StoryEditorOCM
Obalagradnja stajala milijardu dolara

Novi ministar suvlasnik je hotelskog kompleksa, koji i danas izgleda isto kao ‘91., razrušeno i jadno. Prisjetili smo se što je govorio prije sedam godina, nije se pokazao kao dobar prorok

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. ožujka 2022. - 12:02

Danas bivši vojno-hotelski kompleks Kupari, u čiju je gradnju tijekom dvadesetog stoljeća uloženo oko milijardu dolara, izgleda u dlaku isto kao i 1991. godine. Razrušeno i jadno.

Da će se ipak nešto promijeniti za Kupare, jedno od atraktivnijih hotelskih područja na jugu Hrvatske, ponadali smo se 2016., kada je potpisan ugovor s ruskim investitorom, tvrtkom "Avenue ulaganja" u vlasništvu ​Sergeja Gljadelkina. Projekt je nazvan "Kupari 1" i obuhvaćao je 13 hektara površine, namijenjene za ugostiteljsko-turističke sadržaje izvan naselja, s maksimalnim kapacitetom od 1500 kreveta i procijenjene vrijednosti oko 100 milijuna eura.

Ugovorom je određeno pravo građenja i pravo služnosti na državnom zemljištu koje je u obuhvatu projekta, te je sklopljen ugovor o zakupu hotela "Grand", koji jedini nije bio predviđen za rušenje. Predviđena je i dodjela koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina. Suvlasnik projekta "Kupari" je i Ivan Paladina, koji je novi ministar graditeljstva, a 2015. nije se iskazao kao dobar prorok izjavivši da će "kompleks Kupari prve goste primiti 2020. godine".

image

Nekadašnji vojno-hotelski kompleks Kupari još čeka obnovu

Dubravka Marjanović Ladašić

Zapelo je dosta na imovinsko-pravnim odnosima, pa se čekala izrada urbanističkog plana ove zone, koji je Općina Župa dubrovačka usvojila u veljači 2020. godine. U kolovozu 2021., tvrtka "Avenue ulaganja" objavila je strateško povezivanje s grupacijom Hotel Properties Limited (HPL) iz Singapura koja je ušla u 50-postotno vlasništvo tvrtke i sada se zove "Kupari Luxury Hotels".

HPL ima 50 posto vlasništva, ruski investitor 40 posto, a novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina 10 posto. S obzirom na to da je i u povjerenstvu koje donosi odluke o Kuparima, sadašnji ministar je u sukobu interesa, ali nakon sjednice Vlade na kojoj je imenovan, dao je sljedeću izjavu za medije:

– U skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa napravit ću sve postupke kako bih uskladio sve sa zakonom. Prenijet ću upravljačka prava i u bilo kojem procesu ću se izuzeti. Postupak izlaska iz vlasničke strukture pokrenuo sam početkom 2020., to je postupak koji traje već više od dvije godine. Ne mogu utjecati na rokove tog postupka – istaknuo je 39-godišnji Paladina.

Bio je Paladina na upravljačkim, nadzornim ili savjetničkim mjestima u tvrtkama poput "Razvoj golf" koja je trebala graditi kompleks na Srđu iznad Dubrovnika, u Titan grupi, vodio je IGH, bio u Nadzornom odboru "Hidroelektre", a u "Kupari Luxury Hotels" još uvijek ima vlasničke udjele.

Navodno više nije u dobrim odnosima s ruskim milijarderom Sergejem Gljadelkinom koji je, osim iza Kupara, vlasnički stajao i iza IGH-a i "Hidroelektre". Upravo je s njime i osnovao zajedničku tvrtku koja danas polaže suvlasničko pravo na Kupare.

Puno se pisalo o tome da projekt u Kuparima, prema svim procjenama, nije isplativ i da ga investitor zato pokušava preprodati. No, u veljači ove godine objavljeno je da je potpisan ugovor s arhitektonskim studijem 3LHD za izradu dokumentacije, te idejnog i glavnog izvedbenog projekta, što je trebalo dokazati da misle ozbiljno. A što o cijelom projektu, njegovim vlasnicima i budućnosti investicije misli načelnik Župe dubrovačke Silvio Nardelli (HDZ).

– Ovaj model je započeo za vrijeme HDZ-ove vlade, nastavio ga je SDP, nema političkog prepucavanja. Došli smo do modela koji je jedinstven za Hrvatsku, nije došlo do klasične privatizacije i prodaje državnog zemljišta, već je natječajem investitor ostvario pravo gradnje na državnom zemljištu i dobio koncesiju na pomorskom dobru na 99 godina – istaknuo je Nardelli. Općina, županija i država od toga samo imaju koristi, dodaje, jer dobivaju naknade od koncesije na pomorskom dobru, postotke iz bruto prihoda i naknade od prava gradnje. Zasad su naknade iz bruto prihoda na čekanju jer investicija nije ostvarena.

image

Nekadašnji vojno-hotelski kompleks Kupari još čeka obnovu

Dubravka Marjanović Ladašić

Načelnik nas je pričom vratio u vrijeme kad je raspisan natječaj:

– Mimo naših očekivanja, javio se samo jedan investitor, "Avenue ulaganja". Zadovoljili su sve uvjete natječaja i 2016. je potpisan ugovor. Sklopili su sporazum s grupacijom Marriott, koja bi u ovaj projekt ušla sa svojim hotelskim brendom Ritz-Carlton, ali umjesto njih u posao je ušao lanac Four Seasons, koji je definitivno još viša kategorija od Marriotta. Tu nastupa Općina, koja je donijela urbanistički plan uređenja u propisanom roku, odnosno u veljači 2020. godine. Činjenica jest da je krajem veljače ove godine istekao rok od dvije godine određen za izradu projektne dokumentacije. Izradili su samo dio, ali ne sve u cijelosti. Prije par mjeseci u tvrtku je vlasnički ušao singapurski HPL koji ima više od 70 hotela u svijetu, što je promijenilo cijelu situaciju. To je, moje je mišljenje, vrhunski, jer to potvrđuje ozbiljnost njihove namjere obnove kompleksa Kupari – kaže Nardelli.

– Imali smo par sastanaka u Ministarstvu graditeljstva koje je zaduženo za projekt "Kupari". Investitor je tražio promjenu nekih tehničkih stvari, što, mišljenja sam, nije sporno, te produženje roka za izradu projektne dokumentacije za godinu dana. To je nešto što je meni potpuno prihvatljivo. Tih godinu dana još nisu dobili, odluka je na povjerenstvu – veli načelnik Nardelli.

S obzirom na to da je singapurski HPL u većinskom vlasništvu tvrtke, sankcije EU-a prema Rusiji i ruskim investitorima ne bi trebale utjecati na nastavak investicije, nada se načelnik općine Župa dubrovačka. Stoji pri tome da će, ako sve skupa urodi plodom, Kupari dobiti nešto što Hrvatska dosad nije imala.

– Očekujem da će se povjerenstvo za Kupare ponovno okupiti i potvrditi godinu dana produženja roka, a Vlada to onda mora potvrditi. Da nije bilo događanja oko ex ministra Horvata, to bi se već dogodilo. Realno je i objektivno da im se ti tehnički problemi uvaže i produži im se rok za izradu dokumentacije – zaključio je Nardelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 21:22