StoryEditorOCM
ObalaMJESTO POD SUNCEM

Njemačka obitelj Nietund godinama je vjerna omiljenoj destinaciji za odmor na hrvatskoj obali: ‘Ovo je raj na zemlji, sve mi je bilo jasno još prije 29 godina...‘

Piše Ivo Sikavica
12. kolovoza 2021. - 16:23

U razgovoru s poznatim licima Brela; Svenom Nietundom, njegovom suprugom Michaelom i kćerkama Kim i Annom koji dolaze iz poznatog odmarališta Seebad Ahlbeck na otoku Usedom na sjeveru Njemačke, doznali smo štošta o njihovim dugogodišnjim dolascima i ugodnim odmorima u Brelima. Našli smo se posredstvom Miroslava Filipovića u njegovu restoranu "Hrast" u središtu Brela.

- Nakon mog prvog slučajnog dolaska u ovo lijepo turističko mjesto prije 29 godina, odmah sam sebi rekao "ovo je prava destinacija za mene i moju obitelj“. Od tada svake godine po dva i više puta dolazim u Brela, jednom sa svojom obitelji, a onda s prijateljima i širom rodbinom - rekao nam je Sven.

Kompozicija divote

- Najprije smo odsjeli kod obitelji Slobodana Čikeša, a već 25 godina kod vrlo gostoljubive i prijazne obitelji Ante Bajića. Privukla me lijepa priroda, ukomponiranost čistog mora, lijepih plaža, borove šume i planine Biokovo, te vrlo gostoljubivi i ljubazni ljudi, iznajmljivači, ugostitelji i ostali pružatelji raznih usluga.

- Brela ne bih mijenjala ni za što na svijetu, ovo je raj na zemlji i naš drugi dom, ovdje se osjećamo predivno - uključila se u razgovor supruga Mihaela.

image
Obitelj Nietund svake godine se odmara u Brelima
 
Ivo Sikavica


Je li uočljiva velika razlika, gledajući Brela od vašeg prvog dolaska na odmor do danas?

- Onda su Brela bila mnogo mirnije i intimnije odredište, a danas se to pogubilo. Mnogo se toga izgradilo, ima hotela i vila, zavladale su velike gužve i užurbanije se živi - kaže nam Sven, ali naglašava da je, bez obzira na sve, u ovom mjestu opet divno i primamljivo.

- Kupamo se na glavnoj plaži u Solinama - u središtu Brela, nedaleko od restorana "Hrast" i vrlo smo zadovoljni. Koristimo i mnoge druge ponuđene usluge za razonodu, kako na moru tako i na plaži, i zaista je lijepo - reče nam Sven.

Nema konkurencije

Glava obitelji Nietund nam je rekao da su posjetili Makarsku, Split, Trogir, slapove Krke, Dubrovnik, Mostar i još neka mjesta i gradove, te otoke Brač i Hvar, te da svaka od tih destinacija ima neku svoju posebnost, ali da Brela ništa ne može zamijeniti.

Previše hvalite Brela pa nas zanima postoji li i druga strana medalje, što bi trebalo popraviti ili ukloniti?

Zamislio se Sven i teško mu je pronaći neki nedostatak, pa se na koncu sjetio velikih gužvi na plaži i naveo nedostatak parkirališnih mjesta u jednom renomiranom turističkom mjestu, te naglasio da se općinske vlasti za taj problem moraju ozbiljno zabrinuti i u najskorije vrijeme ga riješiti, jer je neprirodno da vlasnici automobila svoja vozila ostavljaju gdje god stignu, na nogostupima ili na ulici.

- Istina je da su prometna situacija i nedostatak parkirališnih mjesta višegodišnji problem Brela, ali konfiguracija terena nije dozvoljavala neke veće parkirališne prostore, pa se trenutno razmišlja o gradnji višekatnih garaža - nadovezao se na naš razgovor Miroslav Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 09:06