StoryEditor
ObalaZORAN PAUNOVIĆ

Novi gradonačelnik: Ovo je mojih 16 planova za bolju Makarsku, imat ćemo kružni javni prijevoz, kino, zlatnu karticu za umirovljenike...

Piše Dijana Turić
7. lipnja 2021. - 21:38

Slika Makarske novoga makarskoga gradonačelnika Zorana Paunovića je digitalna, održiva, zelena i transparenta, te sadrži čak 16 planova.

Stoga vam donosimo što je sve Paunović obećao Makaranima u sljedeće četiri godine. Naime, tu su participativno budžetiranje, kružni javni prijevoz, kino, zeleni ured, novi prostorni plan, "Makarska local food", turizam izvan sezone i novi život Kalalarge, integracija privatnog smještaja, čisti grad, centar kreativnih ideja, transparentan i pametan grad, zlatna kartica za umirovljenike, Peškera, grad znanja i mladih, univerzalna sportska škola i zdravstvena skrb.

Pa počnimo od participativnog budžetiranja, što znači da će nova SDP-ova vlast omogućiti Makaranima da sami odluče koji su to komunalni projekti prioriteti i u što sve treba odlaziti novac po kvartovima. Tako je Paunović obećao da će jedan dio proračuna biti osiguran za raspolaganje građanima koji će svojim prijedlozima i glasovanjem odlučivati o tome kako će trošiti novac.
Idemo dalje, tu je i kružni javni prijevoz od Velikog Brda preko Zelenke i centra do Dugiša, jer je ključni plan SDP-ova mandatara povezati istočni i zapadni dio grada lokalnim prijevozom.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Filmovi u lipnju 2022.

Kako smo zadnjih par godina od svih gradonačelničkih kandidata mogli čuti, svi će vratiti kino u Makarsku, što se još nije dogodilo. Međutim, Paunovićeva strategija je da uspješni ljudi razmišljaju izvan zadanih okvira, traže nove i kreativne načine rješavanja starih problema.
– Kino nije zgrada. Moguće ga je organizirati i to ćemo napraviti u prvih godinu dana našeg mandata – poručio je Paunović, pa tako svi jedva čekamo lipanj 2022. godine kako bismo ugledali to kino.
Tu je i zeleni ured koji Paunović planira uvesti po primjeru europskih gradova kao savjetodavno tijelo te direktnu i opipljivu podršku održivom razvoju i predviđanju budućih propisa o okolišu i uređenju plaža.
Novi prostorni plan još je jedno od SDP-ovih predizbornih obećanja pa planiraju provesti hitne mjere sanacije i novi pristup prostoru koji će spriječiti daljnju devastaciju, zaštitu postojeće zelene zone, ograničenje rekonstrukcije i provođenje kontrole postojećih zelenih površina po projektu.
Nadalje, "Makarska local food" šesto je obećanje ​Paunovića i njegova tim, planiraju potaknuti lokalnu proizvodnju te stvoriti vezu od vrta do stola te grad više neće stajati sa strane, već će biti aktivna spona između hotelskih kuća, restorana, konoba i domaćih ribara, OPG-ova i obrtnika.
Paunović sa svojim timom planira razvijati turizam izvan sezone, i to sportski, gastronomski, rehabilitacijski i dentalni turizam, za što Makarska već ima odlične preduvjete. Stara gradska jezgra planira se oblikovati u novu obrtničku i umjetničku zonu, a u planu je i organizacija sadržaja s naglaskom na autentično, lokalno, održivo i prepoznatljivo.
U programu je i integracija privatnog smještaja i kroz tu mjeru domaći privatni iznajmljivači postat će prepoznatljivi i tržišno konkurentni, a koncept difuznog hotela će kroz povezivanje iznajmljivača i njihovo aktivno sudjelovanje u donošenju odluka, unaprijediti kvalitetu usluge svih privatnih iznajmljivača.

Čuvari plaža

SDP-ova Makarska bit će čista pa će se grad i plaže čistiti svakodnevno da budu na ponos Makaranima. Planira se podignuti razina čistoće na plažama uz jedinstven projekt čuvara plaže, a plaže bi trebale biti bez plastike.
Evo nešto i za mlade koji su budućnost Makarske. Naime, Paunović planira kroz Savjet mladih osluškivati njihove potrebe te stvoriti mjesto gdje se mogu družiti i razmjenjivati kreativne ideje i prijedloge koje će moći predlagati za realizaciju.
Makarska će postati i transparentan i pametan grad pa će svaki račun gradske uprave, svaka lokacijska i građevinska dozvola biti javno dostupni.

Provest će se potpuna digitalizacija gradske uprave i unaprijediti rad cjelokupnog sustava javnih usluga.
Svjetlo na kraju tunela ugledat će i makarski umirovljenici za koje će nova gradska vlast stvoriti olakšice i pogodnosti u vidu zlatne kartice, a koju će moći koristiti tijekom cijele godine jer umirovljenici moraju imati dostojanstvenu starost. Umirovljenicima će se omogućiti društvene i sportske aktivnosti i novi Dom umirovljenika.
I Peškera je uključena u planove nove vlasti, u dogovoru sa strukom uredit će se kao centar urbane prirode kako bi se na toj lokaciji stvorio reprezentativan i turističko ekološki održiv prostor. Peškera je SDP-u nova prilika za transformiranje kompletnog doživljaja destinacije i prezentacija Makarske u novom svjetlu.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Sportska škola

Makarska bi trebala postati grad znanja i mladih, ideja i novih projekata kako bi se stvorilo okružje u kojem mladi žele ostati. Tako će se povezati gospodarstvo i školstvo novim akreditiranim programima.
SDP je mislio i na najmlađe pa će tako naš grad dobiti univerzalnu sportsku školu za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, tako će se stvoriti čvrsti temelji bazičnih motoričko-funkcionalnih sposobnosti djece na osnovi kojih će se smanjiti pretilost i prevenirati razvoj drugih bolesti.

Uvest će se i projekt vaučera za sufinanciranje sportskih članarina za djecu i mlade.
I na koncu, 16. obećanje je zdravstvena skrb pa će novi gradonačelnik omogućiti dolazak specijalista i sufinancirati njihovo školovanje kako bi se Makaranima omogućila primjerena zdravstvena skrb, a aktivno će se raditi na poboljšanju zdravstvene skrbi građana i pružanju potrebne skrbi turistima. Eto, nakon što smo nabrojili sva predizborna obećanja novoga gradonačelnika, možemo zaključiti da ga čeka jako težak posao, ali on je uvjeren da će sve to nabrojano i ostvariti.
– Ne bih ni obećavao da sve to ne mogu ispuniti – kazao nam je Paunović.

item - id = 1104168
related id = 0 -> 1128594
related id = 1 -> 1129625
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 07:31