što sam Općini poslala na stotine zamolbi, bila nazočna na sjednici Općinskog vijeća i tražila da mi se iziđe ususret, dvije godine smo, 2018. i 2019., imali pravo platiti samo svoju utrošenu vodu bez troškova prijevoza od 400 kuna. Imamo mi ispred kuće gustirnu, ali nju je ljeti nemoguće napuniti kišom, jer kiše nema. Sve u svemu, jako sam razočarana jer u Brelima u turizam ulaže samo privatnik i ne da se ne potiče bavljenje turizmom, nego se još i opstruira – razočarana je Bartulović.

image
Pred bazenom koji, na sreću, ne treba puniti svaki dan

S druge strane, kako nam govori Bartulović, Općinsko vijeće je lani u lipnju donijelo odluku o besplatnom prijevozu pitke vode cisternama DVD-a Brela za osobne potrebe mještana na predjelu Zaveterje u Brelima Gornjim, jer oni također nemaju vodovodnu mrežu ni opskrbu pitkom vodom. Uglavnom, kako navodi, ping-pong loptica se stalno prebacuje.

– Vatrogasci nam govore da cijenu troškova prijevoza pitke vode određuje Općina, a Općina kaže da cijenu određuju vatrogasci. A činjenica je da je to državna služba i da zakonsku ovlast ima breljanski načelnik – kaže nam Bartulović, ponovivši da je posredstvom svoje odvjetnice molila Općinu da za prijevoz vode za tri kilometra vožnje, umjesto 400 kuna, plaćaju 100 kuna plus stvarnu potrošnju vode.

Međutim, iz Općine je stigao negativan odgovor.

Zar je to grijeh?

– Općina nas odbija jer se bavimo turizmom, tako da vodu, odnosno njezin prijevoz plaćamo po zlato. Od kada je grijeh baviti se turizmom u Hrvatskoj? Osim toga, moj suprug je rodom iz Brela i kuću ne koristimo samo u turističke svrhe – dodaje Bartulović.

Drugu stranu priče ima breljanski načelnik Stipe Ursić, koji kaže da Općina nema veze s određenom cijenom troškova prijevoza pitke vode, već je ona regulirana troškovnikom breljanskih vatrogasaca.

– Općinsko vijeće, a ne ja kao načelnik, predjelu Krug je odobrilo besplatnu dostavu 7000 litara pitke vode po kućanstvu, i to vode koja je mjesečno jednoj četveročlanoj obitelji dostatna za život. Međutim, u slučaju obitelji Bartulović riječ je o korištenju vode u komercijalne svrhe i oni bi htjeli da im Općina besplatno puni bazen – govori nam Ursić, dodavši da Bartulović prilikom zamolbe za besplatnom dostavom cisterne vode, nije spominjala bavljenje turizmom.

– Svi vlasnici kuća u Krugu imaju svoje gustirne koje se zimi pune kišnicom, pa tako i imaju vode. I oni od vatrogasaca ljeti naručuju dostavu vode, ali nitko se ne buni osim Bartulovića. Kada je Vijeće donijelo odluku da se mještanima Kruga besplatno dostavlja 7000 litara vode i to tijekom svih 12 mjeseci, Bartulovići su promijenili priču i kazali da će se baviti turizmom – ističe Ursić, koji napominje da on kao načelnik vatrogascima ne može zapovjediti da besplatno voze vodu.

Vatrogasci: Trošak prijevoza bi trebao biti i veći


Prema riječima zapovjednika DVD-a Brela Roberta Raosa, jedinstveni cjenik za obračun troškova upotrebe vatrogasnih vozila propisala je Hrvatska vatrogasna zajednica kao krovna vatrogasna organizacija u RH.

– Taj dokument obvezuje sve DVD-ove na području RH na primjenu. DVD Općine Brela je proračunski, neprofitni korisnik proračunskih sredstava Općine Brela, što uvjetuje da se svaki ostvareni novčani prihod obvezno i jedino koristi za nabavu vatrogasne opreme i sredstava. To je regulirano Zakonom kao i Statutom DVD-a Brela. Cijena prijevoza vode u DVD-u Brela je nepromijenjena od 2010. godine i potpuno je neutemeljeno (čak i do granice uvredljivosti) navoditi koliki bi trebao biti trošak prijevoza vode vatrogasnom cisternom, posebno jer se u konkretnom slučaju radi o zahtjevnom protupožarnom makadamskom putu, te dolazi do povećane amortizacije i oštećenja vozila, pa bi trošak trebao biti i veći, jer se radi o specijalnim vatrogasnim vozilima. Bartulović svojom voljom može izabrati da joj bilo koji DVD ili privatni prijevoznik obavi uslugu prijevoza vode – kazao je Raos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. veljača 2023 13:08