StoryEditor
ObalaUskoro rješenje?

Novi zaokret oko tvornice u Dugom Ratu! U Ministarstvu okrenuli ploču, tvrde da je sve bio nesporazum: ‘Panika je nastala kad je prvi put spomenut OLAF, to im izaziva jezu‘

Piše Vinko Vuković
14. prosinca 2021. - 08:05

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podiže ručnu kočnicu kada je u pitanju prepuštanje sanacije kruga bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu tvrtki "Projekt uvala".

Nakon što je Slobodna Dalmacija proteklih dana pisala o sanaciji koju država benevolentno i bez ikakva objašnjenja, a da o sankcijama i ne govorimo, dopušta tvrtki koja je tu sanaciju odavno trebala zgotoviti, jučer nam je iz kuće koju vodi ministar Tomislav Ćorić poručeno kako se čitav slučaj upravo preispituje i kako nema govora da itko drugi osim države obavi sanaciju.

- Zakon jasno kaže da država mora sanirati tvornički krug u Dugom Ratu nakon što to u zadanom roku nije napravio operater, odnosno "Projekt uvala", a tako će i biti - kaže nam dobro upućeni izvor u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Neće - hoće!

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana u istom su Ministarstvu tvrdili drukčije. I to službeno. Prvo je državni tajnik Mario Šiljeg u Saboru potvrdio kako će sanacija biti obavljena po već postojećem sanacijskom programu, da bi nakon toga i "Slobodna" na mail dobila potvrdu kako se radi o programu napisanom i odobrenom 2015. godine.

Činjenica koja kaže da je taj program de facto prestao vrijediti 2019. godine, nakon što su istekle četiri godine dane "Projekt uvali" da sanira zemljište prekriveno s još najmanje 250.000 tona troske vrijedne i do 500 milijuna dolara, zanemarena je kao da se radi o blagom zavoju, a ne o protuzakonitoj raboti.

Saborska zastupnica Marijana Puljak tražila je da se u državnom proračunu za iduću godinu osigura 15 milijuna kuna za prvu fazu sanacije, ali je bila grubo odbijena. Mario Šiljeg prečuo je da uvažena zastupnica govori o kršenju zakona i da je država morala, a ovo valja shvatiti doslovno, sama organizirati sanaciju i njezin trošak naplatiti "Projekt uvali". Odbio je njezin amandman bez treptaja.

Takva je, rekosmo, muzika svirala u srijedu 8. prosinca. Radimo što nas je volja i tko nam što može. A u ponedjeljak 13. prosinca zavrtjela se druga ploča. Čak se i Šiljeg pokušavao opravdati kako on nema pojma što se događa u Dugom Ratu i kako je on u Saboru samo pročitao ono što su mu drugi napisali.

- To je zaista tako, kolega Šiljeg ispao je žrtva nesporazuma, nikakve loše namjere u njegovu istupu nije bilo - uvjeravaju nas u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Uvjeravaju nas i kako ministar Ćorić o ovom "nesporazumu" ništa ne zna. Dapače, čim je saznao, naredio je da se čitava stvar ispita.

A dok se ispituje, mi ćemo ponoviti fakte, nema ih puno, tek dva: 1. u Saboru je državni tajnik rekao kako sanacijski plan za bivšu tvornicu u Dugom Ratu postoji i kako će se po njemu postupati; 2. "Slobodnoj" je službeno odgovoreno kako će se sanacija izvoditi prema planu koji je istekao 2019. godine i kako će je obaviti upravo operater koji je već u više navrata izigrao i planove i državu i građane.

Ako nam je dopušteno sugerirati, to su stvari koje prvo treba ispitati. Kako je moguće da u srijedu Vlada govori jedno, a u ponedjeljak drugo i tko će za to odgovarati pitanja su na koja prije svih mora biti odgovoreno. A to bi osobno trebao učiniti ministar Ćorić. A ne se skrivati iza državnih tajnika. Jer papiri kojima oni po Saboru mašu ionako im služe tek poput blesimetra.

- Do kraja tjedna sve će biti puno jasnije, intenzivno se razgovara na relaciji Ministarstvo, Državno odvjetništvo i Državni inspektorat - tvrdi naš izvor.

Strah od OLAF-a

Obavit će se razgovor i s Lendi Pezzi, koja je u ime DORH-a nedavno dogovarala sudske nagodbe s "Projekt uvalom". I koja im je, kako smatraju u Općini Dugi Rat, velikodušno izišla ususret.

- Gospođa Pezzi sigurno nije samostalno postupala, ona je na sudu predstavljala državu i ono što su joj rekli da predstavi - dodaje naš sugovornik.

Panika je nastala kad je prvi put spomenut OLAF. Otkako im je bivša kolegica Gabrijela Žalac, i to premijerova miljenica, završila iza rešetaka, svijest o postojanju Europskog ureda za borbu protiv prijevara izaziva jezu među hrvatskom kastom vladajućih. A OLAF je spomenula Općina Dugi Rat u prijavi Europskoj komisiji protiv ministra Ćorića zbog pogodovanja "Projekt uvali" i nepridržavanja hrvatskih zakona.

U Zakonu o zaštiti okoliša, ponovimo, piše kako će država sanirati ono što operater ne sanira i kako će mu tu sanaciju naplatiti. A ne piše da će država, jer upravo je to učinila, novu sanaciju dati operateru koji već jednom nije sanirao ono što je morao. I koji je dokazano u Dugom Ratu obavljao zabranjenu eksploataciju.

- Sve je tako kako govorite i baš zato vas uvjeravam da će čitav slučaj po kratkom postupku biti preispitan - kaže naš izvor.

Dodaje kako je sasvim izvjesno da će biti potrebno napraviti novi sanacijski program. I kako će u sve, s obzirom na iznimnu vrijednost odbačene troske, biti potrebno uključiti i Ministarstvo državne imovine. A to će potrajati. A to znači da će još malo potrajati i dok se Dugi Rat riješi šljake. Nakon 20 godina, čekanje se očito nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2022 16:32