StoryEditor
ObalaSve isto ko i lani

Nova devastacija obale ispred vile na pet katova kod Omiša: vlasnica nasula žalo i spustila skale do plaže koja se reklamira kao - privatna

21. srpnja 2020. - 09:38
Plaža na Balića ratu u mjestu Stanići, koja se gostima 'Ville Charlotte' nudi kao 'privatna'Nikola Vilić/HANZA MEDIA

"Sve je isto ko i lani" poznati je refren iz pjesme "Lipe cvatu" legendarnog "Bijelog dugmeta", a upravo ta rečenica opisuje i aktualno stanje na Balića ratu, priobalnom dijelu Stanića kod Omiša!

Devastacija pomorskog dobra i dalje se nastavlja, ponovno se "uređuje" i nasipa kupalište ispred velebne "Ville Charlotte", koja se gostima tog objekta nudi kao – privatna plaža! Premda zakoni Republike Hrvatske ne poznaju status "privatne plaže", upravo taj epitet krasi i naslovnu stranicu oglasa tog privatnog smještaja za odmor.

A zašto je sve isto kao i lani? I tijekom minulog ljeta stizale su prijave županijskom Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo posredstvom aplikacije "Pomorsko je dobro" o navodnom devastiranju pomorskog dobra ispred hotelsko-ugostiteljskog objekta koji je, kako doznajemo, u vlasništvu Snježane Gudelj, bivše supruge Pere Gudelja, jednog od najbogatijih građana BiH.

On je javnosti najpoznatiji kao vlasnik trgovačkog carstva i tvornice namještaja "FIS" iz Viteza u srednjoj Bosni, koje osim na 15 lokacija u BiH djeluje i na još tri u Hrvatskoj, uključujući Solin i Dugopolje. Uz Gudeljevo ime veže se epitet uspješnog poduzetnika koji zapošljava skoro 4000 djelatnika.

Njegova bivša supruga otisnula se i u turističke vode, pa je vlasnica i velike vile na pet katova s 22 apartmana i bazenom na Balića ratu, koja je legalizirana 2014. godine.

Budući da je trebalo ugoditi gostima, osigurati pristup moru i proširiti mjesto za sunčanje, te postaviti ležaljke, još lani su uklonjeni borovi, "poravnate" su stijene, a zemljani dio umjetno stvorene plaže nasut je žalom, te su postavljene ležaljke.

image
Priobalni dio Stanića, nekoliko kilometara iza Omiša
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Ujedno su sa zapadne strane te novostvorene plaže, između borova, tik pred "Villom Charlotte", montirane i drvene stepenice za lakši pristup kupalištu. I ništa tu nije sporno da taj pojas uz more, pomorsko dobro, ne uređuju bez dozvola, bez traženja koncesije...

Naime, čak su nam iz "Ville Charlotte" tada pojašnjavali kako je borove srušila bura, kako nemaju pojma čije su ležaljke, kako je bujica vode "složila" i očistila prostor uz more upravo za te iste ležaljke koje su oni nakon ravnanja zemlje i posipanja žalom i posložili na plažu.

I sada, godinu dana kasnije, ista slika! Opet se izravnala zemlja, nasulo žalo, "složile" ležaljke i spustile "skale" do plaže koja se reklamira kao privatna.

Sasvim očekivano, stigla je i prijava građana za "neovlašteno nasipanje plaže", jer nekoga "bode u oko" ovakva zloupotreba pomorskog dobra, pojasa uz more koje je vlasništvo svih nas, pa su ponovili prijave Županiji.

Iako regionalna vlast nije nadležna za inspekcijski nadzor i kažnjavanje, nego samo za upozoravanje i zabilješke, njihovi djelatnici su proslijedili prijave građevinskoj inspekciji pri Državnom inspektoratu, Ministarstvu zaštite okoliša, Carini, Lučkoj kapetaniji, omiškom komunalnom redaru, Ministarstvu mora... Vidjet ćemo tko je u brojnim državnim institucijama i odgovoran, te tko će brzo reagirati na još jednu devastaciju pomorskog dobra.

I hoće li samo bura i bujične vode biti "krivi" za još jedno devastiranje morskog krajolika?

Grad Omiš: Uvjetovana suglasnost za stubište


Kako doznajemo, prije desetak dana odgovorni iz "Ville Charlotte" uputili su Gradu Omišu zahtjev za suglasnost za postavljanje montažnog drvenog stubišta do same plaže, kako bi se osigurao siguran pristup gostima do same plaže.

Iz Grada Omiša dali su tu suglasnost, ali uz uvjet da pristup plaži i skalama imaju svi građani, odnosno da im je omogućena javna uporaba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 10:36