StoryEditorOCM
ObalaUREĐAJI SU ISPRAVNI...

Novi problemi u makarskom Domu zdravlja: I naručene onkološke pacijente vratili kućama s RTG odjela jer ih nema tko pregledati!

20. lipnja 2022. - 21:06

Makarski Dom zdravlja ponovno je u problemima iz kojih, izgleda, nikada nije ni izišao, već sve dublje tone i tone. Naime, sada je iznova problem na RTG odjelu unatoč tome što su u funkciji uređaji za obavljanje ultrazvuka, kao i rendgen.

Problem je kadra jer je dr. radiologije Boris Zoltner, koji je radio četiri sata dnevno, otišao na bolovanje, a inženjerka radiologije na godišnji odmor, tako da do srpnja nema snimanja ultrazvuka, a rendgenska snimanja mogu se obaviti kod drugog inženjera radiologije, ali ''slike'' nema tko očitavati jer dvoje specijalista radiologa, Kristian Jerković i Verica Franić, dr. med. spec. kliničke radiologije, sve svoje termine za lipanj već su popunili.


image

Dom zdravlja Makarska
 

Ivo Ravlić/Cropix


Tako su prošlog tjedna svi naručeni pacijenti vraćeni kući, a da ih nitko prethodno nije obavijestio o otkazivanju termina, a najžalosnije je što su među pacijentima i onkološki koji u srpnju imaju zakazane preglede kod onkologa u KBC-u Split, a bez ultrazvuka dojki ili abdomena ne mogu doći kod onkologa.

Ugovor s Gradom

Da situacija bude još gora, pacijentima uopće nije dan novi termin za srpanj, tako da će sve preglede morati obaviti u nekim drugim domovima zdravlja, od Ploča do Omiša ili Splita.

Inače, dr. Kristian Jerković i Verica Franić prije dvije godine s Gradom Makarskom sklopili su ugovore za obavljanje ultrazvučnih pregleda, i to šest puta mjesečno po 10 pacijenata, ali ovog mjeseca je svaki od njih obavio 60 pregleda, što je godišnje 720.

image

Marko Rađa, ravnatelj Županijskog doma zdravlja Split
 

Tom Dubravec/Cropix


Kako će pacijenti tijekom ovog mjeseca obavljati ultrazvučne preglede, upitali smo dr. Marka Rađu, ravnatelja Županijskog doma zdravlja.

Kako kaže ravnatelj Rađa, sada na RTG Odjelu makarskog Doma zdravlja radi jedan tehničar, a nalaze s rendgena očitavaju liječnici ''sa strane''.

- Stanje je takvo kakvo je, pa pacijenti ultrazvučne preglede mogu obavljati najbliže u Omišu. Inženjer radiologije trebao bi naručivati pacijente i onkološki bi pacijenti trebali imati prednost pri davanju termina i na tome inzistiram - kazao je ravnatelj Rađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 06:00