StoryEditor
ObalaSTARI PROBLEM

Novi gradonačelnik Opuzena o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem: ‘Bilo bi katastrofalno da poljoprivrednik koji je 20 godina sadio mandarine ostane bez zemlje!‘

Piše Stanislav Soldo
17. lipnja 2021. - 08:29
Status državnog zemljišta jedna je od ključnih tema kojima će se baviti opuzenska gradska vlastDenis Jerković/Cropix

Nakon preuzimanja vlasti od dugogodišnjega gradonačelnika, HDZ-ovca Ive Mihaljevića, novi gradonačelnik Opuzena, nezavisni Ivan Mataga, uspio je sastaviti i većinu u Gradskom vijeću.

Tako će dosadašnja oporba (Most, HNS-SDP, Nezavisna lista Jure Stanića) imati sedam vijećnika naspram HDZ-a, koji je sa svojih šest vijećnika pojedinačno najbrojnija stranka u Vijeću, ali nema dovoljno za formiranje vladajuće većine.

Kako doznajemo, postignut je dogovor da prve dvije godine mandata predsjednik Gradskog vijeća bude Jure Stanić (Nezavisna lista), dok će druge dvije godine predsjednik biti vijećnik Tomislav Šimović (Most).

Pitanje svih pitanja

Potvrdio nam je to i sam gradonačelnik Ivan Mataga, koji je na ovakav način osigurao funkcioniranje vlasti u Opuzenu, gdje je došlo do smjene vlasti na mjestu gradonačelnika, ali i u Gradskom vijeću.

image
Ivan Mataga: Planiram susret s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković

Hoće li smjena dvadesetogodišnje vlasti HDZ-a donijeti i promjene u pogledu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem u Opuzenu pitanje je svih pitanja na koje brojni Opuzenci čekaju odgovor. Poznato je da je Jure Stanić, koji je sa svojom Nezavisnom listom dobio dva vijećnička mjesta, zagovaratelj revizije podjele državne zemlje i kažnjavanja svih onih koji su se na bilo koji način ogriješili o zakon. S druge strane, Most i HNS-SDP su za "status quo" i legalizaciju do sada provedene podjele državne zemlje kroz raspisivanje novog natječaja za zakup, dakle bez značajnijih dubinskih rezova.

- Nama je glavni cilj zaštititi dosadašnje korisnike državnog poljoprivrednog zemljišta na temelju ugovora o zakupu - ističe gradonačelnik Ivan Mataga, koji uskoro planira susret s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

'Zaboravimo prošlost'

- Želimo da se u pravilnik o raspodjeli državnog zemljišta uvrsti formulacija da prednost kod zakupa imaju dosadašnji posjednici kojima je poljoprivreda primarna ili dopunska djelatnost. Tako bi se zaštitili ovdašnji poljoprivrednici - pojašnjava Mataga.

Tako u programu rada gradonačelnika Matage nema revizije podjele državnog zemljišta. Kako kaže, njemu je glavni cilj raspisivanje natječaja za zakup državnih< parcela uz uvjet da prednost imaju dosadašnji zakupci. Bilo bi katastrofalno da jedan poljoprivrednik koji je dvadeset godina ulagao u to zemljište i sadio mandarine ostane bez njega - rezolutan je Mataga.

- Prošlost podjele državne zemlje mene ne zanima. Eventualne nepravilnosti nisu u nadležnosti Grada Opuzena, već državnih institucija, Ministarstva poljoprivrede i policije - zaključio je Mataga.

Tko je sve u Gradskom vijeću

Gradsko vijeće Opuzena: Ivan Glasović, Tomislav Šimović, Ivana Volarević i Marko Čović (Most). Jure Stanić i Ivo Ključe (Nezavisna lista). Mario Dropulić (SDP-HNS), Ivo Mihaljević, Mario Bjeliš, Slavomir Prović, Katarina Barišić, Kristijan Soče, Majda Bartulović (HDZ).

item - id = 1106384
related id = 0 -> 1144422
related id = 1 -> 1144063
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 05:11